Luni, 31 Iulie 2006 - 05:40 AM Aleg.RO: Un liberal, in opozitie fata de PNL

Publicat de: Cristian Anghelache

real_romaneasca     Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa (foto) risca sanctiuni din partea partidului pentru pozitia sa in privinta demisiilor sefilor SRI si SIE . El sustine ca hotararea conducerii Parlamentului de invalidare a demisiilor directorilor SRI si SIE este neconstitutionala si actioneaza in interesul PSD si PRM.

"Decizia Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului privind demisiile directorilor Serviciilor de informatii incalca grav prevederile Constitutiei, ale legilor de organizare si functionare ale SRI si SIE, dar si ale Regulamentului Senatului si ale Regulamentului sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor", a declarat Nicolae Vlad Popa, citat de NewsIn. Senatorul liberal a apreciat ca afirmatiile presedintelui Senatului Nicolae Vacaroiu, potrivit carora "directorii au un mandat care nu poate inceta cand vor acestia", nu fac decat sa reflecte "gandirea de sorginte comunista conform careia prim-secretarii nu puteau pleca decat atunci cand hotara partidul comunist". El a aminitit ca, in tarile civilizate, pot demisiona si presedintele, si prim-ministrul, si directorii CIA si FBI, "fara ca sa existe posibilitatea ca bi-roul permanent sa se opuna acestor demisii".
"Amintesc ca si un rege poate abdica, fara sa fie con-ditionat de cineva", a adaugat reprezentatul PNL.

Argumente legislative

Nicolae Vlad Popa a adus, in apararea punctului sau de vedere, argumente legislative din actele normative care reglementeaza activitatea SRI si SIE, dar si din Constitutie. Astfel, parlamentarul liberal a explicat ca legea fundamentala nu face nicio referire la procedura de demitere sau demisie a directorilor Serviciilor de informatii, ci doar la numirea acestora de catre presedinte. Mai mult, Legea SRI prevede ca "salariatii civili sunt supusi dispozitiilor Codului muncii", care stipuleaza clar ca demisia este un act unilateral de vointa si mentioneaza implinirea unui preaviz de 30 de zile in cazul functiilor de conducere.
Cat priveste SIE, legea prevede ca numirea directorului se face de CSAT, la propunerea presedintelui. In baza acestor argumente, senatorul liberal solicita public birourilor reunite sa revina asupra deciziei luate si sa repare greseala facuta.
Popa a precizat ca isi va sustine pozitia in legatura cu demisia celor doi sefi ai SRI si SIE si in fata colegilor din grupul senatorial al Aliantei, cu prima ocazie in care acesta se va intruni. De asemenea, el a mentionat ca si-a prezentat punctul de vedere conducerii partidului, mai precis presedintelui Camerei Deputatilor, Bog-dan Olteanu, insa parerea acestuia a ramas neschimbata.


(992 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Realitatea Românească

· Alte știri de la Cristian Anghelache


Azi: Cea mai citită știre din sursa Realitatea Românească:

Un liberal, in opozitie fata de PNL | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.