Vineri, 09 Iunie 2006 - 05:36 AM Aleg.RO: Modificari legislative propuse de deputati ai PSD cu incalcarea drepturilor omului

Publicat de: Afrodita Cicovschi /

curierulnational
Propunerea legislativa de modificare a Legii 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, initiata de un grup de deputati PSD, a fost avizata nefavorabil de catre Consiliul Superior al Magistraturii, in concordanta cu jurisprudenta Curtii Constitutionale si cea a Curtii Europene a Drepturilor Omului . Propunerea viza modificarea articolului 82 alin. 2, privind conditiile de pensionare anticipata a procurorilor si judecatorilor, in care politicienii doreau sa includa si functiile de consilier juridic si jurisconsult, chiar daca din punct de vedere al studiilor si responsabilitatilor, aceste categorii sunt inferioare celor de procurori si judecatori.
Propunerea legislativa de modificare a Legii 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, a fost trimisa spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii, de catre secretarul general al Camerei Deputatilor, cu adresa nr. Plx-448 din data de 10 mai 2006. Potrivit informatiilor furnizate de site-ul institutiei, propunerea este initiata de deputatii PSD Baesu George, Buda Ioan, Iordache Florin, Ungureanu Valeriu Alexandru si Vladoiu Aurel. Majoritatea sustinatorilor proiectului sunt absolventi ai unor Facultati de Drept, Baesu detinand, in perioada 1999 - 2001, functia de consilier juridic la RGA COURIER & FREIGHT SRL Bucuresti, Iordache Florin luandu-si diploma de jurist la Universitatea din Craiova.
Acest lucru ne pune putin pe ganduri, odata ce, fiind parlamentari cu studii de drept si avand posibilitatea de a face modificari legislative astfel incat sa creasca increderea romanului in autoritati, politicienii cu pricina fac o grava eroare, ajungand pana la incalcarea drepturilor absolventilor Institutului National al Magistraturii (INM). Vom explica. Potrivit legislatiei in vigoare, actualii consilieri juridici pot fi absolventi ai Facultatii de Drept, fara a fi nevoie sa parcurga alte studii postuniversitare, pe cand judecatorii si procurorii trebuie sa-si ia diploma de la INM pentru a fi numiti in functie... Putem vorbi de pensionare anticipata in conditii egale?

CEDO: Pensionarea anticipata trebuie diferentiata de cea la termen

Analizand propunerea legislativa, in temeiul dispozitiilor art. 38 alin. (3) din Legea nr. 317/2004, republicata, CSM a dat aviz nefavorabil, comunicand aceasta decizie secretarului general al Camerei Deputatilor.
Prin proiect se propune modificarea alin. (2) al art. 82 din Legea 303/2004, republicata, in sensul ca la stabilirea vechimii pentru pensia anticipata sa fie luata in calcul si perioada in care judecatorul sau procurorul a avut calitatea de consilier juridic, respectiv jurisconsult. Argumentele invocate in Hotarare fac referire la incalcarea drepturilor omului si la jurisprudenta Curtii Constitutionale.
Astfel, CSM precizeaza ca exista deja doua decizii prin care Curtea Constitutionala s-a pronuntat "in sensul respingerii exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 82 din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile ulterioare, apreciind ca acestea nu contravin dispozitiilor art. 16 alin. (1) din Constitutia republicata". "Prin Decizia nr. 684 din 15 decembrie 2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr. 177 din 23. 02. 2006, s-a respins exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 82 alin. (1), (2), (4) si (5) din Legea nr. 303/2004, republicata, retinand ca potrivit jurisprudentei Curtii Constitutionale, in concordanta cu cea a Curtii Europene a Drepturilor Omului, situatia obiectiv diferita in care se afla anumite categorii de persoane justifica sau chiar impune instituirea prin lege a unui tratament juridic rezonabil diferentiat, fara ca aceasta sa reprezinte privilegii ori discriminari", se arata in Hotararea Plenului.
In ceea ce o priveste pe a doua, Curtea a constatat ca ulterior sesizarii cu exceptia de neconstitutionalitate, alin. (2) al art. 82 din aceeasi lege a fost modificat prin art. unic al Legii nr. 29/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 198 din 2 martie 2006, "fara a se modifica insa solutia legislativa criticata". Curtea retine ca "potrivit prevederilor art. 47 alin. (2) din Constitutie, dreptul la pensie si la alte forme de asistenta sociala se exercita potrivit legii".
"Astfel legiuitorul este in drept sa stabileasca conditiile si criteriile de acordare a pensiei, precum si modul de calcul al acesteia. De asemenea, legiuitorul, in considerarea unor situatii deosebite, poate stabili conditii, criterii si un mod de calcul al drepturilor de pensie diferite pentru anumite categorii socio-profesionale", se precizeaza in motivele Hotararii.

Modificari nejustificate

CSM concluzioneaza ca, in cazul acceptarii modificarilor legislative propuse de deputatii PSD, s-ar ajunge practic la eliminarea diferentei dintre alin. (1) si (2) ale art. 82.
Or, intentia legiuitorului a fost tocmai aceea de a face astfel de diferente, odata ce exista diferente si in privinta studiilor, a atributiilor de serviciu si a remuneratiei. Astfel, prin alin. (1) este reglementata pensia de serviciu pentru judecatorii si procurorii care indeplinesc conditiile legale de varsta pentru pensionare si au o vechime in magistratura de cel putin 25 de ani, iar alin. (2) prevede posibilitatea pensionarii, la cerere, a judecatorilor si procurorilor, indiferent de varsta, daca au o vechime de cel putin 25 de ani numai in aceste functii. "Pentru motivele aratate apreciem ca modificarile legislative cuprinse in proiect nu se justifica", sustine Plenul.

Exceptii de la pensia anticipata

- Art. 86 - Constituie vechime in magistratura perioada in care judecatorul, procurorul, personalul de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1) sau magistratul-asistent a indeplinit functiile de judecator, procuror, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, magistrat-asistent, auditor de justitie, judecator financiar, judecator financiar inspector, procuror financiar si consilier in sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi, grefier cu studii superioare juridice sau personal de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1), precum si perioada in care a fost avocat, notar, asistent judiciar, jurisconsult, consilier juridic sau a indeplinit functii de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ.
- Art. 87 - (1) Pe durata indeplinirii functiei, personalul de specialitate juridica din Ministerul Justitiei, din Ministerul Public, din Consiliul Superior al Magistraturii, din Institutul National de Criminologie si din Institutul National al Magistraturii este asimilat judecatorilor si procurorilor in ceea ce priveste drepturile si indatoririle, inclusiv sustinerea examenului de admitere, evaluarea activitatii profesionale, sustinerea examenului de capacitate si de promovare, dispozitiile prezentei legi aplicandu-se in mod corespunzator, cu exceptia dreptului prevazut de art. 82 alin. (2).

Articolele din Legea 303/2004

Art. 82 - (1) Judecatorii si procurorii cu o vechime de cel putin 25 de ani in magistratura beneficiaza, la implinirea varstei prevazute de lege, de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii.
(2) Judecatorii si procurorii sunt pensionati la cerere inainte de implinirea varstei prevazute de lege si beneficiaza de pensia prevazuta la alin. (1), daca au o vechime de cel putin 25 de ani numai in aceste functii. La calcularea acestei vechimi se iau in considerare si perioadele in care judecatorul sau procurorul a exercitat profesia de avocat, fara ca ponderea acestora sa poata fi mai mare de 10 ani.


(562 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la Afrodita Cicovschi /


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Modificari legislative propuse de deputati ai PSD cu incalcarea drepturilor omului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59401202201843 seconds.