Sâmbătă, 29 Iulie 2006 - 05:41 AM Aleg.RO: Crede si nu cerceta: Basescu sustine ca americanii nu l-au intrebat de Hayssam

Publicat de: Ioana Bojan

gardianul Presedintele Traian Basescu a afirmat ca subiectele legate de disparitia lui Omar Hayssam si demisiile sefilor SRI, SIE si DGIPI nu au fost abordate cu Donald Rumsfeld, secretarul american al apararii .

„Pentru noi, intern, este un lucru extrem de important, dar nu se poate transfera in cadrul discutiilor la cel mai inalt nivel“, a declarat presedintele, precizand ca „americanii la nivel inalt nu sunt ridicoli“. El a mai spus ca subiectele respective nu sunt importante pentru Statele Unite, unde imigratia se ridica la nivelul a zeci de milioane de persoane, iar „teroristii intra si pun bombe“.
  Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Washington, ca subiectele legate de disparitia lui Omar Hayssam si demisiile celor trei sefi ai serviciilor românesti de informatii nu au fost abordate cu Donald Rumsfeld, secretarul american al apararii. Basescu si Rumsfeld au discutat despre ultimele detalii legate de prezenta bazelor americane in Romania, dar si despre posibilitatea cresterii asistentei financiare din partea americana pentru armata româna, cazul Teo Peter si cooperarea in teatrele de operatiuni.

Presedintele Traian Basescu
si-a incheiat, ieri, vizita oficiala de trei zile în Statele Unite, unde a avut o serie de discutii la nivel inalt cu presedintele George W. Bush, cu secretarul de stat al apararii, Donald Rumsfeld, si cu lideri ai Congresului american.

Intrebat de ziaristi daca in cadrul intâlnirilor cu oficialii americani au fost discutii referitoare la cazul Omar Hayssam si la demisiile sefilor SRI, SIE si DGIPI, presedintele a spus ca disparitia sirianului nu constituie un subiect care sa fie abordat la cel mai inalt nivel. „Pentru noi, intern, este un lucru extrem de important, dar nu se poate transfera in cadrul discutiilor la cel mai inalt nivel“, a afirmat presedintele, precizand ca „americanii la nivel inalt nu sunt ridicoli“.
Desi initial s-a multumit cu acest raspuns, dupa câteva minute, Basescu a revenit cu câteva precizari pentru ziaristii români care il insoteau la o discutie cu congresmeni americani, relateaza Mediafax. El a spus ca subiectele respective sunt importante pentru România, insa nu si pentru SUA,unde imigratia se ridica la nivelul a zeci de milioane de persoane, iar „teroristii intra si pun bombe“.

Mai multi bani pentru Armata romåna
La câteva ore dupa intâlnirea de la Pentagon cu Donald Rumsfeld, Basescu a declarat ca a discutat cu acesta programul tehnic de implementare a Acordului de acces al facilitatilor militare americane pe teritoriul României, Acord ratificat deja de Parlamentul de la Bucuresti. „Speram ca toate segmentele tehnice sa fie finalizate la negociere pâna la sfârsitul anului, iar anul 2007 sa fie un an al implementarii integrale al programului de plasare al facilitatilor militare americane in cele cinci locatii strategice“, a afirmat presedintele.
In cadrul discutiilor, presedintele a solicitat secretarului american al apararii ca Statele Unite ale Americii sa creasca asistenta financiara pentru Armata româna la 50%, dupa ce Donald Rumsfeld a anuntat initial ca SUA au in vedere o majorare cu doar 20% a asistentei pentru anul 2007. Basescu nu a precizat daca solicitarea Bucurestiului a fost agreata de partea americana, rezumându-se la a spune ca nu a fost incheiata nici o intelegere scrisa in timpul intrevederii avute cu Donald Rumsfeld.

Suma solicitata in cazul Teo Peter, corecta
Presedintele Traian Basescu a declarat ca, in cadrul discutiilor avute la Pentagon cu secretarul american al apararii, i-a solicitat acestuia solutionarea corecta a partii de despagubiri din cazul Teo Peter.
„Partea civila este un proces pe care Guvernul României il sustine, dar zona de despagubiri este in momentul de fata in responsabilitatea Pentagonului si noi avem convingerea ca acest lucru trebuie privit cu atentie la vârful liderilor politici ai Pentagonului si nu lasat la un nivel scazut de decizie“, a declarat Basescu, ulterior intâlnirii cu Donald Rumsfeld. Intrebat de ziaristii români daca solicitarea de despagubiri in valoare de un milion de dolari este „corecta“, seful statului a raspuns: „Este foarte bine (...) consider corecta solicitarea si nu oferta foarte scazuta care s-a facut“, transmite Mediafax.

Lobby la Congres pentru ridicarea vizelor
Presedintele Traian Basescu a cerut, joi, in cadrul intâlnirii cu reprezentanti ai Congresului american, sprijinul acestora pentru ridicarea vizelor, asigurându-i ca trupele române nu se vor intoarce din Irak, pentru ca România este „un partener onest“.

Potrivit unui comunicat de ieri al Administratiei Prezidentiale, Basescu a aratat ca, in timp ce toti membrii NATO pot intra in SUA fara viza, noii membri trebuie sa astepte mai multe luni pentru a obtine viza, desi tara noastra este al cincilea contributor in Afganistan si Irak.
Presedintele a asigurat, totodata, ca ridicarea vizelor pentru cetatenii români nu va destabiliza piata fortei de munca din Statele Unite. El a invocat si lobby-ul pe care se bazeaza din partea reprezentantilor comunitatii românesti.

Problemele soldatilor români din Irak
Traian Basescu a declarat ca a semnalat necesitatea ca asigurarea partii logistice pentru trupele românesti stationate in Irak sa fie rezolvata imediat, fie de partea britanica, fie de cea americana. Ajutorul consta, in principal, din hrana si combustibil. Presedintele a precizat ca, pâna acum, partea logistica pentru trupele românesti din acest teatru de operatiuni era asigurata de trupele italiene.

Presedintele l-a asigurat pe George W. Bush, in cadrul intrevederii pe care au avut-o, joi, la Casa Alba, ca România ramâne aliatul SUA in Irak si Afganistan. „România va continua sa ramâna un aliat SUA, sa sustina regimurile democratice in Irak si Afganistan si libertatea in regiune“, a afirmat Traian Basescu in conferinta de presa sustinuta impreuna cu George W. Bush, in Biroul Oval. Presedintele Statelor Unite a multumit poporului român si presedintelui Basescu pentru sprijinul acordat in Irak si Afganistan.


(1071 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Ioana Bojan


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Crede si nu cerceta: Basescu sustine ca americanii nu l-au intrebat de Hayssam | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.