Joi, 11 Mai 2006 - 05:40 AM Aleg.RO: Firmele care activeaza si in domeniul presei nu vor mai fi pedepsite penal

Publicat de: Andi Topala

gardianul Comisia juridica a Camerei Deputatilor a stabilit, ieri, ca persoanelor juridice care isi desfasoara activitatea in domeniul presei sau audiovizualului, partidelor, sindicatelor si patronatelor nu li se aplica pedepse penale complementare . Deputatii comisiei au dezbatut, in prezenta ministrului justitiei, Monica Macovei, modificarile propuse la Codul penal, stabilind ca institutiilor mentionate nu li se va aplica pedeapsa complementara a suspendarii activitatii.In propunerea de modificare a Codului penal avansata de Ministerul Justitiei, articolul 71 indice 2 prevede ca „pedeapsa complementara a suspendarii activitatii sau a uneia dintre activitatile persoanei juridice consta in interzicerea activitatii sau a uneia dintre activitatile persoanei juridice in realizarea careia a fost savarsita infractiunea“. In plus, la articolul 71 indice 3, se introduce o exceptare: „pedeapsa complementara prevazuta de art.71 indice 2 nu poate fi aplicata partidelor politice, sindicatelor, patronatelor si organizatiilor religioase sau apartinand minoritatilor si persoanelor juridice care isi desfasoara activitatea in domeniul presei sau audiovizualului“.

Exceptie neconstitutionala
La dezbateri, deputatul PSD George Baiesu a sustinut ca introducerea acestei exceptari este neconstitutionala. El a motivat avansand posibilitatea ca o societate care editeaza un ziar, de exemplu, ar putea sa aiba inclusa in obiectul de activitate si alte domenii, „cum ar fi imbutelierea apei minerale“. „Daca se constata existenta unei infractiuni in imbutelierea apei, asta inseamna ca nu putem inchide societatea respectiva doar pentru ca editeaza si un ziar?“, s-a intrebat Baiesu. Acelasi punct de vedere a fost sustinut si deputatii Eugen Nicolicea (PSD), Gheorghe Gabor (PNL) si Petre Ungureanu (PNL). Ei au dat exemplul virtual al unui ziar care ar putea fi editat pentru o scurta perioada de timp, „in mod special pentru a ataca o anumita persoana, in timpul campaniilor electorale“, caz in care nu exista nici un mijloc legal pentru a interzice aparitia unui astfel de ziar. Si deputatul PD Augustin Zegrean a sustinut ca trebuie eliminata exceptarea prevazuta de articolul 71, pentru a nu se da posibilitatea ca, de exemplu, un ziar sau un post de radio „care indeamna toata ziua la ura rasiala“ sa nu poata fi inchis.

Protejarea institutiilor de presa
Ministrul justitiei, Monica Macovei, si-a sustinut punctul de vedere formulat in textul proiectului legislativ argumentand ca este necesara protejarea institutiilor de presa, pentru a nu se da posibilitatea savarsirii unor abuzuri care sa duca la limitarea libertatii de exprimare. „Nu putem trata o institutie de presa la fel ca o societate care pune geamuri“, a spus ministrul. Deputatii care au obiectat fata de introducerea institutiilor de presa in exceptarea de la pedeapsa complementara nu au adus in discutie si celelalte entitati la care se refera exceptarea respectiva, in speta partidele politice, sindicatele si patronatele. De altfel, Macovei a facut o observatie in acest sens, spunand ca, daca vor fi scoase institutiile de presa din exceptarea respectiva, vor trebui scoase, de asemenea, si partidele politice. In plus, au mai argumentat reprezentantii Ministerului Justitiei, eliminarea exceptarii mentionate de articolul 71 ar deschide calea catre posibile abuzuri sau suspiciuni de abuzuri din partea unor judecatori. Concret, daca un judecator ar decide ca se impune inchiderea unui punct de lucru al unui ziar, pe criterii economice, s-ar putea crea suspiciunea ca decizia respectiva nu a fost motivata de existenta reala a unor infractiuni economice, ci din cauza unei nemultumiri fata de politica editoriala a ziarului. In cele din urma, prin votul majoritar al deputatilor prezenti, a fost decisa pastrarea in textul legii de modificare a Codului Penal a prevederii referitoare la exceptiile de la aplicarea pedepsei complementare. Pentru mentinerea prevederii respective s-au pronuntat, prin vot, chiar si unii dintre deputatii care, in discutii, formulasera obiectii. Singurul care s-a abtinut a fost Traian Dobre (PNL), si el unul din adversarii acelei exceptari.


(445 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Andi Topala


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Firmele care activeaza si in domeniul presei nu vor mai fi pedepsite penal | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65288591384888 seconds.