Vineri, 04 August 2006 - 05:31 AM Aleg.RO: Primaria Capitalei are datorii de aproape un miliard de euro

Publicat de: Dan L. Brumar

gardianul Municipalitatea avea, in 2005, datorii de 600 milioane de euro din cauza împrumuturilor efectuate la bancile europene pentru finantarea proiectelor de infrastructura, insa bucurestenii vor suporta din impozite 760 milioane de euro pana in 2008 . Primaria generala are datorii mai mari decât bugetul pe un an din cauza împrumuturilor efectuate la bancile europene pentru finantarea proiectelor de refacere sau întretinere a infrastructurii stradale. Numai viitorul pasaj de la Basarab va costa 136 milioane de euro, proiect care va contribui la o crestere continua a gradului de îndatorare pâna în 2008

Proiectele îndraznete ale primarului general Adriean Videanu au costat, si vor mai costa, multi bani, pe care municipalitatea a trebuit sa-i atraga din surse externe cu dobânzi avantajoase. Banii pe care i-a folosit primaria în actualul mandat se ridica la câteva sute de milioane euro, însa investitiile nu se vor opri aici. Edilul-sef al Capitalei anunta ca suma destinata proiectelor de dezvoltare în municipiul Bucuresti va atinge valoarea de 4 miliarde de euro pâna în 2008, mare parte din bani fiind împrumutati de la banci din UE pe perioade cuprinse între 10 si 25 de ani. Problema delicata pentru Bucuresti este ca 75% din bugetul municipalitatii este constituit din sume provenite din impozite si taxe locale, bani care se scurg, în mare parte, în gaurile negre ale regiilor locale (subventii pentru caldura furnizata de Radet, subventii pentru calatoriile cu mijloacele RATB etc.) si mai putin pentru proiecte de dezvoltare. De aceea primaria trebuie sa împrumute bani frumosi colorati din UE pentru a spori calitatea vietii în Bucuresti. Însa cei care vor contribui la stingerea datoriilor municipalitatii, pe termen lung, sunt tot bucurestenii, din plata impozitelor si taxelor de zi cu zi. Daca la sfârsitul anului 2005, datoria externa a municipalitatii a ajuns la 600 milioane euro, în perioada 2006-2008 proiectele de reabilitare a infrastructurii, a scolilor, dar si cele din domeniul managementului deseurilor vor îndatora cu înca 160 milioane euro bugetul local. Potrivit unui studiu al companiei Fitch Ratings, bugetul municipalitatii are o flexibilitate limitata a cheltuielilor din cauza necesitatilor mari de investitii si a angajamentelor pe care si le-a luat pentru derularea proiectelor de infrastructura. În plus, aceasta caracteristica a bugetului local este data si de faptul ca statul este cel care controleaza baza de impozitare, procentele si colectarea surselor principale de venituri ale Bucurestiului. Cu toate acestea, specialistii de la Fitch au considerat ca primaria are capacitatea de a efectua plati la timp pe termen scurt.

Bani cu basculanta pentru santierul Bucuresti
În acest an au demarat, sau vor demara, cele mai costisitoare proiecte de investitii de dupa decembrie 1989, lucrari care vor bloca zone importante din Bucuresti în urmatorii trei ani. Numai pentru construirea Pasajului suprateran de la Basarab, municipalitatea va cheltui cât pentru construirea din temelii a 10-15 blocuri, adica 136 milioane euro, fonduri provenite din emisiunea de obligatiuni municipale de 500 milioane euro, lansata în vara anului trecut la Londra. Primaria va folosi aceeasi sursa pentru finantarea parcajului subteran de la Gara de Nord, pentru achizitia de tramvaie noi, pentru amenajarea de parcari subterane în cartiere, dar si pentru reabilitarea infrastructurii urbane. Alte 78,5 milioane euro vor costa lucrarile de reabilitare a infrastructurii în zona istorica, a punctelor termice, de consolidare a capacitatii de atragere de credite si proiectul de dezvoltare a managemetului de trafic. Tot bucurestenii vor contribui din propriul buzunar la refacerea si modernizarea a 106 unitati de învatamânt, care vor costa primaria aproape 150 milioane euro, din care peste 112 milioane euro reprezinta banii contractati de la Banca Europeana de Investitii. Pe lânga aceste sume uriase împrumutate si angajamentele asumate în fata institutiilor bancare, municipalitatea trebuie sa finalizeze statia de epurare a apelor uzate de la Glina pâna la sfârsitul anului 2010, proiect pentru care a semnat acorduri de împrumut cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si cu Banca Europeana de Investitii.

Datoria totala a municipalitatii va ajunge, in 2008, la peste 2.700 milioane RON, fata de 19 milioane RON, cât era in 2001.


(523 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Dan L. Brumar


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Primaria Capitalei are datorii de aproape un miliard de euro | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.76501798629761 seconds.