Joi, 10 August 2006 - 09:04 AM Aleg.RO: Subiectele serii de miercuri, 9 august

Publicat de: Florin MARIN

AMOS News Principalele subiecte ale zilei reflectate în edițiile emisiunilor informative din această seară: Copii intoxicați cu clor

Cinci copii, cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, au fost intoxicați, miercuri, în mod accidental, la ștrandul Floreasca, probabil cu clorul utilizat la dezinfecția apei din bazin, a afirmat dr.Viorela Nițescu, medic în cadrul Spitalului pentru copii "Grigore Alexandrescu". Toți copiii au fost transportați cu ambulanța la spital. Un băiat de cinci ani și 8 luni este internat în serviciul ATI cu insuficiență respiratorie acută severă determinată de o expunere accidentală la clor, fiind, în prezent, stabilizat după primele mijloace de terapie instituite. Ceilalți patru copii sunt internați în cadrul departamentului de toxicologie clinică, cu diagnosticul de insuficiență respiratorie acută, formă medie, prin același mecanism. "Evoluția din următoarele șase ore va stabili gradul afectării pulmonare, a acțiunii toxice pulmonare, în funcție de cantitatea de clor inhalată și de sensibilitatea fiecărui organism", a spus dr. Viorela Nițescu, adăugând că toți copiii sunt conștienți și nu sunt ventilați. Cauzele blocării pompei nu se cunosc încă. Utilajul a fost achiziționat anul trecut și nu este prevăzut cu un sistem de avertizare dacă se blochează. Clorul face parte din categoria halogenilor, substanțe foarte iritante pentru căile respiratorii. Nu există antidot pentru clor. Toxicitatea altor gaze se stabilește în funcție de cea a clorului, considerat de toxicitate I, cea mai mare. (TVR)

Citește...
Cinci copii intoxicați cu clor la Ștrandul Floreasca

Rudele ortacilor denunță condițiile de muncă

Există extrem de puține șanse ca cei doi mineri blocați în subteran la Baia Nouă să mai fie în viață cred reprezentanții Inspectooratului pentru Situații de Urgență. Deocamdată echipele de salvatori trebuie să pompeze apa din galeria principală care a fost inundată, și abia apoi vor putea continua căutările. Astăzi una dintre rude a acuzat conducerea minei că se folosește de ortaci în scopuri personale. Astfel, muncitorii ar fi duși al construcția vilelor șefilor, și din această cauză în subteran nu mai coboară mineri suficienți. (Realitatea Tv)

Ministrul Șereș, la mina Baia Nouă

Ministrul economiei și comerțului, Ioan Codruț Șereș, va întreprinde miercuri o vizită de lucru la mina Baia Nouă, din județul Mehedinți. Cu acest prilej, Codruț Șereș va evalua modul în care se desfășoară operațiunile de salvare a celor doi mineri blocați, de luni după-amiază, în subteran, la cota 60. Vicepreședintele Consiliului Județean Mehedinți, Gheorghe Florescu, a declarat miercuri, potrivit Rompres, că, în urma prăbușirilor de steril și a inundării galeriilor de la mina Baia Nouă, se pune serios problema duratei de redeschidere a acesteia. Ministrul Șereș va analiza posibilitatea menținerii în exploatare a acestei mine, continuarea retehnologizării acestui sector de importanță majoră pentru economia județului Mehedinți și pentru o bună parte dintre locuitorii localităților din Clisura Dunării. Ministrul economiei a dispus constituirea de urgență a unei comisii de anchetă care să investigheze cauzele accidentelor produse la exploatările miniere Baia Nouă și Lupeni. Comisia, compusă din specialiști de la cinci direcții generale din MEC, va verifica respectarea legislației în vigoare pentru industria minieră, derularea programelor de restructurări, investiții și modernizări, precum și aplicarea măsurilor economico-administrative specifice mineritului. (TVR)

Citește...
Șereș: "Statul va ajuta financiar familiile celor doi mineri"
Căutările la Baia Nouă continuă

SAR cere CNSAS verificarea președintelui Băsescu

Societatea Academică Română cere verificarea unor funcționari și demnitari publici. Pe lista pe care o va depune la CNSAS se află președintele statului, parlamentari, membrii ai Guvernului, polițiști, judecători, ambasadori, membri ai Consiliului Național al Audiovizualului, a celor din conducerea universităților, cât și a guvernatorului Băncii Naționale. Lista a fost alcătuită după importanța funcției deținute de cei care sunt plătiți din banii publici. (Antena 3)

O nouă zi încărcată la CNSAS

Deputatul conservator, Sergiu Andon, s-a prezentat astazi la sediul CNSAS pentru a ridica rezultatul contestatiei depuse de liderul partidului, Dan Voiculescu, la rezolutia prin care era acuzat ca a colaborat cu fosta Securitate. (RRA)

Și Stelian Tănase la CNSAS

Cunoscutul realizator de talk-showuri Stelian Tănase, în calitate de membru al Comisiei de Verificare a Efectelor Comunismului a fost și el prezent miercuri la sediul CNSAS pentru a vedea conținutul anumitor dosare pe care le-a solicitat săptămâna trecută. Comisia de Verificare a Efectelor Comunismului a fost înființată la cererea președintelui României, Traian Băsescu iar la conducerea acesteia se află Vladimir Tismăneanu. (AMOS News)

Năstase și-a văzut dosarele de la CNSAS

Deputații Adrian Năstase și Mona Muscă au sosit astăzi la sediul CNSAS pentru a-și vedea dosarele de securitate. Dacă Adrian Năstase a aflat, cu această ocazie, că numele său de cod era Adi, Mona Muscă a declarat, la intrarea în sediu, că habar nu are de un presupus nume de cod Eva. După ce a petrecut câteva ore bune la sediul CNSAS, Adrian Năstase a a declarat că a fost șocat să constate că și soția sa a fost urmărită de fosta Securitate și că printre informatori se află persoane apropiate. În ceea ce o privește, Mona Muscă se află încă și la această oră la sediul CNSAS. (Realitatea Tv)

Citește...
Adrian Năstase, zis "Adi", a fost turnat de prieteni
Și Stelian Tănase la CNSAS
SAR cere CNSAS publicarea listei persoanelor cu angajamente semnate la Securitate
O nouă listă cu jurnaliști depusă la CNSAS
Civic Media a depus la CNSAS o listă cu peste 400 de cadre didactice
Voiculescu merge la Curtea de Apel

Aterizare forțată în munții Gutâi

Incident aviatic. Un aparat de zbor de mici dimensiuni a aterizat forțat în localitatea Hoteni, județul Maramureș, în Munții Gutâi. La bordul avionului se aflau pilotul și trei turiști francezi, care sunt în afara oricărui pericol. Din primele informații, se pare că incidentul a fost cauzat de condițiile meteo nefavorabile, pentru că în zonă a plouat abundent. Echipele de intervenții au plecat la fața locului. (Antena 3)

Citește...
Accident aviatic în Maramureș

Ședința de guvern

Membrii executivului au adoptat astazi o serie de hotarari de modificare a normelor de protectie a muncii in mai multe domenii de activitate. Mineritul este unul dintre acestea, insa ministrul muncii spune ca decizia guvernului nu are legatura cu accidentele din ultimele zile. S-a decis astfel imbunatatirea sistemului de protectie in caz de pericol, astfel incat alarmarea sa se declanseze automat si sa poata fi degajata zona de risc. S-a stabilit de asemenea ca cel putin o data pe schimb o persoana autorizata sa verifice situatia din zonele de risc. Tot astazi, guvernul a adoptat Normele metodologice pentru acordarea alocatiilor pentru copii si a venitului minim garantat. De la 1 ianuarie 2007, creste alocatia de stat pentru copiii de pana la doi ani si pentru cei cu handicap care nu au implinit varsta de trei ani de la 240.000 de lei vechi, cum este in prezent, la 2 milioane de lei vechi.

Ministrul Gheorghe Barbu a mai anuntat ca, tot de la 1 ianuarie 2007, vor beneficia de ajutorul de crestere a copilului numai persoanele care au realizat venituri impozabile in ultimele 12 luni. Pachetul de legi in domeniul sigurantei nationale a fost discutat astazi in prima lectura. Ministrii si-au prezentat fiecare un punct de vedere, iar ministrul justitiei a prezentat modul cum este reglementat acest domeniu in legislatia altor tari. Purtatorul de cuvant Oana Marinescu a precizat ca, pana la inceputul sesiunii parlamentare, guvernul va adopta pachetul de legi si il va trimite spre dezbatere parlamentului. (RRA)

Vanghelie: ,,Sechestrul doar o pată de culoare'

Biroul primarului Marian Vanghelie a fost azi la un pas de a fi pus sub sechestrat. Și asta pentru că instituția pe care o conduce a uitat să-și plătească o datorie pe care o avea față de o firmă de birotică. Până la urmă, biroul lui Vanghelie a scăpat neatins, pentru că era încuiat. Executorii s-au mulțumit să pună sechestru pe o parte din calculatoarele instituției. (Realitatea Tv)

Dosarul Rompetrol

Președintele Comisiei Naționale de Valori Mobiliare, Gabriela Anghelache, a fost pusă, oficial, sub învinuire, în dosarul Rompetrol, transmite Jurnalul TVR. Ea a fost audiată dimineață în legatură cu tranzacționarea acțiunilor societății lui Dinu Patriciu și este cercetată sub acauzația de favorizarea infractorului. Gabriela Anghelache a fost audiată și saptamana trecută, de procurorii Parchetului instantei supreme. Ancheta în dosarul Rompetrol se apropie de final, spun anchetatorii. Dinu Patriciu și câțiva dintre colaboratori săi, vor fi astfel în curand prezentați judecătorilor. (TVR)

Gabriel Bivolaru susține că a fost șantajat de DNA

Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru acuză DNA că a făcut presiuni asupra sa pentru a-l turna pe Adrian Năstase. Potrvit radio Europa Fm, Bivolaru susține că a fost șantajat de procurorii anticorupție să semneze un denunț împotriva fostului premier în schimbul eliberării sale. Fostul președinte PSD este acuzat în dosarul Zambaccian că ar fi cumpărat, în 1998, un teren de 700 de metri pătrați de la Gabriel Bivolaru la un preț de aproximativ 25 de ori mai mic decât prețul pieței. (Realitatea Tv)

Lucrările din Cartierul Henri Coandă continuă

Lucrările de construcție din cartierul Henri Coandă în zona Voluntari, vor fi reluate în cel mai scurt timp, anunță Agenția Națională pentru Locuințe (ANL). Se pare că Instanța s-a pronunțat în favoarea continuării proiectului, a anunțat miercuri Agenția. Însă acest moment depinde de constructori, care trebuie să-și regrupeze activitățile. În orice caz, această reluare a lucrărilor va fi reluată cât mai repede: în câteva zile sau săptămâni, în cel mai rău caz, după cum a declarat, miercuri, Gheorghe Popescu, directorul general al ANL.

Lucrările au fost sistate în septembrie 2005, după ce Ion Radu Fotino a revendicat în instanță o cerere, un teren cu o suprafață de 26 de hectare. Reprezentanții ANL au contestat decizia instanței privind sistarea lucrărilor, arătând că terenul revendicat nu se suprapune amplasamentului cartierului. Proiectul Henri Coandă este amplasat în proporții aproximativ egale pe teritoriul localității Voluntari și în sectorul 1 din București. Proiectul are o întârziere de peste doi ani față de calendarul stabilit inițial, însă cu toate acestea lucrările din Sectorul 1 sunt în plină desfășurare. (Antena 3)

Băsescu efectuează o vizită în Irak

Președintele Traian Băsescu a sosit miercuri (10,30 - ora României) la Bagdad, într-o vizită pe care o efectuează la invitația omologului său irakian, Jalal Talabani. Șeful statului român a subliniat, la începutul vizitei, că prezența sa în capitala Republicii Irak are un puternic caracter politic și economic. Totodată, Traian Băsescu și-a manifestat speranța ca firmele românești să investească în viitorul apropiat în zonă pentru a putea participa la reconstrucția acestei țări, în special în zone tradiționale precum industria de rafinare, dar și în domeniul infrastructurii feroviare. În prezent, relațiile comerciale între România și Irak se desfășoară prin intermediul companiilor mixte româno-iordaniene. Traian Băsescu este însoțit la Bagdad de ministrul român al afacerilor externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, și de consilierii prezidențiali Sergiu Medar și Adriana Săftoiu. De la aeroportul din Bagdad, delegația țării noastre a fost transportată cu un elicopter în zona verde, timp în care oficialii români au purtat veste antiglonț și căști. (TVR)

30 de județe au primit avertizare meteorologică

De mâine se întorc ploile. Ministerul Mediului a trimis o nouă atenționare meteo către prefecturile a 30 de județe. Este vorba de : Argeș, Bacău, Bistrița Năsăud, Brașov, Brăila, București, Buzău, Botoșani, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iași, Ialomița, Ilfov, Mureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea, Vaslui și Vrancea . Astfel, începând de mâine timp de două zile vor fi precipitații abundente, însoțite de intensificări ale vântului, grindină și chiar vijelii. Local cantitățile de apă vor depăși 30 ... 35 litri pe metrul pătrat în Oltenia, Muntenia, Moldova, sudul și estul Transilvaniei, iar izolat în Carpatii Meridionali si Orientali 60 ... 70 de litri pe metrul pătrat. (Realitatea Tv)

Rezervațiile României, înnecate în gunoaie

Gunoaiele care pluteau de mai bine de o jumătate de an pe lacul din rezervația internațională de la Dumbrăvița au fost în sfârșit strânse de angajații primăriei. Și asta în urma sesizărilor repetate ale presei. Prefectul de Brașov a inspectat și el rezervația și nu s-a arătat deloc mulțumit de modul de administrare al acesteia. Termenul de curățare a expirat la 4 august, însă termenul de curățenie s-a prelungit din cauza lipsei de forță de muncă. Rezervația Internațională de la Dumbrăvița a fost cedată sub administrare unei firme piscicole care, conform autorităților, împreună cu Asociația Ornitologică ar fi trebuit să curețe suprafața lacului. Rezervația internațională de la Dumbrăvița este vestită tocmai prin numărul mare de păsări călătoare care poposesc anual pe suprafața lacului. (Antena 3)

Externe

Irak: Americanii au făcut 25 de victime în Baquba

Cel puțin cinci oameni au fost uciși și 20 răniți în noaptea de marți, într-un atac al trupelor americane în orașul irakian Baquba. Clădirea atacată de către americani a fost făcută una cu pământul, iar autoritățile irakiene se tem că ar mai putea fi răniți prinși sub ruine, însă numărul lor este încă necunoscut. Atacul i-a înfuriat pe locuitorii orașului Baquba, care au strigat slogane anti americane. Baquba este un oraș în care locuiesc în aceași măsură și suniți și șiiiți și este una din localitățile în care atacurile insurgenților sunt foarte frecvente. (Antena 3)

Cabinetul israelian decide extinderea operațiunilor

Cabinetul israelian de securitate și-a dat astăzi aprobarea pentru extinderea operațiunilor terestre din Libanul de Sud, a anunțat postul de radio public. Planurile Ministerului Apărării și ale șefului Statului Major în vederea extinderii operațiunilor din Liban au fost aprobate de Cabinetul de securitate, a declarat vicepremierul Eli Yichai. Bilanțul luptelor din aceste patru săptămâni de conflict este dramatic: 1068 de libanezi au fost uciși, dintre care aproape 1000 erau civili. De partea israeliană au fost înregistrați 110 morți, dintre care peste 30 civili. (Realitatea Tv)

Nordul Israelului lovit de rachete

Organizația șiită libaneză Hezbollah a lansat - marți - peste 140 de rachete asupra nordului Israelului, rănind ușor patru persoane și provocând pagube materiale, informează AFP, citând surse din poliția israeliană. În cursul serii, mai multe rachete au căzut asupra orașului Kyriat Shmona, tirul Hebollah neafectând însă pe nimeni și neprovocând daune. Tirurile cu rachete cele mai ucigătoare de la declanșarea conflictului între Israel și Hezbollah au ucis duminică 15 persoane /între care 12 militari/ în nordul Israelului. Circa 160 de rachete au lovit aceeași zonă luni, rănind ușor cinci israelieni. Primul ministru israelian Ehud Olmert a decis să reunească miercuri cabinetul de securitate pentru a discuta despre o eventuală extindere a operațiunilor terestre în Libanul de Sud, unde sunt desfășurați 10.000 de soldați ai Tsahal. (TVR)

SUA ar putea retrage Rusiei clauza națiunii celei mai favorizate

Statele Unite ar putea lipsi Rusia de dreptul de a livra in aceasta tara unele marfuri prin scutirea de taxe vamale. Rusia, impreuna cu alte 12 state ale lumii in curs de dezvoltare, ar putea ajunge pe `lista neagra` a SUA. Administratia Bush pune problema excluderii acestor state din sistemul general preferential (clauza natiunii celei mai favorizate - n.n), un program comercial care functioneaza de 32 de ani in SUA si care permite statelor in curs de dezvoltare sa livreze marfuri in SUA fara a plati taxe vamale. Potrivit opiniei expertilor americani, in ultimii ani, situatia economica a acestor state s-a ameliorat semnificativ, astfel incat acestea nu mai au nevoie de acordarea unor facilitati. In acest sens, autoritatile americane urmeaza sa ia o decizie pana in data de 5 septembrie. In aceasta perioada, Casa Alba urmeaza sa examineze amanuntit toate opiniile expertilor legate de aceasta problema si sa ia o decizie: sa reduca, sa sisteze sau sa suspende participarea celor 13 state in cadrul programului sistemului general preferential. Potrivit declaratiilor expertilor rusi, in cazul excluderii Rusiei din acest program, aceasta va pierde pana la un miliard de dolari americani. In prezent, 133 de state din lume beneficiaza din partea SUA de clauza natiunii celei mai favorizate. (RRA)

Regele Iordaniei aduce critici comunității internaționale

Regele Abdallah II al Iordaniei a criticat comunitatea internationala in legatura cu situatia de criza din Orientul Mijlociu, afirmand ca au fost prezentate doar modalitati disparate de abordare a conflictului, iar nu o strategie de ansamblu. Intr-un interviu acordat BBC, regele Iordaniei a declarat ca nu mai poate citi ceea ce el a numit `harta politica a Orientului Mijlociu` si ca se teme pentru viitorul acestuia. `Nu cred ca exista o strategie de ansamblu, si din acest motiv, Egiptul, Iordania si Arabia Saudita, impreuna cu celelalte tari, incearca sa formeze un bloc comun, intrucat nu vedem comunitatea internationala abordand rational problemele din Orientul Mijlociu. De fiecare data cand apare o criza, situatia devine tot mai instabila, iar finalul, sau unde va ajunge Orientul Mijlociu pe viitor, este neclar`, a opinat regele Iordaniei. (BBC SERVICIUL MONDIAL)


(833 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Florin MARIN


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Subiectele serii de miercuri, 9 august | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67519807815552 seconds.