Vineri, 04 August 2006 - 05:30 AM Aleg.RO: 14 parlamentari în Clubul ?5 mandate?

Publicat de: Rodica CIOBANU

Gândul Sunt numai 14 si formeaza clubul privilegiat al longevivilor . Au supravietuit ghilotinei tuturor alegerilor si se afla, acum, în mijlocul celui de-al cincilea mandat. De 16 ani neîntrerupt, în Parlament, le-a albit parul si au luat proportii. Inca tineri, au îmbatranit în politica, dar se pare ca a meritat.
Ghidul continuitatii

Cei 14 campioni ai mandatelor sunt 7 de la UDMR (Kerekes Karoly, Marton Arpad, Varga Attila, Verestoy Attila,  Marko Bela, Frunda Gyorgy, Szabo Karoly), 6 de la PSD (Adrian Nastase, Adrian Severin, Bogdan Niculescu Duvaz, Ioan Bivolaru,  Ion Solcanu, Doru Ioan Taracila) si unul de la PD ? Radu Berceanu. Sunt asadar membrii unor formatiuni stabile, una aflata multa vreme la putere (PSD), alta conservatoare si cu o baza electorala relativ constanta (UDMR). Dar nu acesta este secretul longevitatii lor parlamentare. Ghidul continuitatii cuprinde cateva reguli orientative:

1. Sa nu migrezi de la un partid la altul. Cu exceptia deputatilor Duvaz si Severin, care au trecut de la PD la PSD, toti ceilalti au activat în aceeasi formatiune politica.

2. Sa ai functie la varful partidului sau macar sa detii sefia unei filiale. In felul acesta, ai putere asupra listelor pentru Parlament la nivel central sau local si este imposibil sa-ti scape locul fruntas aducator de mandat. Adrian Nastase si Marko Bela ? presedinti de partide; Taracila, Solcanu, Berceanu, Frunda ? vicepresedinti; Bivolaru ? sef de filiala.

3. Sa fii parlamentar activ sau macar bun de gura. Szabo Karoly s-a remarcat în Senat, la Comisia de aparare, Ioan Bivolaru s-a straduit si el pentru PSD, la Camera; Radu Berceanu a atacat necontenit adversarii PD.

4. Sa stai în banca ta, constiincios. Asa nu deranjezi pe nimeni, dar te faci util, partidul putand  oricand conta pe tine la vot. Udemeristii Varga Attila si Kerekes Karoly nu s-au evidentiat prin initiative deosebite la Camera Deputatilor, dar si-au vazut de treburile din circumscriptie si Legislativ.

Aceste reguli par sa le fi aplicat si cei 18 senatori si deputati aflati la al patrulea mandat consecutiv. Ii gasim aici pe Calin Popescu Tariceanu, CV Tudor, Dan Mircea Popescu, Peter Ecksein Kovacs si altii.

In concluzie, nu este nevoie sa iesi în fata prin fapte mari, prin discurs stralucit, integritate morala sau cultivarea unei stranse legaturi cu alegatorii pentru a fi parlamentar cinci legislaturi la rand.  Singurii alesi care si-au legat numele de legi reformatoare, Ticu Dumitrescu (eliminarea securistilor din viata publica) si Vasile Lupu (restituirea terenurilor si padurilor), n-au stat pe bancile Parlamentului decat un mandat. Nici un partid nu i-a mai invitat sa candideze.

Parlamentul ca o vaca grasa

Mariajul imoral dintre politica si afaceri i-a umplut de bani pe unii dintre campionii mandatelor. Attila Verestoy si  Radu Berceanu sunt printre cei mai bogati politicieni-afaceristi din Romania. Verestoy Attila, zis Kerestoy, datorita comertului cu cherestea, este actionar la zece societati comerciale, iar în conturi detine 2.015.000 de euro. Radu Berceanu are plasamente financiare în valoare de 1.400.000 de euro si de 4 miliarde de lei, în conturi tinand doar ?maruntis?: 207.000 de euro si 140 milioane de lei. O colega a sa de circumscriptie spune însa ca asta nu e tot. Doru Ioan Taracila si Ioan Solcanu au adunat fiecare cate 4-5 hectare de teren agricol, restul nu se vede, ca e la copii. Nici lui Duvaz si lui Severin nu le-a mers rau, desi  nu au business-uri: peste 75.000 de euro la banca.  Avocatul Frunda ? 125.000 de euro. Toti au mai multe proprietati si automobile.  Adrian Nastase a uimit o tara întreaga cu Zambaccianul si milionul de dolari de la matusa Tamara. Poate toate acestea nu ar fi existat daca domnul nu ar fi fost senator sau deputat.

Ioan Bivolaru ??Mafalda de la Industrii?

Sef suprem peste pesedistii din Neamt, Bivolaru e la al cincilea mandat de parlamentar si spune ca nu se plictiseste de politica. Recunoaste însa ca nu e usor sa stai atatia ani în Parlament. ?In general, am dus o viata de navetist, si la liceu si în productie. Asta m-a ajutat sa ma acomodez cu traiul de parlamentar?, povesteste Bivolaru, convins ca o astfel de viata ?nu e la îndemana oricui?. Pe langa obisnuinta de a face naveta, pesedistul spune ca îl recomanda priceperea si experienta în ale politicii. ?Am devenit o persoana indispensabila la Comisia de Industrie, un fel de Mafalda în treburile astea. Sunt cam singurul capabil ca, în termen foarte scurt, sa dezlege lucrurile?. In cinci legislaturi, Ioan Bivolaru a avut 30 de propuneri legislative. A devenit mai cunoscut pentru ca, în anii 90, a condus comisia parlamentara care ancheta disparitia flotei romanesti. Mai apoi a facut o lege a taximetriei, care a scos în strada sute de soferi de taxi. Se întampla în 2003. De atunci, Bivolaru n-a mai aparut prin presa si lumea l-a cam uitat. ?Exista mai multe posibilitati de a te afirma: vocal sau prin activitate. Eu nu m-am afirmat vocal, ci prin faptele mele!?, declara pesedistul. Partidul l-a ajutat si nu prea. ?Nu sunt nici nepot cu Arcul de Triumf si nici relatii profitabile în partid nu am avut. Sunt chiar o fire mai rebela?, povesteste, fara sa uite sa precizeze ca nu si-a cumparat niciodata locul pe liste.

Karoly Kerekes: ?Am o mare priza la electorat?!

La al cincilea mandat de deputat e si Kerekes Karoly de la UDMR. Spre deosebire de colegii sai cu vechime în Legislativ, Kerekes e un cvasinecunoscut pe plan national. ?La Targu Mures ma stie toata lumea. La alegerile interne am iesit pe primul loc în judet de la UDMR!?, spune el. Isi explica numarul mare de mandate prin legatura stransa pe care o are cu alegatorii: ?Am o mare priza la electorat. Eu tin audiente saptamanal, ma vad cu lumea...Faptele mele vorbesc de la sine!? Pe langa relatia cu votantii, Kerekes spune ca are si o presa buna, care i-a facut imagine de-a lungul timpului. La Parlament a avut aproape 50 de initiative legislative. ?Am reusit sa fac din Targu Mures oras martir!?, se mandreste el. Cu partidul are, spune el, o relatie dificila. Cu toate astea, nicodata nu s-a situat pe listele electorale mai jos de locul al treilea. De politica nici vorba sa se fi saturat. ?Mai vreau sa candidez!?, se confeseaza deputatul UDMR. (D. Voicu)


(385 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Rodica CIOBANU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

14 parlamentari în Clubul ?5 mandate? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.75480103492737 seconds.