Vineri, 11 August 2006 - 08:23 AM Aleg.RO: Basescu, stapanul blindatelor

Publicat de: ---

evenimentulzilei Presedintele l-a desfiintat pe ministrul apararii pe tema dotarilor trupelor romanesti din Irak si Afganistan .

Razboiul dintre presedintele Traian Basescu si ministrul apararii Teodor Atanasiu,  pe tema dotarii armatei si a retragerii trupelor din Irak, a continuat ieri, pe ruta Afganistan-Bucuresti. Seful statului a afirmat, la intalnirea cu soldatii romani din Kandahar, ca oamenii politici care critica armata romana si misiunile ei internationale au opinii neprofesioniste.

"As vrea sa nu credeti cumva ca aprecierile neprofesioniste ale unora despre activitatea armatei din Irak si Afganistan reprezinta ceea ce cred romanii sau ceea ce cred eu si politicienii responsabili", a spus Traian Basescu. Seful statului a fost intampinat, pe aeroportul militar din Kandahar, de o delegatie venita la bordul unei masini americane de lupta Humvee.

El le-a spus militarilor ca, in curand, vor avea si ei astfel de vehicule. In locul ARO-urilor folosite pana acum. "Uite, baieti, cu masinile astea o sa inlocuim ARO-urile, insa Atanasiu nu stie inca!", a spus presedintele Basescu, adresandu-se presei.

In timpul vizitei la baza din Qalat, presedintele a avut ocazia sa circule cu un vehicul Humvee, de fabricatie americana. "Mi se pare in regula. Este mult mai bun decat ARO-ul nostru. Vom avea 20", a spus Basescu. Militarii americani care conduc aceste masini sustin ca blindajul lor poate rezista la atacuri cu pistol, pusca automata pana la lansatoarele de grenade.

Atanasiu recunoaste ca nu stia de Humvee

Replica ministrului apararii, Teodor Atanasiu, nu a intarziat sa apara. El a declarat pentru Mediafax ca dotarea trupelor romanesti cu masini de lupta americane Humvee, in locul actualelor ARO, era un proiect al MApN. "Depinde daca vom inlocui masinile ARO cu masini Humvee, daca armata americana face o donatie, daca nu, inlocuirea se va face ca urmare a unei licitatii", a explicat ministrul.

Atanasiu a recunoscut ca nu are cunostinta de existenta unei intelegeri cu armata americana, privind trimiterea de Humvee pentru militarii romani din Afganistan. "Nu stiu de nicio intelegere, n-am primit nicio hartie", a declarat el.

Prilej pentru Basescu sa-l taxeze din nou: "Proiectul MApN de a achizitiona cele 100 de blindate este pe hartie. Cele oferite de armata americana sunt in teren deja. Atanasiu nici nu stia de intelegerea pe care am avut-o noi cu Donald Rumsfeld", a spus Basescu.

Retragerea trupelor, marul discordiei dintre presedinte si seful MApN

Conflictul dintre Traian Basescu si Teodor Atanasiu a izbucnit odata cu propunerea ministrului de retragere a trupelor romanesti din Irak. S-a reluat dupa ce ministrul a afirmat, la inceputul acestei saptamani, la Arad ca armata nu are bani pentru dotarile militarilor din afara tarii si ca "soldatii americani din Irak se distreaza in fiecare dimineata facand pariuri despre care dintre ARO-urile romanilor nu va porni la cheie".

Seful statului a fost extrem de iritat de declaratiile ministrului si a plecat intr-o vizita-fulger in Irak si Afganistan. In Irak, Traian Basescu a constatat ca masinile romanesti pornesc la prima cheie si le-a promis soldatilor din centrele de operatiuni ca, in curand, vor avea dotari mai bune.

Seful statului se baza pe o intelegere cu secretarul de stat american Donald Rumsfeld, care l-a asigurat, in timpul vizitei in SUA, ca americanii le vor da romanilor masini Humvee in locul ARO-urilor.

Elicopterele din coloana prezidentiala au tras rafale de mitraliera

Vizita presedintelui in Afganistan nu s-a desfasurat fara peripetii. Seful statului s-a deplasat cu elicopterul de la Kandahar la Qalat, capitala provinciei Zabol, pentru a se intalni cu militarii romani din Batalionul 2 Infanterie Calugareni. Pentru ca sunt conditii de razboi, coloana oficiala a lui Traian Basescu nu a fost formata din masini, asa cum se intampla intr-o tara in care este pace, ci din elicoptere.

Pe tot timpul zborului, elicopterele care-l insoteau pe presedinte au tras mai multe rafale de mitraliera. Asta pentru a descuraja orice tentativa de atac a insurgentilor afgani. Zborul dintre Kandahar si Qalat s-a desfasurat fara incidente, asa ca Traian Basescu si membrii delegatiei au ajuns la destinatie in deplina siguranta.

 

Traian Basescu


(399 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Basescu, stapanul blindatelor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.2669148445129 seconds.