Sâmbătă, 29 Iulie 2006 - 05:35 AM Aleg.RO: CJT, blocat de Tribunal

Publicat de: ---

evenimentulzilei Tribunalul Timis a suspendat o autorizatie de constructie, emisa de CJT pentru o cladire din centrul istoric al Timisoarei .

Tribunalul Timis a suspendat o autorizatie de constructie emisa in 2004 de Consiliul Judetean Timis (CJT), care a avut, numai pentru un an, dreptul de a emite autorizatii de constructie in zonele istorice protejate.

 Instanta a motivat decizia cu faptul ca lucrarile realizate in baza autorizatiei au pus in pericol cladiri vechi de 300 de ani din centrul istoric al Timisoarei. Cazul este o premiera, aceasta fiind prima autorizatie emisa de CJT in zone istorice care este suspendata la tribunal.       Al doilea scandal      Decizia suspendarii a fost luata in 21 iulie, de catre judecatorul Loredana Neamtu, de la Sectia Contencios Administrativ a Tribunalului Timis.

Autorizatia a fost emisa in 28 iulie 2004, de CJT, pentru firma TG Invest SRL din Timisoara, proprietate a unor oameni de afaceri italieni, firma care a cumparat un imobil istoric pe strada Augustin Pacha, numarul 10.

 Problemele au inceput sa apara anul acesta, dupa ce proprietarul a demarat lucrarile de constructie. Dupa ce a demolat complet partea de imobil din curtea interioara, constructorul a sapat pentru fundatie.

Vecinii au constatat ca s-a sapat exagerat la baza cladirii lor si ca o aripa a constructiei ce urmeaza a fi ridicata le acopera geamurile. Situatia aceasta a provocat scandal, asociatia de proprietari vecina adresandu-se Justitiei.

 „S-a pus in pericol cladirea noastra pentru ca s-a sapat la baza ei. Legea prevede ca trebuie lasat un spatiu de 1,9 metri intre cladiri. O aripa a cladirii vine lipita de geamurile noastre. In proiect este prevazuta o distanta de un metru.

Macar asta sa o respecte”, a declarat avocatul Florin Kovacs, reprezentantul celor care au cerut stoparea lucrarilor. Acesta nu este primul scandal provocat de autorizatiile emise in perioada de un an in care CJT avea dreptul sa faca asta. Scandalul structurii metalice din centrul Timisoarei provine de la o  autorizatie similara.       Investitie italiana      Firma TG Invest are, conform Registrului Comertului, ca actionari societatea Investement GE SRL din Timisoara si ca administrator pe Diego Rocca din Brescia, Italia. Actionari la Investment GE sunt cetatenii italieni Angelo Ceccon, Luigi Zanotti si alte doua firme care, la randul lor, ii au ca actionari pe Lino Carnelos, Biljana Stojanovic, cetatean sarb.

Diego Rocca este administratorul societatii care executa lucrarile. Nici acesta, nici restul italienilor nu au putut fi contactati. Conform avocatului acestora, Diana Sas, autorizatia de constructie este legala.

Sas a refuzat sa ofere alte detalii spunand ca nu poate declara nimic presei pana cand nu obtine un acord din partea italienilor. Intr-o cerere de recurs la hotararea prin care Tribunalul suspenda autorizatia de constructie, Sas sustine vicii de procedura, dar si faptul ca tocmai stoparea lucrarilor acum pune in pericol cladirile din jur, daca fundatia nu e umpluta cu beton.       Ostaficiuc sustine ca totul e legal      „Noi am eliberat o autorizatie legala”, sustine presedintele CJT, Constantin Ostaficiuc. „Culmea este ca italienii ne-au reprosat noua ca incalcam legea pentru ca ferestrele nu au voie sa fie spre curtea vecina.

 Problema este ca in anii ‘70, Statul Roman a modificat cladirea, pentru ca pe peretele comun nu era construit nimic. Noi asa am cumparat, nu noi am modificat.

 Toata cladirea a fost apartamentata de statul roman asfel incat sunt apartamente cu geamurile numai in partea aceasta a cladirii”, spune avocatul Kovacs. Interesant este ca presedintele CJT, Constantin Ostaficiuc, a sustinut acelasi punct de vedere cu cel al italienilor: „Chiar cei care reclama au incalcat legea pentru ca nu trebuia sa fie geamuri acolo”.

Acesta declara insa ca nu cunoaste cetatenii italieni pentru care s-a eliberat autorizatia si ca va actiona in instanta pe oricine sustine contrariul. Intrebat cum de a suspendat judecatorul autorizatia, daca era legala, Ostaficiuc a raspuns: „Noi am respectat legea si decizia Tribunalului ma surprinde”.      O suta de mii de euro despagubiri      Tribunalul decide suspendarea autorizatiei pana la solutionarea procesului deschis de vecinii firmei italiene si Consiliului Judetean. In acest proces se cere anularea autorizatiei considerata ilegala de reclamanti pentru ca permite saparea la baza zidurilor vecinilor la o distanta mai mica decat cea legala.

Noua cladire va fi una de birouri iar proiectul nu prevede un numar de locuri de parcare in conformitate cu legislatia locala, mai sustin reclamantii.

De asemenea, se solicita constatarea faptului ca lucrarile de constructie au demarat dupa expirarea autorizatiei emisa in 4 iulie 2004, identificarea functionarului vinovat de emiterea autorizatiei si obligarea lui la plata unor despagubiri de 100.000 de euro.        


(934 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

CJT, blocat de Tribunal | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.79653310775757 seconds.