Vineri, 30 Iunie 2006 - 05:38 AM Aleg.RO: Statutul minorităților, retrimis la comisii

Publicat de: Marius NEGULESCU

AMOS News Statutul minoritatilor nationale a fost retrimis ieri la comisii de catre plenul Camerei Deputatilor, cu cvasiaprobarea grupurilor parlamentare, inclusiv al UDMR. Potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, statutul va fi finalizat de cele trei comisii de resort, de invatamant, juridica si pentru drerpturile omului, in primele doua zile ale sesiunii extraordinare de saptamana viitoare, urmand sa fie adoptat in celelalte doua zile programate de plen.

Proiectul a intrat in dezbaterea Camerei fara raportul de rigoare, la propunerea deputatului Uniunii, Marton Arpad care a acuzat incetineala lucrarilor din comisii.

Cum nu a existat un raport prealabil al comisiilor, deputatii nu au putut vota retrimiterea la comisie a acestuia potrivit regulamentului. Deputatii au avut numai posibilitatea sa decida in privinta retrimiterii in sine.

Propunerea de retrimitere a venit din partea deputatilor PSD Florin Iordache si Lucian Bolcas care au facut apel la resepectarea regulamentului, dar si la textul constitutional ce ar fi incalcat de unele prevederi ale statutului.

Florin Iordache a apreciat ca aceste incalcari nu pot eliminate decat printr-un raport comun al comisiilor care au analizat statutul minoritatilor.
In ajutorul lor a venit si conservatorul Nicolae Popa care a precizat ca forma actuala a proiectului de lege a provocat foarte multe reactii si sensibilitati, ”acolo unde exista problemele cele mai mari”, in zonele Harghita, Covasna si Mures. TS-a incercat adaptarea acestui proiect de lege la nivel european, nu s-a reusit”, a apreciat Popa.

La rnadul sau, deputatul PC Sergiu Andona declarat ca statutul ”a stat mult prea mult la comisii, nu intotdeauna in folosul lucrului pe text ci adesea din sicane procedurale”. El s-a pronuntat impotriva propunerii formulate de unii parlamentari liberali de reducere a numarului de comisii de resort, prin excluderea comisiei de invatamant din dezbaterea acestui proiect. ”Ar fi ostentativ, comisia de invatamant sa ramana, urmand ca cea juridica sa-si dea doar avizul. Eu sunt pentru intoarcerea la cele trei comisii cu solicitarea ca Birourile celor trei comisii sa se reuneasca pentru a schita un regulament al celor trei comisii pe acest proiect, care sa raspunda in special la pericolul lipsei cvorumului pe parcursul dezbaterilor”, a spus Andon.

Democratii au anuntat ca vor sprijini reintoarcerea la comisii a proiectului, aratand ca doresc ca dezbaterile la legea minoritatilor sa se incheie in timpul sesiunii extraordinare. Deputatul PD, Cristian Radulescu a subliniat ca actul normativ constituie o promisiune facuta prin programul de guvernare, iar oficiali europeni solicita acest proiect, dar ca poate fi adoptat in actuala forma primita de la guvern.

Potrivit liderului de grup democrat, Cristian Radulescu, exista vointa politica din partea PD ca raportul pe statut sa fie adoptat pe perioada saptamanii viitoare. „Venind in intampinarea coalitiei acest raport nu trebuie sa arate oricum in ceea ce priveste raporturile minoritate-majoritate si raporturile interne dintre minoritati” a atras atentia Radulescu.

”Discutiile s-au facut pe un proiect venit de la Guvern, care, in generozitatea lui, si in dorinta de a confirma asteptarile minoritatilor, in opinia noastra a suprareglementat. Din punctul de vedere al coalitiei, in acest moment lucrurile sunt clare. Daca ar fi numai dupa ceea ce vrem noi, in cateva zile am reusi sa terminam statutul, intr-o formula acceptabila pentru toata lumea. Se cere insa retrimiterea la comisii”, a spus Radulescu.

Confruntati cu perspectiva unei discutii prelungite in plen pe marginea celor 1200 de amendamente aduse la proiect, reprezentantii UDMR nu s-au opus consensului constatat.

In final, plenul a decis asupra accelerarii procedurii de trecere prin comisii a proiectului in sesiunea extraordinara, cu consultarea reprezentantilor opozitiei, urmand ca in sesiunea din august sau cel mai tarziu la debutul sesiunii ordinare din toamna proiectul statutului sa fie adoptat, inclusiv prin consultarea pozitiilor Opozitiei.


(689 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Marius NEGULESCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Statutul minorităților, retrimis la comisii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59205794334412 seconds.