Joi, 10 August 2006 - 09:04 AM Aleg.RO: Basescu vrea sa repare calea ferata din Irak

Publicat de: ---

ziarulfinanciar   Romania doreste sa ajute la reconstructia Irakului, in special in domenii traditionale precum reabilitarea retelelor electrice, a infrastructurii feroviare, dar si a combinatelor de rafinare a petrolului", a declarat ieri presedintele Traian Basescu dupa ce s-a intalnit la Bagdad cu omologul sau Jalal Talabani (foto dr .) si cu premierul Nouri Al-Maliki.

Presedintele s-a intalnit si cu ministrii economici irakieni, iar in timpul discutiilor Romania a fost invitata sa investeasca in domeniul petrolier si in agricultura, potrivit unui comunicat al administratiei prezidentiale.

In timpul vizitei sale de o zi in Irak, Basescu a mai discutat si cu generalul George Casey, comandantul Fortei Coalitiei Multinationale. El a mers si la Talil, in tabara unde se afla cei 800 de militari romani.

Presedintele a reafirmat ieri ca Romania va ramane cu trupele in Irak pana cand Guvernul acestei tari va solicita retragerea militarilor romani din aceasta tara. Declaratia a venit la doua saptamani dupa ce Basescu l-a asigurat pe presedintele Bush ca Romania ramane aliatul SUA in Irak si Afganistan.

"Romania va continua sa ramana un aliat SUA, sa sustina regimurile democratice in Irak si Afganistan si libertatea in regiune", afirma Traian Basescu in conferinta de presa sustinuta impreuna cu George W. Bush la Washington. Anterior vizitei sefului statului in SUA, conducerea PNL l-a mandatat pe ministrul apararii, Teodor Atanasiu, sa solicite CSAT retragerea trupelor romanesti din Irak, avand in vedere pierderile de vieti omenesti.

Atanasiu a spus ca Romania are un buget de aparare de numai 6,69 miliarde de lei noi, fata de cele peste zece miliarde de lei de cat ar avea nevoie pentru a-si putea respecta angajamentele asumate in fata NATO sau pe plan international.

Ministrul a spus ca soldatii americani din Irak se distreaza, in fiecare dimineata, facand pariuri despre "care dintre ARO-urile romanilor nu va porni la cheie".

Basescu a verificat ieri la Talil cum pornesc ARO-urile si a constatat ca trei din patru au pornit la prima cheie. "Daca pornesc la cheie, e bine, daca nu pornesc la cheie, iar e bine", a spus presedintele.


(299 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Basescu vrea sa repare calea ferata din Irak | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 3.2072298526764 seconds.