Marți, 28 Februarie 2006 - 06:52 AM Aleg.RO: Liberalii nu renunta la ideea de a lua CSAT-ul de la Basescu

Publicat de: Iulian Anghel

ziarulfinanciar
  Liberalii justifica ideea desfiintarii CSAT (Consiliul Suprem de Aparare a Țarii) si preluarea atributiilor acestuia de catre Guvern prin faptul ca propunerea nu vizeaza trecerea institutiei la premierul Calin Popescu-Tariceanu, ci la puterea executiva .
Ideea liberalilor este criticata chiar de presedintele Traian Basescu - cel care prezideaza CSAT. Liberalii spun însa ca CSAT este un organism creat de Ion Iliescu pentru a-si asigura suprematia în stat si nu doresc ca situatia sa continue.
CSAT - care îi cuprinde, între altii, pe sefii serviciilor secrete - este prezidat de seful statului, iar liberalii cred ca, prin noile legi ale sigurantei nationale, aflate în prezent în discutia CSAT, Traian Basescu încearca sa-si asigure controlul serviciilor secrete - servicii care raspund, evident, în fata celui care le controleaza. De altfel, liberalii au propriile proiecte privind legile securitatii statului, diferite de cele discutate în CSAT, si asta spre nemultumirea, afisata public, a lui Traian Basescu.
Insa în privinta Consiliului ca atare - desi problemele sunt legate între ele prin rolul pe care CSAT îl joaca atunci când vine vorba despre securitatea statului - rolul sau este definit de Constitutie, ceea ce presupune ca desfiintarea sa si preluarea atributiilor de catre guvern trebuie decisa în eventualele discutii despre modificarea legii fundamentale.
Ieri, liberalul Radu Stroe, seful comisiei parlamentare de control al SRI, a afirmat ca actuala clasa politica trebuie sa regândeasca maniera de a organiza problematica securitatii nationale, iar serviciile trebuie regândite cu un set de atributii care sa protejeze drepturile si libertatile cetateanului. Stroe spune ca este un lucru firesc ca serviciile sa aiba o conducere civila si ca ele trebuie, prin Constitutie, trecute la una dintre cele trei puteri ale statului, respectiv cea executiva.
"N-am considerat ca ele trebuie sa treaca la Calin Popescu-Tariceanu sau la primul-ministru, ci la puterea executiva", spune Stroe.
Insa, daca lucrurile stau asa, este de remarcat ca si institutia prezidentiala tine tot de puterea executiva. Liberalii au si solutii pentru cazul în care Basescu si-ar dori controlul servicilor secrete, dupa trecerea atributiilor CSAT la Guvern: nimeni nu-l împiedica sa devina prim-ministru dupa expirarea mandatului prezidential. Si pentru a marca diferendul profund cu Presedintia pe aceste subiecte, liberalii au mai venit ieri cu o concluzie.
Strategia de securitate nationala, publicata recent pe site-ul Presedintiei, îi îngrijoreaza deoarece exista elemente în document pe care, spun ei, nu le vor accepta. Potrivit Noricai Nicolai, seful Comisiei senatoriale de aparare, exista, de pilda, în aceasta strategie un capitol care se refera la prioritatile transformarii în domeniul activitatii de informatii, contrainformatii si securitate, în care se arata ca ofiterii de informatii pot identifica o infractiune: "Cred ca cei care au trait înainte de 1989 au deja frisoane".
Toate aceste declaratii în contradictoriu ar putea indica faptul ca lupta pentru controlul serviciilor secrete se va ascuti pe masura ce legile securitatii vor avansa spre o formula finala.


(857 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la Iulian Anghel


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Liberalii nu renunta la ideea de a lua CSAT-ul de la Basescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60950589179993 seconds.