Marți, 09 Mai 2006 - 05:39 AM Aleg.RO: Primaria Iasi vrea sa afle valoarea orasului

Publicat de: ---

evenimentulzilei O analiza de risc financiar este garantul pentru imprumuturi, dar si pentru investitori .

De cati bani are nevoie Iasiul si ce ar trebui sa faca autoritatile pentru ca orasul sa arate mai bine? Drumurile Nationale 1 si 6 trebuie reabilitate, "se cere" o sosea de centura si, in plus, este absolut necesara o groapa de gunoi ecologica. Pentru toate acestea este insa nevoie de bani, fonduri care se obtin doar in baza unor garantii.

Acesta este si motivul pentru care sefii municipalitatii au hotarat sa obtina ratingul de risc financiar pentru oras, prin intermediul uneia dintre cele mai bine cotate firme de acest gen, Standard & Poor’s. Studiul, explica reprezentantii primariei, este necesar in vederea obtinerii unui imprumut bancar de 1.000 de miliade de lei vechi pentru demararea principalelor proiecte de dezvoltare ale orasului. In plus, ratingul financiar vorbeste si despre riscul la care se expun oamenii de afaceri care ar vrea sa investeasca in zona.

Stabilitatea economica si somajul, luate in calcul

Dupa Bucuresti, singurul oras din Romania care a apelat la serviciile firmei Standars & Poor’s, Iasiul ar putea fi urmatorul care sa fie supus celui mai riguros criteriu de analiza, privind dezvoltarea economica si sociala.

"Intentia primariei este sa obtina o linie de finantare de 1.000 de miliarde de lei vechi pentru a demara cateva proiecte importante", sustine Cosmin Coman, city manager in cadrul Primariei Iasi. "Pana la o astfel de analiza, vreau sa stabilim si sa terminam de conceput toate proiectele de dezvoltare ale orasului. Este firesc ca inainte sa cer niste bani, sa stiu exact care va fi destinatia lor", este de parere Gheorghe Nichita, edilul orasului.

Printre proiectele prioritare ale Iasiului, oficialitatile amintesc de cel privind repararea strazilor si a liniilor de tramvai, precum si construirea unei gropi ecologice. "Poate cele mai importante proiecte sunt reamenajarea drumurilor DN1 si DN 6 si construirea unei sosele de centura", mai sustine reprezentantul municipalitatii.

"Daca aveam proiectele pentru Iasi anul trecut, probabil ne gandeam inca de atunci. Suma data de Bucuresti pentru aceasta analiza, 20.000 de euro, este rezonabila, daca tinem cont de avantajele pe care le aduce. Primaria Iasi isi va permite financiar o astfel de investitie", adauga Cosmin Coman.

In analiza gradului de risc financiar al unui oras, Standard & Poor’s ia in calcul mai multe aspecte. Printre ele se numara stabilitatea economica, rata somajului, numarul populatiei, dar si aspecte privind mediul de afaceri si cel al clasei politice. Rezultatele analizei sunt de la AAA+, cele mai bune, pana la CCC -, cele care lasa mult de dorit.

Ratingul favorabil aduce facilitati bancare

City managerul Primariei Iasi mai sustine ca un scor bun din partea Standard & Poor’s poate aduce municipalitatii si o dobanda mai mica la un credit bancar pentru investitii. "Avantajele acestei analize ar fi majore si pentru investitori, in special cei straini. Cand vin la Iasi, toti ne intreaba daca avem facut un astfel de studiu.

Pana la urma, nimeni nu investeste intr-un oras care se duce de rapa. Vrem sa demaram proiectele pentru Iasi la inceputul anului viitor. Speram ca expertii companiei sa poata incepe treaba vara aceasta", este de parere Cosmin Coman.

Desi verdictul Standard & Poor’s are cu siguranta doua taisuri, sefii municipalitatii par sa nu aiba emotii pentru ziua in care se va trage linie si se vor da rezultatele.

Parerile sunt impartite

Pusi in fata noii experiente care va da un verdict important Iasiului, parerile factorilor implicati direct in viata orasului sunt diferite. Daca reprezentantii municipalitatii sustin ca analiza Standard & Poor’s este practic o dovada a transparentei si vine in sprijinul agentilor economici, acestia din urma sunt de parere ca ideea este buna, insa rezultatele vor lasa de dorit. Pe de alta parte insa, toata lumea recunoaste ca un avantaj de necontestat al Iasiului este forta de munca calificata si ieftina.

"Iasiul are atuul faptului ca are specialisti in IT, limbi straine, dar si in domeniul ingineriei. In plus, este un oras atragator si ofera o deschidere spre piata fostului bloc sovietic. La puncte slabe, sa ne asteptam sa fim sanctionati in ceea ce priveste mediul de afaceri, Iasiul neavand o cultura a afacerilor. Pana in acest moment, nu putem vorbi despre niste investitii majore din exterior la Iasi. Ca nota as spune ca Iasiului i-as da in acest moment 7", sustine Gheorghe Plesu, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Iasi 2003.

Omul de afaceri Gabriel Mardarasevici povesteste ca, in momentul in care si-a vandut compania unui concern international din domeniul IT, a trebuit sa solicite o analiza Standard & Poor’s pentru propria afacere. "Eu am avut mare nevoie de un astfel de audit in primul rand pentru a-mi face o parere cat mai obiectiva asupra afacerii mele si, in al doilea rand, pentru credibilitate in fata partenerilor", sustine Mardarasevici.

Acesta mai adauga  faptul ca avantaje similare poate obtine si municipalitatea ieseana, care are nevoie in acest moment de multa credibilitate in fata furnizorilor de credite, dar si in fata investitorilor straini.

Iasiul, oras de nota 8

Pe de alta parte, reprezentantii municipalitatii vorbesc de un asa-zis echilibru intre bune si rele. "Daca vorbim despre lipsa terenurilor in Iasi pentru investitori, atunci nu trebuie sa uitam partea buna a lucrurilor - ne extindem acum printr-un proiect privind zona metropolitana. In plus, in oras, rata somajului este mica -  2,9, sub media pe tara, care este 6%. Pentru Iasi nu ma gandesc decat la nota 9", este de parere reprezentantul municipalitatii, Cosmin Coman.

Tot despre avantajele si dezavantajele Iasiului, economistul Vasile Cocris, decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor (FEEA) din Iasi, este de parere ca Iasiul nu merita mai mult de nota 8 si cel mai mult de pierdut va avea la capitolul transport. "Trebuie privatizat transportul in comun, pentru ca autobuzele si tramvaiele sa nu mai circule goale pe banii municipalitatii. In plus, soseaua de centura lasa de dorit. Tot la puncte slabe mai adaug centrul istoric al orasului, care e complet distrus", sustine decanul de la FEAA.

Specialistii vad Iasiul sub nivelul Bucurestiului

Pentru suma de 20.000 de euro, capitala a obtinut la ultima evaluare un grad de risc financiar BB stabil. "Auditorul te analizeaza din toate punctele de vedere, demografic, geografic, analizeaza datele despre somaj, economie, structura financiara.

Daca iese bine, inseamna ca esti pregatit sa iei credite, ca poti sa le rambursezi. In cazul Iasiului probabil ca vor avea ratingul mai slab decat al Capitalei, dar e bine sa-l faca daca vor sa imprumute bani. Ratingul e o garantie si pentru investitorii privati care vor sa vina in orasul respectiv", ne-a declarat Cristina Parvulescu, responsabil cu finantarile externe in cadrul Primariei Capitalei.

In prezent, Bucurestiul are 700 de milioane de euro imprumutati si se pregateste pentru o suma si mai mare. Cu un grad de risc aproape maxim, AAA, fruntase in Europa sunt Budapesta, Roma sau Amsterdam. (Dollores Benezic)

Daca iese bine la analiza de risc financiar, Iasiul ar putea atrage investitii importante - 19Iasi-din-elicopter_.jpg


(533 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Primaria Iasi vrea sa afle valoarea orasului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62746000289917 seconds.