Joi, 10 August 2006 - 09:21 AM Aleg.RO: Pretendenti la mana PSD

Publicat de: Adrian Ilie / adrian

curierulnational
PNL si PD neaga tratativele cu social-democratii, care incearca sa sporeasca disensiunile din Alianta jucand la doua capete


Pledoaria lui Dinu Patriciu pentru o alianta dintre PSD si PNL a redeschis discutia despre o intelegere subterana intre social-democrati si una din componentele Aliantei D .A. Calea suspiciunilor reciproce dintre PNL si PD este deschisa chiar de afirmatiile repetate ale unor lideri PSD dupa care liberalii si democratii fac separat oferte de colaborare.

Sirbu nu exclude nici o varianta

Ultima din aceasta serie apartine purtatorului de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu. "Sunt uimit de incarcatura dramatica a discursului celor care condamna apropierea de PSD, in conditiile in care si ei si noi stim ca lucrurile stau cu totul altfel", a spus ieri Diaconescu. Gazul turnat pe focul ce macina Alianta nu reuseste sa ascunda si dorinta PSD de a intra intr-o combinatie care sa-i asigure accesul la guvernare. Chiar daca acelasi Diaconescu neaga interesul partidului sau pentru ofertele PNL sau PD. "In ceea ce ne priveste pe noi, avem de fiecare data acelasi mesaj: nu ne intereseaza nici un fel de colaborare cu partide care au produs, in opinia noastra, un grav dezastru economic si social", a precizat Diaconescu.
Spusele ii sunt infirmate de senatorul Ilie Sirbu. Acesta ne-a declarat ca au fost exprimate pozitii in partid fata de o varianta sau alta, chiar daca subiectul nu a fost abordat in cadrul sedintelor conducerii PSD. Sirbu crede ca partidul va trebui sa se gandeasca la o politica de aliante pentru ca "toti constatam ca nimeni nu va putea forma singur Guvernul. PSD e compatibil la orice varianta". Senatorul a apreciat ca la Consiliul National de la finele lui septembrie sau inceputul lui octombrie va trebui sa se ia in calcul o politica de aliante nefiind excluse din start discutiile cu nici un partid parlamentar. Mai mult, Sirbu este dispus sa treaca si peste resentimentele social-democratilor fata de PC. "Nici macar cu PC-ul", a spus senatorul fata de excluderea negocierilor cu un partid sau altul. Ca si Patriciu, pesedistul a invocat Germania si Ucraina ca tari in care configuratia politica a dus la aliante neasteptate.

Antonescu admite ca i-a banuit pe democrati

Stiindu-se curtati, social-democratii sunt mai degajati, lux pe care partidele din Alianta nu
si-l pot permite. Periodic, apar declaratii care exprima temeri mai mult sau mai putin voalate privind posibilitatea unui "mariaj morganatic" al partenerilor de Alianta cu PSD. Liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, a recunoscut ca in partidul sau au fost suspiciuni referitoare la o colaborare PD-PSD dupa ce atacurile social-democratilor la adresa presedintelui Traian Basescu si a ministrilor democrati s-au mai potolit, tirul fiind concentrat asupra liberalilor Eugen Nicolaescu si Gheorghe Flutur. Schimbarea de tinta a avut loc in primavara, atunci cand presedintele PSD, Mircea Geoana, a afirmat ca PSD ar putea colabora mai strans cu PD. "O suspiciune mai accentuata, sa-i spunem temere a fost cu ocazia motiunii de cenzura, dar nu s-a confirmat", ne-a declarat Antonescu. Totusi, acesta a spus ca una din cauzele acestei banuieli a fost faptul ca PRM nu a sustinut motiunea PSD. Cat priveste suspiciunile de "colaborationism" cu stanga din randul PNL, Antonescu a afirmat ca este vorba doar de pozitia personala a lui Patriciu neexistand nici macar un grup care sa sustina aceste idei. Acuzele lui Valeriu Stoica la adresa conducerii sunt considerate "propaganda a Palatului Cotroceni". Antonescu crede ca si PSD intretine aceste tensiuni: "Este jocul lor. E normal". In ultima vreme insa, banuielile PD fata de liberali au crescut mai mult, atat din cauza jocului dublu al lui Patriciu, dar mai ales datorita deciziei sprijinite de PNL de mentinere in functii a directorilor serviciilor de informatii pana cand acestia demisioneaza la Parlament. Evenimentul l-a facut pe Vasile Blaga sa vorbeasca atunci de "monstruoasa coalitie" indreptata impotriva PD si a presedintelui Basescu.


(390 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la Adrian Ilie / adrian


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Pretendenti la mana PSD | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.6123130321503 seconds.