Joi, 10 August 2006 - 09:04 AM Aleg.RO: SAR cere CNSAS verificarea lui Basescu

Publicat de: Ionel Dancu

curentul

Societatea Academica Romana (SAR) a depus, ieri, la CNSAS o lista cu demnitari si functionari publici, care, in cea mai fericita situatie, va contine "doar" cateva sute de nume . Pe lista SAR se afla presedintele Traian Basescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, parlamentari, membrii ai guvernului, politisti, judecatori, dar si ambasadori, membri ai Consiliului National al Audiovizualului (CNA), sefi ai universitatilor. Demersului SAR i s-au alaturat ieri alte doua vizite facute la CNSAS de conducerea Civic Media si de reprezentantii din invatamant.

Desi CNSAS a caracterizat avalansa de cereri care a venit din partea partidelor, a societatii civile, a studentilor, drept o solicitare prea mare pentru ritmul de lucru al Colegiului care va sufoca activitatea CNSAS si care potrivit presedintelui Consiliului, Claudiu Secasiu, "risca sa arunce in derizoriu chiar insasi problema deconspirarii", SAR, organizatie condusa de Alina Mungiu Pippidi, a venit si ea cu o lista deloc subtire.

Potrivit membrilor SAR, numarul dosarelor propuse pentru verificare ajunge la peste o mie, dar se incearca reducerea lor la doar cateva sute. Documentul a fost intocmit tinandu-se cont de functia persoanelor enumerate pe lista, fiind vizati cei care sunt platiti din bani publici. In plus, s-a luat in calcul si daca acestia au depus declaratia ca nu au colaborat cu fosta Securitate.

Lista SAR nu contine insa persoane din institutele de sub umbrela Academiei Romane, care sunt si ele platite din bani publici, personalul civil si militar din Ministerul Apararii, sindicalisti sau functionari din posta si telecomunicatii.

CGC cere numele colaboratorilor fostei Securitati care au functii publice

In sprijinul demersului SAR, Coalitia pentru o Guvernare Curata (CGC) a cerut si ea publicarea "urgenta", de catre CNSAS, a listei persoanelor care au semnat angajamente de colaborare cu fosta Securitate si care detin functii publice. "Parlamentarii actuali, ca si magistratii, membrii guvernului, precum si alte categorii de demnitari sau functionari publici au semnat acte oficiale prin care afirma ca nu au colaborat cu fosta Securitate. In aceste conditii, credem ca ascunderea in continuare a angajamentelor lor risca sa protejeze o ilegalitate. Totodata, este preferabil ca publicul sa primeasca o informatie clara si nu ambigua, respectiv numele celor care au semnat un angajament de colaborare sub orice forma, proces care se poate realiza mult mai repede si nu stanjeneste modul de operare al CNSAS", se arata intr-un comunicat al CGC semnat de mai multe ONG-uri, precum SAR, Societatea Timisoara, Alianta Civica, Freedom House Romania, Agentia de Monitorizare a Presei, APADOR-CH, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) si Grupul de Dialog Social (GDS)

Inca 50 de ziaristi la control

Organizatia Civic Media continua proiectul "Voci curate". Organizatia a depus la sediul CNSAS o lista cu datele personale a 50 de ziaristi ce au fost de acord sa fie verificati sub aspectul colaborarii cu fosta Securitate. Victor Roncea, coordonatorul proiectului, a facut un apel catre "cartitele" din redactii, cerandu-le ziaristilor, fosti colaboratori ai Securitatii, sa se retraga de buna voie din breasla. In caz contrar, Roncea i-a prevenit ca altii ar putea sa depuna marturie despre trecutul lor patat. El a mai cerut SRI sa deconspire tortionarii, iar presedintelui Basescu sa continue demersurile de desecretizare a dosarelor fostei politii politice.

Educatia, episodul doi

Sociologul Catalin Cotoi, lector la Universitatea Bucuresti, a depus la CNSAS o noua lista care vizeaza persoane din domeniul educatiei. Lista contine 400 de nume de prorectori si decani de la universitatile de stat.

CNSAS mai are de verificat ziaristii, liderii PNL, rectorii, prorectorii si decanii, functionarii si inspectorii scolari din Ministerul Educatiei. Pana acum, Consiliul a primit sesizari din majoritatea domeniilor, insa din persoanele verificate de CNSAS lipseste o categorie: fetele bisericesti, si anume patriarhii, mitropolitii, episcopii.


(389 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Ionel Dancu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

SAR cere CNSAS verificarea lui Basescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.7695410251617 seconds.