Miercuri, 12 Ianuarie 2005 - 04:00 PM Aleg.RO: "Umbrele trecutului" lui Dan Voiculescu

Publicat de: ---

AMOS News Radiografie taioasa facuta liderului PUR de catre “Financial Times” . Prestigiosul cotidian de afaceri “Financial Times” a publicat o ampla analiza despre imperiul politic, mediatic si financiar al lui Dan Voiculescu. Liderul PUR, ajuns sa arbitreze batalia pentru putere in Romania, in conditiile in care conduce un partid minuscul, este descris drept un om bintuit de umbrele trecutului. De altfel, chiar asa se intituleaza si articolul din “Financial Times”, preluat de Rompres. Va prezentam integral acest material, cu precizarea ca intertitlurile apartin redactiei.

Dan Voiculescu, liderul Partidului Umanist din Romania, cere unui asistent sa-i aduca o foaie de hirtie foarte importanta. Este vorba de o scrisoare de la agentia de stat care se ocupa cu studiul arhivelor Securitatii, politia secreta a lui Nicolae Ceausescu, si care afirma ca dl Voiculescu nu a fost agent sau colaborator al Securitatii.
Dl Voiculescu este obisnuit sa tot arate acest document. Unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Romania si capul unui imperiu media, Voiculescu a condus, in anii ‘80, o companie de import-export avind proprietari libanezi si sediul in Cipru. Dupa cum povesteste istoricul Mihai Pelin, in acele vremuri comertul exterior al Romaniei era controlat exclusiv de Securitate, iar dl Voiculescu este vizat de acuzatii legate de acea perioada.

“Intruchipeaza tot ce a mers prost in aceasta tara balcanica”

“Sint toate povesti inventate de presa. Nu a reusit nimeni sa aduca nici o dovada”, declara dl Voiculescu. Pentru numerosi romani, el intruchipeaza tot ce a mers prost in afaceri si politica in aceasta tara balcanica, in cei 15 ani trecuti de la caderea dictaturii Ceausescu.
De la ziaristi si politologi pina la militanti prodemocratie, corul sau de critici afirma ca dl Voiculescu, in virsta de 58 de ani, este compromis de relatiile sale din trecut cu regimul comunist si ca a ajuns printre cei bogati prin afaceri bazate pe legaturi politice. Succesul sau modest in politica - adauga criticii - se explica numai prin forta Antenei 1, postul sau de televiziune cu acoperire nationala, in timp ce partidul sau are ca principala preocupare protejarea intereselor sale de afaceri.
Dl Voiculescu sustine ca formatiunea sa politica are drept scop apararea libertatilor individuale si a drepturilor micilor intreprinzatori, asa cum ii spune si numele, umanismul fiind definit ca miscare renascentista ce pune accentul pe capacitatea individului de a se realiza pe baza ratiunii.

Cu gindul la anticipate

Altii afirma ca numele este doar un slogan fara acoperire.
In orice caz, PUR este acum unul dintre partenerii mai mici ai coalitiei ce a format noul guvern reformist al carui obiectiv declarat este eliminarea nepotismului si a coruptiei.
Foarte multi dintre cei care spera in reforme, mai ales din rindul alegatorilor tineri de la orase, considera ca noul guvern a facut un compromis periculos.
Saptamina trecuta, stabilitatea coalitiei a fost pusa la indoiala, cind presedintele Traian Basescu a calificat pactul cu PUR o “solutie imorala”.
Putini dintre observatorii scenei politice romanesti se asteapta ca guvernul actual sa reziste mai mult de 12 luni, dupa care ar urma alegeri anticipate, ceea ce ar submina eforturile de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana in anul 2007, asa cum este prevazut.

Cazul Cristina Pirvulescu

Coalitia este condusa de Alianta Dreptate si Adevar, de centru. Dl Basescu, liderul ei, a fost ales presedinte luna trecuta, dar Alianta a obtinut doar 31a din voturi la alegerile legislative din noiembrie. Acest lucru a obligat-o sa apeleze la sprijinul partidelor mai mici, intre care si umanistii, pentru a-si crea o majoritate parlamentara.
Calin Tariceanu, premierul Romaniei, a numit ministri tineri, adepti fermi ai unei mai mari transparente in actul guvernamental, ai reformelor judiciare si ai unei politici economice favorabile afacerilor si care sa elimine favoritismul, adica toate elementele necesare pentru ca Romania sa adere la UE la momentul stabilit. Dar noii ministri si-au atras in acelasi timp critici ca urmare a lipsei lor de experienta.
Ca o ilustrare a acestui aspect, Cristina Pirvulescu, in virsta de 29 de ani, nominalizata pentru portofoliul integrarii europene, a fost incapabila, in cursul audierii parlamentare de confirmare, sa explice diferenta dintre Consiliul Europei si Consiliul ministerial european. A fost urgent retrasa.

“O potentiala problema majora”

Mai ingrijorator stau lucrurile cu PUR. Dlui Voiculescu i s-a permis sa numeasca doi inalti oficiali in guvern, dintre care ministrul economiei.
Tom Gallagher, specialist in problemele Romaniei la Universitatea Bradford din Marea Britanie, afirma ca dl Voiculescu ar putea incerca sa submineze reformele. Dan Voiculescu “este o potentiala problema majora, daca guvernul decide sa adopte legi impotriva celor care au profitat din vinzarea discutabila a bunurilor statului”, sustine el.
Asul din mineca premierului este ca, totusi, umanistii nu vor putea probabil sa treaca pragul de 5% necesar intrarii in parlament in cazul in care vor fi convocate alegeri anticipate si vor fi nevoiti sa mearga singuri in cursa. Acest lucru l-ar putea determina pe dl Voiculescu sa evite subminarea guvernului, dar, in opinia majoritatii observatorilor, nu va face decit sa amine o confruntare inevitabila. (Articol publicat de Evenimentul Zilei)


(1024 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

"Umbrele trecutului" lui Dan Voiculescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6741509437561 seconds.