Sâmbătă, 27 Mai 2006 - 05:58 AM Aleg.RO: Dreptul prezidential

Publicat de: ---

adevarul

In instante exista inca un nivel ridicat al coruptiei . Cel putin asa a declarat public presedintele Traian Basescu si nici macar Curtea Constitutionala nu l-a putut sanctiona. Verdictul dat ieri de Curtea Constitutionala suna cam asa: declaratiile sefului statului si ale premierului nu au dat nastere  unui conflict între puterea executiva si cea judecatoreasca. Când Traian Basescu a aruncat primele acuzatii, în discursul de la bilantul Parchetului General, mai ca a declansat o revolta a robelor negre. Dupa câteva zile, seful statului s-a dus val-vârtej la sedinta CSM. Când toti se asteptau la scuze publice, Basescu nu numai ca nu si-a retras afirmatiile, ci le-a întarit, le-a spus pe un ton si mai apasat. Avea si argumente. Miile de petitii trimise la Cotroceni de catre cei nemultumiti de deciziile instantelor, dar si cele 114 cauze prin care CEDO a condamnat România din cauza sentintelor date de magistrati. Judecatorii au luat foc si si-au cautat dreptatea la Curtea Constitutionala, aceeasi care îi daduse prilejul premierului Calin Popescu Tariceanu sa dea o palma justitiei românesti. Când Curtea Constitutionala a respins legile privind reforma justitiei, Tariceanu a fost la un pas de a-si da demisia pentru a astepta verdictul popular care sa decida daca România va merge în continuare pe reforma justitiei sau vrea sa mentina "actualul sistem ticalosit, cu o Curte Constitutionala dominata de PSD, care încearca prin orice mijloace sa-si apere privilegiile". Sintagma de "sistem ticalosit" îi adusese lui Basescu numeroase voturi în campania electorala din 2004, iar declaratiile lui Tariceanu, facute în iulie 2005, au tinut la public cel putin la fel de mult.
În legile sistemului judiciar sta însa scris negru pe alb: judecatorii sunt inamovibili. Astfel, orice declaratie - fie ea si parte a unui joc politic - se interpreteaza nu numai ca lezare a onoarei justitiabililor, dar adânceste neîncrederea populatiei în actul de justitie.
Daca presedintele si premierul se uitau la justitie ca la un sistem ticalosit de care pot profita aruncând aiurea acuzatii electorale, partea care va pierde procesul aproape ca nu va mai avea de ce sa se plânga. Va fi victima sistemului ticalosit pe care mai-marii zilei l-au depistat. Oamenii se vor duce acasa convinsi ca au fost furati. Neîncrederea în sistemul judiciar s-ar putea sa-i faca sa-si caute singuri dreptatea si atunci toate declaratiile politice se vor întoarce ca un bumerang.
Când Traian Basescu era anchetat de PNA, în dosarul "Flota", a refuzat sa dea declaratii procurorilor, rezervându-si dreptul de a-si dovedi nevinovatia în fata instantei. Când Tariceanu s-a trezit "cautat" în conturi de procurori, în dosarul "Rompetrol", reclama sus si tare ca se tergiverseaza ancheta în loc sa fie deferita instantei.
Pâna la urma, amândoi au reusit o adevarata performanta în istoria postdecembrista. Prin decizia de ieri a Curtii Constitutionale, presedintele a capatat un nou drept: acela de a intimida, cel putin, actul de justitie. De acum înainte, magistratii vor fi corupti sau cinstiti, dupa cum îl vor apuca nervii pe presedinte.  


(623 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Dreptul prezidential | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61886215209961 seconds.