Joi, 10 August 2006 - 09:04 AM Aleg.RO: Traian Băsescu s-a întâlnit cu omologul său irakian

Publicat de: ---

AMOS News TraianBasescu14Președintele României Traian Băsescu, s-a întâlnit miercuri, 9 august, la Bagdad, cu omologul său irakian Jalal Talabani, cu ocazia vizitei oficiale întreprinse de șeful statului român în Republica Irak. La finalul discuțiilor cei doi șefi de stat au adoptat o declarație comună. În cadrul întrevederii, cei doi șefi de stat au analizat posibilitatea participării firmelor românești la reconstrucția Irakului. În declarația de presă comună, președintele Băsescu a precizat că obiectivul major al vizitei actuale îl reprezintă reînnodarea relațiilor politice cu Irakul, după conturarea noilor autorități democratice.

Șeful statului român a arătat că dorește să acorde sprijin politic, economic și militar Irakului. În acest sens președintele Băsescu a declarat că România își va retrage trupele atunci când guvernul irakian îi va solicita acest lucru în acord cu aliații.

Prezentăm integral declarația comună adoptată în cadrul întrevederii dintre cei doi șefi de stat:

Ø Dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre România și Irak

Cei doi Președinți au apreciat că vizita Președintelui României la Bagdad reprezintă o primă și importantă rundă a dialogului politic bilateral la nivel înalt, după constituirea noilor autorități democratice irakiene permanente, constituindu-se într-un moment de referință al relațiilor bilaterale.

Cei doi Președinți au convenit că dialogul politic direct, la nivel înalt, constituie baza relansării relațiilor bilaterale, consfințind eforturile desfășurate de numeroși specialiști, români și irakieni - după răsturnarea regimului trecut de la Bagdad - pentru imprimarea unui nou curs raporturilor dintre cele două state democratice, România și Irak.

Cei doi Președinți au reconfirmat relațiile bilaterale excelente dintre popoarele român și irakian, care beneficiază de o istorie îndelungată și de o consistență confirmată îndeosebi la nivel economic și socio-cultural.

Cei doi Președinți sunt de acord că raporturile bilaterale se înscriu, în prezent, pe o pantă ascendentă, marcată de progresele înregistrate de noile instituții democratice din Irak și participarea directă a României la procesul de reconstrucție democratică a Irakului.

Pornind de la acumulările realizate și pe baza valorilor fundamentale democratice pe care cele două țări le împărtășesc în prezent, cei doi Președinți au decis sa confere o nouă perspectivă raporturilor bilaterale româno-irakiene prin extinderea și amplificarea acestora pe toate dimensiunile.

Președintele român a salutat progresele înregistrate de poporul irakian pe calea democrației, reflectate de formarea guvernului de uniune națională în Irak, etapă majoră în procesul de stabilizare si democratizare, ca și hotărârea acestui guvern de a se angaja sa promoveze dialogul si reconcilierea națională, respectarea legilor și protejarea intereselor poporului irakian. De asemenea, a asigurat că România încurajează și susține aspirațiile democratice ale poporului irakian care vor avea efecte benefice, nu numai pentru Irak, dar și pentru întreaga regiune și comunitatea democratică internațională.

Președintele irakian apreciază eforturile umane și materiale pe care România le-a făcut în procesul de stabilizare și de creare a structurilor democratice permanente și a exprimat speranța că România va continua să fie un partener de nădejde atât în planul bilateral, cât și multilateral, până când autoritățile irakiene vor putea să își asume, in totalitate, responsabilitățile menținerii ordinii, stabilității și securității.

Șeful statului irakian a apreciat că experiența părții române în ansamblul procesului de tranziție de la un sistem dictatorial și economic centralizat, la un sistem politic democratic, pluripartinic și la o economie de piață poate fi utilă Irakului, sens în care cei doi Președinți au convenit explorarea modalităților și căilor prin care partea irakiană poate împărtăși din această experiență.

Ø Amplificarea relațiilor economice bilaterale

Pentru dezvoltarea viitoare a relațiilor dintre România și Irak, cei doi președinți au convenit să acorde o atenție specială dezvoltării și consolidării cooperării economice bilaterale. În acest sens, au subliniat necesitatea fructificării experienței pozitive și tradiționale de colaborare între companiile românești și cele irakiene, precum și potențialul oferit de complementaritatea economiilor celor două țări.

Cei doi Președinți au decis explorarea tuturor căilor pentru a se încuraja amplificarea legăturilor economice dintre cele două țări, astfel încât acestea să genereze beneficii reciproce pentru ambele popoare. Având în vedere urgența asigurării unor condiții de viață normale poporului irakian, s-a convenit ca eforturile de cooperare economică bilaterală să fie concentrate prioritar asupra procesului de reconstrucție și creștere economică a Irakului, unde firmele românești pot să aducă o contribuție importantă.

Din această perspectivă, cei doi Președinți au hotărât să promoveze imediat contactele între firmele și oamenii de afaceri din cele două țări pentru realizarea, în comun, a unor proiecte economice cu impact direct asupra populației irakiene.

Ø Perspectiva dialogului politic bilateral

Cei doi Președinți au convenit să intensifice și să diversifice dialogul politic bilateral, prin organizarea periodică de întâlniri între membrii celor două guverne și parlamente, astfel încât să poată fi abordate și dezvoltate proiecte sectoriale concrete de cooperare și să conducă la consolidarea raporturilor bilaterale.


(272 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Traian Băsescu s-a întâlnit cu omologul său irakian | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 5.3150160312653 seconds.