Miercuri, 10 Mai 2006 - 05:30 AM Aleg.RO: Stolojan nu s-ar da în laturi sa fie premier

Publicat de: Doina Anghel

ziarulfinanciar
  Consilierul prezidential Theodor Stolojan, fost presedinte al PNL în perioada 2002 - 2004, a anuntat ca se va întoarce în viata politica si ca ar accepta functia de premier .
Conditiile în care Stolojan ar prelua sefia Guvernului (el a mai fost premier în tipul guvernarii FSN între 1991-1992) nu au fost însa limpezite, el vorbind despre procesele constitutionale complicate în privinta desemnarii premierului. Este cea mai directa referire la o eventuala întoarcere în politica a actualului consilier prezidential, dupa retragerea de la sefia PNL si din cursa prezidentiala în 2004. O încercare de revenire a mai avut loc în vara lui 2005, însa putini liberali l-au sustinut.
El nu a vorbit numai despre preluarea guvernului, ci a avut critici si fata de prestatia lui Calin Popescu-Tariceanu la guvern si la partid si a avansat numele Monei Musca, euroobservator PNL, ca fiind cea mai potrivita persoana pentru a îndeplini functia de presedinte al partidului. El a criticat o serie de masuri economice luate de Tariceanu la guvern, printre acestea impozitarea redusa la veniturile de pe piata de capital, modalitatea de despagubire a fostilor proprietari prin Fondul Proprietatea si constituirea unei comisii speciale de supraveghere a fondului de pensii private.
Tariceanu nu a avut multe de comentat la iesirea lui Theodor Stolojan, el a spus într-o emisiune televizata ca guvernul trebuie judecat dupa performante si nu dupa impresii si ca nu doreste sa poarte un dialog cu fostul lider al PNL prin presa.
Potrivit Constitutiei, pentru ca un guvern si implicit primul-ministru sa fie demisi, este nevoie ca motiunea de cenzura, anuntata deja de PSD si PRM, sa fie sustinuta de jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor. Aceasta înseamna ca si parlamentarii PD sa voteze împotriva propriului guvern, iar apoi acestia sa asigure o majoritate pentru validarea noului cabinet, daca seful statului îi va propune lui Stolojan responsabilitatea alcatuirii noului guvern.
Stolojan a renuntat la presedintia PNL si la cursa prezidentiala cu câteva zile înaintea debutului campaniei electorale din 2004, invocând epuizarea psihica si fizica.
El a fost numit în echipa de consilieri a presedintelui Traian Basescu la departamentul de Politici Economice si Sociale la mijlocul lunii decembrie în acelasi an si de atunci a pastrat tacerea în relatiile cu mass-media.
Acum, dupa un an si jumatate de silenzio stampa, Stolojan spune ca si-ar fi dorit ca acela caruia
i-a delegat atributiile de presedinte al PNL, Calin Popescu-Tariceanu, sa-i fi cerut parerea atunci când a fost alcatuit guvernul. El a afirmat, raspunzând unei întrebari adresate în timpul unei emisiuni de televiziune, ca regreta ca i-a delegat atributiile de presedinte lui Tariceanu si nu altui lider liberal, deoarece actualul presedinte PNL a îndepartat partidul de obiectivul fuziunii cu PD, pentru crearea unei forte politice de dreapta. Liberalii apropiati de Tariceanu nu doresc fuziunea, invocând faptul ca un partid alcatuit din PNL si PD nu ar fi altceva decât un partid subordonat lui Basescu.
Stolojan l-a mai acuzat pe Tariceanu ca nu a pastrat întelegerea încheiata când el a plecat din PNL, si anume, ca i se va pastra presedintia partidului dupa ce se va fi recuperat, fiind vorba de o renuntare temporara. Totusi, Stolojan a participat la congresul PNL care a avut loc la începutul lunii februarie 2005 (la o luna si jumatate dupa ce a acceptat postul de consilier prezidential), însa nu a candidat la nicio functie în partid.

Pro Stolojan
Cristian Boureanu, deputat PNL
Pentru România domnul Theodor Stolojan ar fi fost mult mai bun ca prim-ministru decât premierul Calin Popescu-Tariceanu. O eventuala prezenta acum ramâne de discutat la nivelul partidelor care formeaza arcul guvernamental.
Raluca Turcan, deputat PNL
Cred ca implicarea domnului Theodor Stolojan în politica este bine-venita si cred ca si PNL ar trebui sa aiba luciditatea de a valorifica oameni cu credibilitate, asa cum sunt Theodor Stolojan si Mona Musca.
Marius Nicoara, presedintele PNL Cluj
Reîntoarcerea lui Theodor Stolojan în politica este bine-venita si la viitorul congres al partidului acesta ar putea fi sustinut pentru functia de presedinte.
Adrian Cioroianu, senator PNL
Cred ca e unul din oamenii de care e nevoie. Era bine daca facea acest lucru mai de mult, adica nu trebuia sa se retraga la Controceni, ci trebuia sa-si asume un rol politic.

Contra Stolojan
Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor
Ma mira faptul ca dl Stolojan este gata sa preia postul de premier cu ajutorul unei motiuni de cenzura. Din câte stiu, doar PSD si PRM ameninta Guvernul Tariceanu de vreo luna cu o motiune de cenzura. Toate celelalte formatiuni fac parte din Coalitia care sustine Guvernul Tariceanu, coalitie care functioneaza atât la nivelul Legislativului, cât si la nivelul Executivului.
Crin Antonescu, liderul deputatilor PNL
Domnul Tariceanu a ales calea de a ajunge în fruntea PNL si a Guvernului, prin obladuirea Basescu- Stolojan. A ales mentinerea unui statut aberant, pe care domnul Stolojan l-a impus în PNL (...). Tot ce conteaza în ecuatia acestei familii destramate, si numesc aici familia Tariceanu-Basescu-Stolojan, familie fericita într-o vreme, nu conteaza fiecare dintre ei, ci PNL.
Teodor Giurgea, presedinte PNL Mures
Revenirea lui Stolojan, pe media, e cel putin interesanta. Dupa tacere si autoizolare, iesirea lui în acest moment nu cred ca e întâmplatoare. Revenirea e posibila, dar cred ca în primul rând trebuie sa se regaseasca într-o echipa constructiva în interiorul PNL, nu al altui partid.


(495 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la Doina Anghel


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Stolojan nu s-ar da în laturi sa fie premier | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57551407814026 seconds.