Joi, 10 August 2006 - 09:04 AM Aleg.RO: Romania isi retrage trupele doar la cererea Guvernului irakian

Publicat de: Cristian Anghelache

real_romaneasca     Presedintele Traian Basescu a declarat ieri la Bagdad ca Romania va ramane cu trupele in Irak pana cand guvernul acestei tari va solicita retragerea militarilor romani din aceasta tara . Seful statului efectueaza o vizita in Irak la invitatia omologului sau, Jalal Talabani, in cadrul careia urmeaza sa se deplaseze la Talil, tabara militarilor romani dislocati in zona. Demersul presedintelui are loc la doua saptamani dupa vizita in SUA, in care Basescu l-a asigurat pe presedintele Bush ca Romania ramane aliatul SUA in Irak si Afganistan.
Basescu este insotit de ministrul de Externe, Razvan Ungureanu, de consilierii prezidentiali, Sergiu Medar si Adriana Saftoiu. De la aeroportul din Bagdad, delegatia tarii noastre a fost transportata cu un elicopter in zona verde, timp in care oficialii romani au purtat veste antiglont si casti.
Presedintele Basescu a declarat, dupa intalnirea cu omologul sau irakian, Jalal Talabani si cu premierul Nouri Al-Maliki, ca Romania doreste sa reia relatiile economice cu Bagdadul si sa ajute la reconstructia tarii. "Romania doreste sa ajute la reconstructia tarii, in special in domenii traditionale precum reabilitarea retelelor electrice, a infrastructurii feroviare dar si a combinatelor de rafinare a petrolului", a declarat Basescu. Omologul sau irakian s-a aratat "dornic si nerabdator" sa reia relatiile economice "traditionale cu Romania".
Traian Basescu urma sa se intalneasca de asemenea cu generalul George Casey, comandantul Fortei Coalitiei Multinationale, si sa se deplaseze in tabara militarilor romani dislocati in zona.
Presedintele a precizat ca este pentru prima oara in capitala Irakului. "Am vizitat de trei ori Irakul, acum este pentru prima oara cand vin la Bagdad. Acum a venit vremea sa reluam relatiile, cu noul presedinte si cu noul pre-mier", a spus Basescu.


(378 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Realitatea Românească

· Alte știri de la Cristian Anghelache


Azi: Cea mai citită știre din sursa Realitatea Românească:

Romania isi retrage trupele doar la cererea Guvernului irakian | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 5.6515259742737 seconds.