Luni, 31 Iulie 2006 - 05:37 AM Aleg.RO: Partidele puterii "se dopeaza" cu traseisti politici

Publicat de: ---

evenimentulzilei Primarii si consilierii opozitiei se grabesc in aceste zile sa sara in barca puterii .

Daca n-o fac acum, dupa 10 august, odata cu schimbarea statutului alesilor locali, isi pierd mandatul.Dezertorii politici au mai putin de doua saptamani la dispozitie sa-si gaseasca partid pentru ca, incepand cu 10 august, schimbarea formatiunii va atrage pierderea mandatului.

Potrivit modificarilor Legii privind statutul alesilor locali, pana la 10 august, primarii, consilierii judeteni sau locali sunt obligati sa-si declare pe propria raspundere apartenenta politica.

Nedepunerea documentului sau parasirea partidului la care si-au declarat apartenenta va atrage dupa sine, dupa aceasta data, pierderea mandatului.

Porti deschise la PD

PD a fost tinta predilecta a traseistilor, numarul alesilor locali democrati dublandu-se, in unele cazuri, fata de 2004. Aradul si Buzaul sunt doua exemple in acest sens.

„Pot sa va spun ca exista un mare interes pentru PD, din moment ce, dupa alegerile din 2004, am avut 19 primari in judet si acum avem 37”, a declarat recent presedintele PD Arad, Gheorghe Seculici.

O situatie similara si la Buzau. In urma cu cateva zile, plecarea primarului si majoritatii consilierilor PSD din Ramnicu Sarat a facut ca partidul condus de Emil Boc  sa aiba controlul a mai mult de jumatate din primarii.

„Din 87 de primarii detinem mai mult de jumatate si avem semnale ca pana la 10 august  vom avea noi alesi locali”, sustine presedintele executiv al PD Buzau, Victor Mocanu.

PSD ameninta cu tribunalul si gramatica

PSD este cel mai afectat de migratia politica, aproape jumatate dintre alesii sai locali preferand sa paraseasca partidul dupa 2004. Ca sa atenueze pierderile, social-democratii au amenintat ca ii vor da in judecata pe toti primarii si consilierii care au plecat din partid.

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a precizat ca primarii vor scapa de procese doar daca isi vor da demisia din functiile publice.

Mai mult, pesedistii incearca sa-i convinga pe dezertori sa se razgandeasca, interpretand modificarile Legii statutului alesilor locali. Chiar daca legea nu se aplica retroactiv, lideri ai PSD sustin ca alesii isi vor pierde functiile in momentul in care isi vor depune declaratiile de apartenenta si daca pe acestea nu va figura acelasi partid pe listele caruia au candidat.

Argumentul lor este unul gramatical, anume ca legea prevede ca incetarea mandatului intra in vigoare la data, si nu de la data depunerii declaratiei.

„Pana la rezolvarea problemei gramaticale, eu fac apel la toti primarii si consilierii care au de gand sa faca greseala de a parasi partidul de pe listele caruia a fost ales sa-si bage mintile-n cap pentru ca isi pot pierde mandatul.

Si apoi se pot duce linistiti la cules de capsuni in Spania, sa-si faca curat in curte si sa aiba grija de muiere”, a explicat pesedistul Liviu Dragnea.

Totusi, PSD ramane si el interesant, ce-i drept, pentru alesii partidelor de buzunar. Presedintele si vicepresedintele Consiliului Judetean Olt, Jenel Copilau si, respectiv, Gheorghe Buica, au ales saptamana trecuta PSD. Cei doi, alesi in 2004 pe listele PRM, erau membri ai Partidului Popular al lui Corneliu Ciontu.

Legati de partid

Potrivit modificarilor Legii privind statutul alesilor locali, dupa 10 august,  primarii, consilierii locali si judeteni isi vor pierde automat mandatul daca demisioneaza din partidele la care si-au declarat apartenenta, indiferent daca vor sa se orienteze catre alt partid sau sa ramana independenti. 

De asemenea, vor ramane fara mandat cei care nu vor depune, pana la aceeasi data, la secretariatul unitatii administrativ-teritoriale, o declaratie scrisa, pe propria raspundere, prin care sa-si declare apartenenta politica.

Singurul lucru pe care-l mai pot face alesii locali, in cazul in care-si pierd mandatul, este atacarea in contencios administrativ a deciziei de inlocuire sau a sanctiunii generate de refuzul de a-si declara apartenenta politica.

 Prevederea nu-i vizeaza pe cei care au candidat sau se declara independenti. Ei vor putea sa aleaga, si dupa expirarea termenului legal, daca raman independenti sau se alatura unui partid.

Emil Boc


(886 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Partidele puterii "se dopeaza" cu traseisti politici | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.