Sâmbătă, 10 Iunie 2006 - 07:32 AM Aleg.RO: Lobby prezidential pentru integrarea Romaniei

Publicat de: Ion Navalici

real_romaneasca     Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu vor incerca din nou, la sfarsitul saptamanii viitoare, sa convinga oficialii europeni sa recomande explicit aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 .
Consiliul European de vara, care se va desfaura in perioada 15-16 iunie la Bruxelles, va fi un nou prilej pentru presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu sa convinga oficialii europeni sa recomande explicit aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007. Cei doi vor fi prezenti la lucrarile Consiliului European de vara.
Autoritatile de la Bucuresti au solicitat deja ca la lucrarile Consiliului European de vara sa fie adoptata o pozitie de sustinere fata de aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007. Conferinta Presedintilor, formata din presedintele si liderii grupurilor politice din Parlamentul European, a decis miercuri ca Parlamentul European va vota, in sedinta de la 14 iunie, o rezolutie referitoare la Romania si Bulgaria. Tema principala a sedintei de la14 iunie va fi pregatirea Consiliului European de la 15-16 iunie.
Potrivit unui proiect al concluziilor reuniunii de la 15-16 iunie, citat de Reuters, liderii Uniunii Europene urmeaza sa isi exprime, la Consiliul European, convingerea ca Romania si Bulgaria pot realiza reformele necesare pentru a adera la 1 ianuarie 2007. "Consiliul European isi mentine convingerea ca, avand vointa politica necesara, cele doua tari pot depasi deficientele semnalate pentru a adera la termenul prevazut, 1 ianuarie 2007", se spune in proiectul de concluzii ale summitului.

Turul de forta al primaverii

Presedintele Traian Basescu a mai facut recent un tur de forta la Paris, unde a reusit sa obtina promisiuni incurajatoare in legatura cu ratificarea Tratatului de aderare. El a declarat de mai multe ori, chiar inainte de 16 mai, ca Romania doreste o recomandare clara facuta de Comisia Europeana catre Consiliul European, privind data de 1 ianuarie 2007 ca moment al intrarii Romaniei in UE. Lucru care nu s-a intamplat la reuniunea de la 16 mai. Comisia Europeana a decis ca va anunta abia in raportul pe care il va prezenta "cel mai tarziu la inceputul lunii octombrie" daca data intrarii Romaniei in UE ramane cea stabilita prin Tratatul de aderare: 1 ianuarie 2007.
Dupa prezentarea raportului de la 16 mai al CE, autoritatile romane au solicitat oficialilor europeni ca prezentarea urmatorului raport sa aiba loc mai devreme fata de data stabilita, pentru ca statele care nu au ratificat Tratatul de aderare sa aiba timp pana la sfarsitul anului sa incheie procesul. Comisia Europeana a hotarat miercuri ca raportul din toamna sa fie prezentat la 26 septembrie.

Si PSD face lobby

Deputatul PSD Adrian Severin a anuntat ieri ca la inceputul saptamanii viitoare va fi facuta publica o motiune, semnata de reprezentantii grupului socialist la Parlamentul European, privind adoptarea unei rezolutii de extindere a UE cu participarea Romaniei si Bulgariei. El a aratat ca proiectul motiunii cuprinde si apelul pe care Parlamentul European il lanseaza catre statele membre in scopul de a definitiva procedura de ratificare a Tratatelor de aderare in timp util.


(472 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Realitatea Românească

· Alte știri de la Ion Navalici


Azi: Cea mai citită știre din sursa Realitatea Românească:

Lobby prezidential pentru integrarea Romaniei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56506204605103 seconds.