Luni, 29 Mai 2006 - 05:49 AM Aleg.RO: Președintele CJ Timiș preia pentru un an președinția euroregiunii DKMT

Publicat de: Ioana TOMA

AMOS News Președintele Consiliului Județean Timiș, Constantin Ostaficiuc, a preluat, pentru un an, președinția Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa (DKMT), în cadrul manifestărilor organizate în localitatea Kanjiza, din Serbia, transmite corespondentul Amos News. Pentru al nouălea an, în ultimul weekend din luna mai, în locul unde se întâlnesc cele trei țări ce alcătuiesc euroregiunea – România, Serbia și Ungaria –, s-a deschis granița și au avut loc manifestări culturale și sportive. Timișul deține pentru a treia oară președinția euroregiunii. Din partea țărilor vecine, la manifestările de la borna Triplex Confinium au participat doar vicepreședinții: Tihomir Simic, din Voievodina, și Attila Marosvary, de la Csongrad.

La adunarea generală s-a readus în discuție o idee mai veche a Timișului, de construire a unui parc industrial transfrontalier, care ar cuprinde și un punct de frontieră. “Acest proiect este de o prioritate pentru DKMT. Am decis să facem un studiu de fezabilitate, pentru a vedea dacă ideea are suport economic. Timișul are o experiență mai mare în domeniul parcurilor industriale ”, spune Ostaficiuc. Investiția estimată la opt milioane de euro ar putea să fie finanțată prin Interreg România și Interreg Serbia. Ideea parcului a fost agreată de cei trei miniștri de Externe, la ultima întâlnire din 19 aprilie.

La nivelul cel mai înalt de prioritate pentru noul președinte al DKMT rămâne formarea unei echipe de intervenție în caz de calamități naturale. Și această idee a apărut încă de anul trecut, când a fost aprobată de cei trei miniștri de Externe, dar de atunci nu s-a făcut nici un pas concret.

O idee “revoluționară” apărută la nivelul liderilor este introducerea unui card de asigurări sociale euroregional. Cetățenii DKMT ar avea, astfel, acces la serviciile din orice instituție medicală din euroregiune. Sistemul are însă șanse mici să fie realizat, pentru că este nevoie ca sistemele medicale din cele trei țări să fie compatibile, deci deciziile trebuie luate la un nivel mult mai înalt. O primă dezbatere va avea loc luna viitoare, când președinții celor trei Case Naționale pentru Asigurări de Sănătate se vor întâlni.

Adunarea generală a mai decis că este nevoie de o mai bună promovare a posibilităților de turism din cele opt județe ale DKMT, precum și colaborarea în domeniul agricol.


(461 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Ioana TOMA


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Președintele CJ Timiș preia pentru un an președinția euroregiunii DKMT | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55044794082642 seconds.