Miercuri, 31 Mai 2006 - 05:59 AM Aleg.RO: Girofaruri la suprapret

Publicat de: ---

evenimentulzilei Consilierii judeteni PD, PNL si PNTCD au votat pentru cheltuirea a 780 de milioane .

Consiliul Judetean Timis a alocat suma de 780 de milioane de lei pentru achizitionarea a zece girofaruri cu sirene, cu care vor fi dotate cele zece Loganuri noi ale Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP). Proiectul a trecut lejer in votul din plen, consilierii PNL, PD si taranistii votand la unison pentru aceasta achizitie piperata. PSD si PRM s-au opus acestei achizitii.

Darnici cu banii publici

Consilierii PRM si PSD s-au opus alocarii sumei de 780 de milioane pentru dotarea cu girofaruri a celor zece masini Logan, care au fost cumparate pentru ATOP. Dimineata, inaintea sedintei Consiliului Judetean, cele zece Loganuri au fost predate politistilor. Conform reprezentantilor CJT masinile vor merge la politiile din orasele judetului. Suma pentru cele zece girofaruri a fost calculata in baza unei oferte venite de la o firma din Bucuresti, pe langa sistemele de avertizare sonora si luminoasa, in pret fiind incluse si statii radio si manopera de aproape 200 de euro, pentru instalarea girofarurilor si a statiilor.

Suma totala din oferta firmei bucurestene, pentru dotarea unei singure masini, este de aproape 2.200 de euro. La costurile totale ale dotarii cu cele zece girofaruri se adauga plata cazarii la un hotel de doua stele, cel putin, si aproape 650 de euro reprezentand costurile cerute de firma bucuresteana Rokura SRL pentru deplasarea de la Bucuresti la Timisoara. Oferta este singura de acest tip, suma alocata de CJT fiind stabilita doar in baza acestei oferte. Titu Bojin, liderul grupului PSD din CJT, a declarat ca suma alocata este mult prea mare si ca sunt dubii si cu privire la pretul cu care s-au achizitionat masinile.

"Sub nicio forma nu au suport pentru pretul acesta. Ei au incercat sa justifice ca in pret intra si statii radio, dar nu se justifica. Cu cine sa comunice pentru ca ar trebui sa aiba o baza ori la oraselele mici nu au baza", a declarat Bojin. Acesta a mai adaugat: "Si valoarea unei masini a fost de 350 de milioane. Nu stiu de ce au dat zece mii de euro pe un Logan". Ionut Nasleu, liderul de grup al PRM, a declarat ca este exagerata suma alocata. Conform ofertei oficiale Dacia, pretul unui Logan este cuprins intre 6.200 si 9.600 de euro, in functie de modelul ales.

Nu li se pare nimic anormal

Liderilor grupurilor care au votat pentru hotarare nu li se pare nimic anormal. "Care este motivul ? Pentru ca aceste masini sunt de patrulare si de interventie si trebuie sa fie dotate cu girofar, statii si asa mai departe, dotarea completa care ar fi in jur de 2.000 de euro, conform standardelor din Germania, achizitia va fi la licitatie,. Daca vor fi oferte mai bune vor fi acceptate. Va fi licitatie. Sper sa fie asa. Nu stiu de niciun aranjament pe tema aceasta. Daca stiam, nu as fi votat", a declarat Ionel Patrichi, consilier judetean PNL, liderul grupului.

"Daca tot i-am dotat cu masini, era normal sa ducem dotarea aceasta pana la capat. In privinta detaliilor, nu stiu ce sa spun. Noi am votat sa se aloce suma asta si se va face licitatie. Am votat pentru ca dotarea sa se faca pana la capat. Costurile acestei dotari, daca se fac pe cale legala, global, e cu licitatie. Eu stiu ca se face global, nu pe bucata", a declarat Viorel Sasca, liderul grupului PNTCD din CJT. Acesta a mai spus ca va urmari modul in care se va incheia achizitia pentru a se evita situatia in care se vor face zece achizitii pentru fiecare girofar, astfel incat sa nu se impuna organizarea licitatiei.

Preturi la girofaruri

Masinile pentru care CJT a aprobat dotarea cu sisteme de avertizare de peste 2.000 de euro sunt destinate politiilor din orasele mici, unde nu exista practic aglomerare in trafic. Preturile pentru girofaruri mobile, care se ataseaza pe capota masinii la nevoie, cu sistem de prindere pe baza de magnet costa intre 400 de mii de lei si 1,2 milioane, conform ofertelor de specialitate de pe Internet. Potrivit Departamentului Logistica al Politiei Judetene Timis, pretul celui mai complicat sistem de avertizare luminoasa si sonora este de aproximativ noua milioane de lei.

Firma Rokura, a carei oferta a stat la baza calculului pentru suma alocata de CJT, cere 1.418 euro pe girofarul cu difuzor, 537 de euro pentru o statie mobila, 24 de euro pentru o antena si 185 de euro pentru montarea acestor echipamente. Oferta aceasta a ajuns la CJT tot prin intermediul Politiei Judetene, seful Biroului Auto, comisarul-sef Viorel Surugiu fiind cel care a predat oferta catre CJT.


(1201 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Girofaruri la suprapret | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.