Luni, 21 August 2006 - 06:03 AM Aleg.RO: Primaria Deva continua sa faca afaceri dubioase cu terenuri

Publicat de: Afrodita Cicovschi /

curierulnational
Scandalul legat de refuzul Primariei Deva de a retroceda terenuri posesorilor de drept, desi exista decizii definitive si irevocabile
in acest sens, pare sa nu se mai termine . Dupa ce a ajutat la
vanzarea repetata a unui teren, improprietarind ilegal SC Condor SA Deva cu o suprafata aflata in litigiu, primarul refuza acum sa retrocedeze sau sa despagubeasca mostenitorii proprietarului Ghizela Cihodaru pentru terenul pe care se afla amplasat strandul din municipiu. Singura diferenta este ca, deocamdata, acesta n-a fost vandut...
Situatia este asemanatoare celei in care Societatea Kaufland SCS Bucuresti a intrat in posesia unui teren care trebuia retrocedat proprietarului de drept, existand in acest sens o decizie definitiva si irevocabila.
Lucrurile s-au petrecut astfel: anterior pronuntarii sentintei, la data de 2 martie 1999, Consiliul Judetean Hunedoara prin presedintele sau, improprietareste ilegal SC Condor SA Deva cu parcela de teren al carui drept de proprietate ii revenise, in instanta, Gizelei Cihodaru.
In 4 ani, terenul este vandut succesiv: la 6 iulie 2002, SC Condor il vinde pentru un miliard de lei catre SC Venta SA, care la randul i-l da lui Dorel Haiduc in schimbul sumei de 1.184.907.990 lei.
In aceeasi zi, Haiduc vinde terenul pentru un milion de euro unei alte persoane - Gheorghe Ludusan, care il instraineaza si el la 23 aprilie 2004 catre SC Kaufland Romania, cu 1.360.000 euro, platibili in trei rate...
Cam asa stau lucrurile si in cazul de fata cu un teren aflat, inca din 1919, in proprietatea aceleiasi Cihodaru, preluat abuziv de stat in perioada comunista si obtinut in instanta, definitiv si irevocabil, prin decizia nr. 1044/19.05.1999 a Curtii de Apel Alba Iulia.

Intabulat sub numar nou de societatea care-l administra

Exista, insa, doua mici exceptii. Potrivit documentelor, la ceva timp dupa pronuntarea sentintei, societatea care-l administra l-a intabulat sub un numar nou - 333N, cu vestiarele si terenul aferent lor, desi prin adresa 4608/11.02.2002, avea interdictie, din partea primariei, pentru a face acest lucru.
"Ca si in cazul terenului vandut in timp SC Kaufland SCS, pe acest teren d-nul primar vrea sa faca «strand european», desi si acest teren este in litigiu tot prin actiunea introdusa la 11.04.2002", sustine fiica Ghizelei Cihodaru, precizand ca, in fiecare an, primarul Devei, Mircia Muntean, aloca miliarde acestui vis al sau.
"Deoarece actiunea de revendicare era deja pe rol (actualmente este pe rolul Curtii de Apel Alba-Iulia) in anul 2003 cu nr. 26/N/21.03.2003, am trimis o notificare Primariei mun. Deva adresata d-lui primar, dar fara nici un efect. Ulterior am inaintat actiune pentru Ordonanta Presedintiala, pentru sistarea oricaror activitati, dar nimeni si nimic nu i-a impiedicat sa continue activitatile deja incepute astfel incat la termenul de judecata juristul primariei a depus procesul-verbal de receptie a lucrarilor. De atunci aceasta situatie se repeta in fiecare an", noteaza Mariana Nae, fiica Ghizelei Cihodaru, afirmand ca in aceeasi situatie se afla si alte terenuri apartinand familiei sale, desi acestea "sunt complet libere (ex. 4 ha de livada, pe care uita sau poate si acestea ar trebui date cuiva)".

Trecut in patrimoniul public, inca inregistrat in cel privat

Indignata de faptul ca, desi familia sa este proprietara de drept a terenului inca din 1919, drept recunoscut in instanta in anul 1999 si primaria refuza sa-i retrocedeze terenul, Mariana Nae anunta ca va da statul roman in judecata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
"Legislatia in vigoare exista, si conform raspunsului Prefecturii Hunedoara trebuia sa ni se retrocedeze terenurile nu sa fim trecuti la despagubiri, desi exista o sentinta de Ordonanta Presedintiala de sistare a oricaror lucrari din 2003, desi exista proces pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia, d-nul primar a continuat sa administreze acest teren ca pe un bun personal", mai scrie Mariana Nae continuand sa enumere neregulile.
Potrivit aceleiasi surse, prin Hotararea de Consiliu Local 196/1999, se introduce in capitalul social al SC Urban Construct cladirea "vestiare strand" evaluata in anul 2000 la suma de 2.546.729 lei, care cuprinde restaurant - bar, grup social, bucatarie, terasa, birou, magazie si cateva cabine pentru dezbracat. Desi in acelasi an strandul, inclusiv cladirea a fost trecuta in patrimoniul public, ea se gaseste si astazi in capitalul social al SC Urban Construct. "In 2001 S.P. Locato a solicitat Consiliului Local corectarea erorii; prin Hotararea de Consiliu Local 310/2001 s-a cerut doar ca AGA lui SC Urban Construct SA sa analizeze acest aspect. Referitor la aceasta solicitare, AGA fara a emite o hotarare in acest sens, a raspuns in 25 ianuarie 2002, ca nu accepta diminuarea capitalului social cu partea in natura acel imobil, refuzand retrocedarea", se arata in scrisoarea Marianei Nae cu mentiunea ca, in proiectul de Hotarare de Consiliu Local emis de SP Locato se specifica: "Art.1. Se va reduce procentul de actiuni detinute de Consiliul Local in cadrul SC Urban Construct SA DEVA de la 33,86% reprezentand 109.200.000 lei la 33,07%. Art.2. Cladirea «mobil vestiar strand Deva» in valoare de 2.546.786 lei trece din patrimoniul SC Urban Construct SA Deva in patrimoniul privat al Consiliului Local. Art.3. Cladirea «Imobil vestiar strand Deva» trece din domeniul privat in domeniul public si va fi data spre administrare la SP Locato care administreaza si strandul municipal. Art.4. Statia de asfalt in valoare de… lei trece din patrimoniul SC Urban Construct SA Deva in patrimoniul Consiliului Local", se arata in document, cu precizarea ca, in plenul Consiliului Local, s-a votat Hotararea nr. 310/2001, al carei articol unic "propunea AGA SC Urban Construct SA Deva diminuarea capitalului social cu Imobilul vestiar strand Deva avand numarul de inventar 1979".

Firma liberalului Cartita a inchiriat gratis strandul de la Primarie

Evaluarile imobilelor la data de 18 septembrie 2001 erau: terenul de sport - 5 milioane lei, bazinul mare (1.248 mp) - 9,5 milioane lei, cel mijlociu (912 mp) - 5,9 milioane lei, iar cel mic 4,8 milioane lei.
Mostenitoarea Ghizelei Cihodaru sustine ca, in anul 2001, primarul "a dispus inchirierea strandului unei societati apartinand presedintelui tineretului liberal Cartita, iar in anii 2002 si 2003 numai imobilul vestiare strand, respectiv restaurantul, barul, bucataria, biroul, grupul social si terasa - neplatind la Consiliul Local nici un leu.
Nu a platit nici apa consumata, ea figurand si acum neplatita la furnizor. Curentul electric a fost platit insa SP Locato in august 2003.
Contractul cu Electrica a fost facut pe SC Cupidon SRL (Cartita) si achitat in august 2003 de Consiliul Local ca sa nu se taie curentul electric de catre furnizor".
Doi ani mai tarziu, in 2003, s-au facut investitii de miliarde de lei impartite la patru clienti ai primarului: reparare imprejmuire gard circa un miliard (Jurca Rudel), reparat bazine si montat tevi (Simprest Simeria), instalatie reciclare apa circa 4 miliarde (Roker), imprejmuire bazin mare cu gard sarma si mocheta (Avram Ioan).
Numai mocheta a costat 44 milioane. Lucrarile au fost executate superficial, bazinul mijlociu nu a functionat deloc, nici in 2003 nici in 2004, s-au ars motoare, au inghetat instalatiile negolite de apa.
Gardul de sarma din jurul bazinului mare a disparut, de asemenea o parte din mocheta si multe mese si banci.
In acest an, Consiliul Local a mai atribuit 1 miliard pentru Strandul Deva prin Hotarare de Consiliu Local, pesemne pentru repararea a tot ce s-a stricat prin neglijenta...


(1290 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la Afrodita Cicovschi /


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Primaria Deva continua sa faca afaceri dubioase cu terenuri | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65717816352844 seconds.