Marți, 02 Mai 2006 - 05:28 AM Aleg.RO: In Parlament, vacantele de sarbatori se tin lant Senatorii si deputatii au lucrat 4 zile in trei saptamani, in timp ce proiectele legislative sunt blocate in comisiile de specialitate

Publicat de: Georgeta Filip / geo

curierulnational
De la inceputul anului au fost inregistrate la Senat si Camera Deputatilor in jur de 800 de proiecte si propuneri legislative . Pana acum, in jur de 200 au reusit sa parcurga toate etapele si sa fie trimise sefului statului, spre promulgare. Restul, sunt blocate pe drum. Cele mai multe se afla la comisiile de specialitate, pentru raport.
Parlamentarii nu par deloc deranjati de aceasta situatie. Mai mult chiar, de cateva saptamani principala lor preocupare a fost aceea de a-si lua cat mai multe zile libere. Pe la jumatatea lunii aprilie, senatorii si deputatii si-au luat o minivacanta de 4 zile, de Pastele catolic. Nu conteaza ca cea mai mare parte a alesilor sunt de rit ortodox. Pentru ca dupa doar doua zile de munca si-au reluat vacanta, de data aceasta pentru a serba Pastele ortodox. O minivacanta de 5 zile. Acum, senatorii si deputatii au aplicat aceeasi regula si pentru ziua de 1 Mai. Un calcul simplu arata ca pe parcursul ultimelor trei saptamani, alesii nostri au lucrat 4 zile.

Multe dintre comisii au restante

Teoretic, intr-o saptamana obisnuita, parlamentarii muncesc 4 zile din 7, ziua de vineri fiind dedicata activitatilor din teritoriu. La sedintele din plen absenteismul a devenit o practica obisnuita, iar legi importante nu pot fi votate din lipsa de cvorum. Nici la comisii situatia nu este mai buna. La Camera Deputatilor, sunt inregistrate 271 de proiecte si propuneri legislative, dintre care 78 au depasit termenul de depunere a raportului, stabilit initial. O situatie similara se observa si la Senat. Sunt 144 de proiecte si propuneri legislative inregistrate la comisiile de specialitate, dintre care la 56 a fost depasita data fixata pentru depunerea raportului.
Astfel ca, in conditiile in care procesul legislativ este si asa foarte intortocheat si anevoios, intarzierile provocate de parlamentari nu fac decat sa complice si mai mult lucrurile.

Drepturi si privilegii numeroase

Parlamentarii au salarii nete de minimum 34 de milioane de lei vechi, la care se mai adauga aproape 50 de milioane de lei suma forfetara pentru cheltuielile cu biroul parlamentar. Cei din provincie mai au diurna de 500 de mii de lei pe zi. Plus telefon mobil, o masina cu sofer, dar si transport intern gratuit pe liniile aeriene, fluviale si pe calea ferata cu orice categorie de trenuri la clasa I. Daca doresc sa vina cu autoturismul personal, parlamentarii primesc benzina gratis. Atunci cand calatoresc peste granita, ei nu vor fi stresati sa obtina vize, ori alte documente, intrucat au pasaport diplomatic.
La capitolul concedii de odihna, senatorii si deputatii stau mai bine chiar si decat copiii din scolile generale. Ca si acestia din urma, ei au vacanta din iunie pana in septembrie, apoi de la sfarsitul lunii decembrie pana pe 1 februarie. La care se adauga vacantele de care am vorbit mai sus, luate cu ocazia diverselor sarbatori. In plus, parlamentarii pot chiuli in voie de la ore, fara ca cineva sa le scada nota la purtare.
Nici dupa terminarea mandatului nu vor avea o viata prea grea. Alesii vor avea pensii de pana la 80% din ultimul salariu in functie de numarul de mandate si indemnizatii pentru cei care nu sunt realesi.
La indeplinirea conditiilor de pensionare, respectiv stagiul de cotizare si varsta de pensionare, parlamentarii pot opta pentru pensia calculata conform statutului magistratilor.
Cuantumul stabilit de Legea statutului magistratilor este de 80% din ultimul salariu brut, pentru vechime mai mare de 25 de ani, astfel ca parlamentarii cu trei mandate pot beneficia de pensie in cuantum de 80% din acest salariu, pentru cei cu doua sau cu un mandat, suma scazand la 60% si, respectiv, 40%.

Gafele din Parlament sunt sanctionate de europeni

In ultima perioada, parlamentarul roman s-a remarcat pe plan extern prin modul in care a reusit sa blocheze masurile anticoruptie promovate de Ministerul Justitiei. Asa s-a intamplat cu ordonanta DNA, la fel si cu cererea de perchezitie a caselor lui Adrian Nastase. Indiferent de partidul din care fac parte, cand vine vorba de propriile interese, parlamentarii se solidarizeaza astfel incat nici o masura care le-ar putea afecta siguranta fotoliului nu mai trece de acest for legislativ. Pe plan extern, modul in care senatorii si deputatii romani inteleg sa lupte impotriva coruptiei este extrem de criticat. In repetate randuri, oficialii europeni au atras atentia ca s-au saturat de lipsa de vointa afisata de Parlamentul Romaniei. Semnalele venite din partea opiniei publice europene sunt la fel de critice. Politicienii romani nu par insa deranjati de aceste semnale. Ei spun ca nu au gresit cu nimic, iar presa straina exagereaza intentionat.

Nici anul trecut nu au fost mai harnici

Senatorii si deputatii nu par deranjati de aceasta situatie, probabil pentru ca sunt obisnuiti cu acest ritm de lucru. Un raport de monitorizare privind activitatea desfasurata de senatori si deputati in sesiunea februarie - iunie 2005, publicat de Academia de Advocacy din Timisoara in urma cu ceva timp, arata ca anul trecut se inregistra o situatie similara. Mai putin de jumatate dintre parlamentari au avut propuneri legislative, in conditiile in care peste 70% dintre initiativele legislative discutate au venit de la Guvern. De asemenea, s-a constatat ca nu exista discrepante semnificative intre activitatea celor doua Camere, iar parlamentarii cei mai activi sunt practic niste anonimi.
Intr-un top al alesilor care au depus initiative legislative, persoanele politice cunoscute nu se regasesc nici macar intre primii 25 - 30. Studiul a urmarit insa o evaluare cantitativa si nu calitativa a activitatii senatorilor si deputatilor.


(350 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la Georgeta Filip / geo


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

In Parlament, vacantele de sarbatori se tin lant Senatorii si deputatii au lucrat 4 zile in trei saptamani, in timp ce proiectele legislative sunt blocate in comisiile de specialitate | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.50769686698914 seconds.