Luni, 31 Iulie 2006 - 05:40 AM Aleg.RO: Basescu vrea sa trimita trupe in Liban

Publicat de: Adrian Ilie / adrian

curierulnational
Presedintele Basescu este dispus sa trimita trupe romanesti in Liban daca va exista o rezolutie ONU in acest sens . "Comunitatea internationala poate conta pe sprijinul Romaniei in restabilirea pacii in Liban si pentru a garanta securitatea Israelului" a declarat Basescu vineri, in ultima zi a vizitei sale la Washington. Conform spuselor sale, Romania dispune de resurse militare pentru o prezenta in Liban sub egida ONU. Pe de alta parte, unul din obiectivele intalnirii cu secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, a fost cererea de suplimentare a asistentei financiare americane pentru armata romana pe anul 2007 cu 50%, fata de 20% cat intentiona administratia americana. Basescu nu a precizat la finele intalnirii daca Rumsfeld a fost de acord cu cererea sa. Totusi, la intoarcerea din Statele Unite, Basescu a reiterat disponibilitatea Romaniei pentru asumarea unor noi angajamente militare in strainatate. Seful statului a spus ca prefera ca o forta militara multinationala in Liban sa fie desfasurata sub egida ONU. "Trebuie sa asteptam o decizie in privinta solutiei care va fi luata pentru Liban. Am prefera o decizie a ONU", a declarat presedintele dupa sosirea in tara. El a declarat ca la nivelul Natiunilor Unite si al NATO se ia in calcul desfasurarea de trupe in sudul Libanului. Deocamdata, Romania nu si-a asumat nicio obligatie oficiala in acest sens. Preferinta aratata in acest caz pentru ONU a fost explicata de catre Basescu prin faptul ca o rezolutie a Consiliului de Securitate poate fi adoptata mult mai usor decat o decizie la nivelul NATO.

Gazprom, mai tare decat Armata Rosie

Prezent la dezbaterea de la Washington pe tema "Energia caspica si coridorul Marii Negre", presedintele Basescu a mai facut o afirmatie menita sa starneasca rumoare printre oficialitatile ruse.
"Gazprom este mai eficient decat Armata Rosie in a demonstra dependenta Europei de resursele rusesti", a spus Basescu. Aceasta este a treia declaratie mai acida fata de Rusia dupa ce aceasta a fost acuzata ca trateaza Marea Neagra ca lac rusesc si ca a trimis trupe de ocupatie in Romania fara sa fie intrebata.


(952 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la Adrian Ilie / adrian


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Basescu vrea sa trimita trupe in Liban | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.