Sâmbătă, 29 Iulie 2006 - 05:41 AM Aleg.RO:

Publicat de: ---

AMOS News Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a intalnit in cursul zilei de ieri, 27 iulie, cu reprezentanti ai Congresului american, cu speaker-ul Camerei Reprezentantilor, Dennis Hastert, precum si cu Solomon Ortiz si Curt Weldon, co-presedintii Grupului de Prietenie pentru Romania din cadrul Congresului Statelor Unite. In cadrul discutiilor, presedintele Basescu a informat membrii Congresului american despre evolutia pozitiva a Romaniei, aratand, totodata, ca tara noastra va ramane in continuare un partener corect al
Statelor Unite. De asemenea, Presedintele a solicitat sprijinul congresmenilor americani pentru ca cetatenii romani sa poata calatori fara vize in SUA, intr-un viitor relativ apropiat.

La randul sau, Dennis Hastert s-a aratat onorat sa il primeasca pe seful statului roman si a apreciat ca Romania este un aliat valoros al Statelor Unite in lupta impotriva terorismului.

In cadrul intalnirii cu Solomon Ortiz si Curt Weldon, presedintele Basescu a prezentat evolutiile pozitive ale Romaniei in domeniul economic. In acelasi timp, seful statului a subliniat ca Romania sprijina, fara rezerve, nevoia unei politici transatlantice si euro-atlantice puternice, aratand ca politica externa a tarii noastre se bazeaza pe doua parteneriate puternice, respectiv cu Statele Unite si Uniunea Europeana.

In context, Presedintele Basescu a subliniat importanta parteneriatului strategic cu SUA, tinand cont de granita la Marea Neagra a tarii noastre.

Ca viitori membri ai UE, a mai spus seful statului, Romania este in favoarea adoptarii unei Constitutii de natura sa genereze solidaritate in cadrul Uniunii si o politica externa si de securitate comuna.

De asemenea, presedintele Basescu si-a exprimat convingerea ca din punctul de vedere al securitatii alianta dintre Statele Unite si Uniunea Europeana este un factor cheie.

 

Seful statului si-a exprimat convingerea ca prestigiul Romaniei in SUA va creste in perioada urmatoare. Presedintele Basescu a apreciat, in mod deosebit, implicarea reprezentantilor comunitatii romanesti in politica americana, aratand ca se bazeaza pe actiunea acestora in favoarea acordarii regimului Visei Waiver cetatenilor romani.

In context, seful statului a mentionat triplarea schimburilor comerciale in ultimii trei ani, in conditiile in care tot mai multe companii americane sunt interesate sa investeasca in Romania, precum si nevoia oamenilor de afaceri de a avea acces rapid in SUA, dar si dorinta studentilor romani de a studia in universitati americane.

Presedintele Basescu a asigurat ca acordarea Visei Waiver cetatenilor romani nu va destabiliza piata fortei de munca din Statele Unite, adresandu-le congresmenilor din Grupul de Prietenie pentru Romania rugamintea de a sprijini obtinerea dreptului de a calatori liber in SUA.

“Consideram ca Romania este un partener al Statelor Unite si vrem sa fim tratati ca parteneri pentru ca suntem parteneri onesti”, a spus seful statului.

Presedintele Basescu a aratat ca in timp ce toti membrii NATO pot intra in SUA fara viza, noii membri trebuie sa astepte mai multe luni pentru a obtine viza, adaugand ca tara noastra este al cincilea contributor in Afganistan si Irak.

“Acesta este un semn al hotararii noastre de a fi aliati onesti, care stiu sa mearga pana la capat si care nu vor spune niciodata acum e dificil in Irak, trebuie sa ne intoarcem acasa”, a spus seful statului.

Presedintele Basescu si-a exprimat speranta ca Grupul de Prietenie pentru Romania din cadrul Congresului american va putea ajuta tara noastra in obtinerea accesului liber in SUA si i-a invitat pe membrii Grupului sa viziteze tara noastra.


(900 )

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.