Joi, 13 Ianuarie 2005 - 11:32 AM Aleg.RO: Toti magistratii vor trece prin filtrul lui Basescu

Publicat de: e.fogarasi

ziua Seful statului a declarat ca, pe langa recomandarea CSM la numire si promovare, magistratii trebuie sa ataseze un CV care sa cuprinda cazurile pe care acestia le-au solutionat * Presedintele Romaniei a reprosat Consiliului multitudinea de sefi de instante si parchete, care sunt si membri ai CSM, cerand Consiliului sa actioneze pentru cresterea increderii cetatenilor in Justitie Prezent, ieri, la festivitatea organizata la Institutul National al Magistraturii cu ocazia debutului noului Consiliu Superior al Magistraturii, presedintele Romaniei a afirmat ca nu are calitate de invitat, ci este unul dintre atributele sale constitutionale pe care si-l exercita. Traian Basescu le-a reamintit membrilor CSM lipsa acuta de incredere a cetatenilor in Justitie si a cerut membrilor Consiliului ca acest neajuns sa inceapa sa fie diminuat. Basescu a reafirmat, ca si la intalnirea cu cadrele Ministerului Administratiei si Internelor, ca va garanta neamestecul politicului in actul de justitie.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca a refuzat sa semneze o serie de decrete de numire a unor judecatori, deoarece solicitarile in acest sens nu aveau atasate CV-urile persoanelor respective. Conform Presedintelui, criteriile semnarii unor astfel de decrete privindu-i pe judecatori sunt legate de ce fac ei, recomandarea CSM si CV-ul atasat. Basescu a spus ca "CV-ul ar trebui sa cuprinda si cazurile in care respectivul judecator s-a pronuntat". "Nu plecati de la premisa ca presedintele Romaniei este notar. Presedintele Romaniei, cand semneaza un decret, vrea sa stie pentru ce semneaza", a afirmat seful statului. Legat de acest aspect, unul din liderii Asociatiei Magistratilor din Romania, Viorica Costiniu, ne-a declarat: "Afirmatia domnului presedinte, ca la numire prin decret a unui judecator sau procuror se va avea in vedere ce cauze individuale a avut, este in totala contradictie cu afrimatiile anterioare. Activitatea acestora este evaluata la CSM ca organ de autoritate si, ca atare, criteriul bazat pe cauzele instrumentate contrazice principiile statuate de noile legi ale reformei. Pe de alta pare, Presedintele Romaniei este obligat sa motiveze deciziile pe care le ia in acest sens".

De asemenea, Basescu i-a sfatuit pe membrii CSM sa scape de "complexul presei" stiut fiind ca exista "oameni influenti, cu bani multi, in stare sa declanseze o campanie de presa". "Faceti-va treaba cum trebuie", le-a spus Basescu, in contextul in care, de multa vreme, unii judecatori s-au plans ca ar fi influentati de articolele ziaristilor, cu toate ca judecarea unui dosar tine, peste tot in lume, de probele din dosare si nimic altceva.


AMR contesta legitimitatea unui membru CSM
Membrii CSM au stat ieri ore in sir sa dezbata o contestatie a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), cu privire la unul din reprezentantii societatii civile din Consiliul validat de Senat. AMR a acuzat faptul ca Irina Moroianu Zlatescu, atat la depunerea candidaturii, cat si la alegerea de catre Senat, ca si pana in prezent, indeplineste functia de director al Institutului Roman pentru Drepturile Omului, avand calitatea de functionar public, intrucat institutul este bugetar si coordonat de Senat. AMR a aratat faptul ca potrivit Legii CSM, Irina Zlatescu ar fi trebuit sa-si rezolve in termen de 15 zile de la data alegerilor de la Senat (06.12.2004) starea de incompatibilitate, si sa demisioneze din functia de la institut, dar ca nu a facut acest lucru. "In atare situatie, plenul CSM, din oficiu, trebuia sa propuna Senatului alegerea unuia dintre candidatii ramasi in competitie (...) neputandu-i-se recunoaste d-nei director Irina Moroianu Zlatescu calitatea de membru ales al CSM", a conchis AMR. Dupa dezbateri, Consiliul a hotarat sa amane solutionarea contestatiei pentru verificari suplimentare privind documentarea situatiei, prin adrese catre Agentia Functionarilor Publici si catre Senat, urmand sa adopte o decizie finala.


Lupascu si Dascalescu au iesit la vot
Plenul CSM a procedat apoi la alegerea presedintelui si vicepresedintelui, care vor conduce activitatea CSM in urmatorul an. Cu un scor de 11-8, functia de presedinte a fost acordata judecatorului Dan Lupascu, presedinte al Curtii de Apel Bucuresti, iar cu un scor de 17-2, functia de vicepresedinte a revenit procurorului Liviu Dascalescu, adjunct al procurorului general al Parchetului Curtii de Apel Bucuresti. Urmeaza ca amandoi sa fie suspendati din functiile de conducere detinute, pentru anul in care vor conduce destinele CSM, urmand sa-si preia functiile de conducere dupa incetarea mandatului de un an.

Presedintele CSM, Dan Lupascu a anuntat ca zilele urmatoare urmeaza sa fie impartite responsabilitatile, pe domenii de activitate, luni urmand a fi stabilita alegerea secretarului general si adjunctul acestuia, precum si Inspectia CSM si aparatul tehnic, care vor fi compuse din 137 de persoane. Ca urgente normative, Lupascu a anuntat ca una din prioritati va fi elaborarea codului deontologic al magistratului si cel al personalului auxiliar. Lupascu a tinut sa asigure Consiliul: "Cei care nu ma cunosc suficient vor avea ocazia la sfarsitul mandatului sa constate ca au facut o alegere buna".


Adina ANGHELESCU

Razvan SAVALIUC


(1066 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la e.fogarasi


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Toti magistratii vor trece prin filtrul lui Basescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62135887145996 seconds.