Vineri, 30 Iunie 2006 - 05:40 AM Aleg.RO: Umbra lui Sechelariu îl bântuie pe Romeo Stavarache și după doi ani de mandat

Publicat de: Elena SOLOMON

AMOS News La împlinirea a doi ani de când se află la cârma Primăriei Bacău, liberalul Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, și-a prezentat astăzi, în fața consilierilor locali, raportul de activitate. Din lista de lucruri făcute de actuala administrație, Romeo Stavarache a insistat pe două chestiuni: spitalul municipal și șoseaua de centură a orașului. Ambele sunt, susține primarul, extrem de importante pentru Bacău. Așa că Stavarache a marjat pe acestea, celălalte fiind prezentate succint. Au fost puse pe tapet scăderea taxelor și impozitelor locale, refacerea fațadelor școlilor prin taxa de salubritate, refacerea aleilor dintre blocuri, modernizarea străzilor balastate și fără canalizare din oraș, refacarea caselor afectate de inundații și amenajarea pieței de gros.

Romeo Stavarache și-a trecut în contul realizărilor și proiecte inițiate de fosta administrație, la fel ca și atragerea de fonduri pentru acestea. Printre ele au fost enumerate aducțiunea de apă a orașului care va primi finanțare prin ISPA, dar și refacerea bazinului de înot sau construcția de locuințe ANL.

Primarul Bacăului a admis că acestea au fost începute de alții, dar a insistat pe faptul că el a renegociat sume sau a refăcut proiecte, adjudecându-le.

Pe cât de generos a fost cu realizările, pe atât de zgârcit a fost edilul cu scoaterea la lumină a nerealizărilor ca primar. La întrebările insistente ale jurnaliștilor, Stavarache a spus că-și reproșează că n-a reușit să schimbe mentalitatea funcționarilor din primărie, precum și faptul că firmele care câștigă licitațiile organizate de municipalitate nu sunt capabile să își ducă la bun sfârșit lucrările.


Până să ajungă, însă, la realizările din timpul mandatului său, primarul Bacăului s-a plâns, preț de mai bine de un sfert de oră, de greaua moștenire lăsată de fostul edil al orașului, Dumitru Sechelariu. Acestuia i s-a imputat că a lăsat primăria înglodată în datorii, cu sume care nu au fost prinse în bugetul local nici în anul în care Sechelariu a fost debarcat, dar nici în bugetul din 2005. Astfel, a susținut Stavarache, el a trebuit să plătească peste 500 de miliarde de lei, cheltuite de Sechelariu înainte de alegeri, în special pentru asfaltarea străzilor.

"Orice executiv poate avea datorii, însă ele nu trebuie să fie mai mari de 20 la sută din buget. Ori, la Bacău erau datorii care depășeau această sumă. Am izbutit, însă, după discuții cu firmele, să achităm eșalonat: 20% în 2004, 60% în 2005 și restul, de 20%, în 2006. Prima mea opțiune a fost ca municipiul Bacău să nu intre în faliment, cum s-a întâmplat cu orașul Comănești sau cu altele. Datoriile aduc progres, dar nu dacă din 700 de miliarde, 500 trebuie plătite imediat. Dar nu vreau să mai vorbesc de ce a fost. Sunt foarte mulțumit că am adus primăria pe linia de plutire", a afirmnat Stavarache.

Cei care au crezut că acestea vor fi singurele referiri la fostul edil s-au înșelat. Sechelariu a fost leit motivul întâlnirii. Despre sumele cheltuite de el în calitate de primar, Stavarache a vorbit chiar și la finalul ședinței, în fața presei și a consilierilor locali.

Am încercat, în cursul zilei de astăzi să-l contactăm și pe Dumitru Sechelariu, pentru a afla opinia sa referitor la acuzele aduse de Stavarache. Telefonul mobil al acestuia a fost tot timpul închis.


(934 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Elena SOLOMON


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Umbra lui Sechelariu îl bântuie pe Romeo Stavarache și după doi ani de mandat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61132216453552 seconds.