Marți, 06 Iunie 2006 - 05:38 AM Aleg.RO: Chiar daca ii supara pe americani, Basescu ii vrea si pe rusi la Marea Neagra

Publicat de: Vlad BĂąrleanu

gardianul Romania considera ca nici un proces de cooperare in regiunea Marii Negre nu poate fi complet fara aportul substantial al Rusiei, avand in vedere resursele sale „generoase“ pe plan politic, economic si social, a declarat Traian Basescu, la summit-ul Forumului Marii Negre . La Palatul Parlamentului au fost prezenti ieri presedintii Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei, Armeniei si Azerbaidjanului.
Turcia si Bulgaria au fost reprezentate de oficiali guvernamentali, in timp ce Rusia a fost reprezentata de ambasadorul de la Bucuresti.

Forumul Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat a debutat ieri la Bucuresti, ca o initiativa a Ministerului român de Externe, avand scopul de a inlesni cooperarea regionala. La Palatul Parlamentului au fost prezenti presedintii Romaniei, Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei, Armeniei si Azerbaidjanului. Turcia si Bulgaria au fost reprezentate de oficiali guvernamentali, in timp ce Rusia a fost prezenta doar prin intermediul ambasadorului de la Bucuresti.

Romania considera ca nici un proces de cooperare in regiunea Marii Negre nu poate fi complet fara aportul substantial al Rusiei, avand in vedere resursele sale „generoase“ pe plan politic, economic si social, a declarat, ieri, presedintele Traian Basescu, la summit-ul Forumului Marii Negre. Federatia Rusa a fost reprezentata de Aleksandr Tolkaci, ambasadorul rus in Romania. Semnificatia prezentei rusesti este un indicator important, in conditiile in care ceilalti lideri de stat s-au referit la conflictele inghetate din jurul Marii Negre, alimentate de Moscova.

«Democratia canibala»
„Conflictele din Transnistria, Abhazia, Nagorno-Karabakh sau Osetia de Sud sunt diferite, iar solutiile, la randul lor, trebuie sa fie diferite“, a spus Basescu. Acesta a adaugat ca Romania va sustine in continuare afirmarea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa ca instrument de prevenire si gestionare a conflictelor. Presedintele azer Ilham Aliyev a spus ca trebuie sa existe o viziune comuna asupra tuturor conflictelor inghetate din zona, conform legislatiei internationale, pentru ca acestea au pornit de la aceleasi cauze. Enclava Nagorno-Karabakh, aflata, formal, pe teritoriul Azerbaidjanului, este ocupata de Armenia din anii ’90. De asemenea, Vladimir Voronin, presedintele Republicii Moldova, si Mihail Saakasvili, presedintele Georgiei, s-au referit la necesitatea de a eradica separatismul din zona. Saakasvili a introdus chiar termenul de „democratie canibala“, potrivit urmatorului principiu: „Mai intai ucidem si deportam, apoi facem referendum pentru independenta si observam ca suntem majoritari. Speranta mea este ca, prin acest Forum, vom putea raspunde acestei provocari“.

Interesele UE si NATO
Basescu a mentionat ca Romania saluta si sprijina demersurile curente ale Uniunii Europene de a elabora o dimensiune pontica a politicii regionale a UE. „Ca membru al NATO alaturi de Bulgaria, Grecia si Turcia, Romania sprijina strangerea legaturilor dintre regiune si Alianta prin proiecte si programe de colaborare care servesc promovarii valorilor si obiectivelor convenite si larg impartasite in spatiul euroatlantic si in regiune“, a spus Basescu. Seful statului a apreciat ca responsabilitatea privind evolutiile din zona Marii Negre revine in primul rand tarilor din regiune. El a amintit ca in perioada 2000-2005 ritmul anual de crestere economica a statelor din regiune a fost in medie de 5,9%, fapt care a situat Marea Negra printre cele mai dinamice zone pe plan global.

Bani pentru proiecte
Basescu a aratat ca trebuie apreciata, de asemenea, atentia acordata de SUA problematicii regionale a Marii Negre. „Un exemplu bun in acest sens este anuntul facut astazi de SUA referitor la crearea unui Black Sea Trust Fund, pornind de la procesul unui proiect similar destinat Balcanilor de Vest“, a spus Basescu. Constituirea acestui Fond al Marii Negre, care sa finanteze proiectele regionale, a fost anuntata de reprezentantul american J.D. Crouch, adjunct al consilierului pentru securitate nationala al presedintelui SUA si fost ambasador al Statelor Unite in Romania.
Fondul, format pe modelul Balkan Trust for Democracy, va fi lansat efectiv in toamna acestui an si va porni de la un buget de 20 milioane de dolari si o crestere la peste 40 milioane de dolari pe termen lung.


(469 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Vlad BĂąrleanu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Chiar daca ii supara pe americani, Basescu ii vrea si pe rusi la Marea Neagra | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.74684381484985 seconds.