Miercuri, 23 August 2006 - 05:40 AM Aleg.RO: Mona cea viteaza: trei minciuni dintr-o lovitura

Publicat de: ---

evenimentulzilei CNSAS a descoperit ieri doua note semnate "Dana", care contineau caracterizari la adresa unor colegi ai acesteia .

In confruntarea cu trecutul, Mona Musca acuza grave probleme de memorie, dupa ce audierea de ieri de la CNSAS a scos la iveala doua note scrise de aceasta si semnate cu numele de cod "Dana". Cele doua documente nu figurau in dosarul initial, pe care deputatul liberal l-a facut public cu doua saptamani in urma.

"Au aparut doua note in care se vorbeste foarte frumos despre doua persoane: cred ca este vorba de o secretara si o doamna care lucra acolo (la Facultatea de Filologie din Timisoara - n.r.). Sunt caracterizari, nu sunt date despre faptele lor. Sunt semnate cu "Dana"", a recunoscut Mona Musca.

Aceasta s-a aratat extrem de surprinsa de existenta acestor note intrucat, cand si-a facut public dosarul, a sustinut ca nu ar fi scris niciuna: "Eu n-am mai tinut minte sa fi fost asa ceva si banuiesc ca a fost intr-un context in care probabil ca persoanele respective aveau nevoie de o caracterizare", a explicat. Desi nu isi mai aminteste sa le fi scris, Mona Musca si-a recunoscut scrisul pe cele doua note informative.

Trei dintr-o lovitura

Ziua de ieri a scos la iveala trei contradictii in declaratiile Monei Musca. La momentul publicarii dosarului, aceasta a declarat ca nu a dat informatii in scris, ci doar verbale, nu ofiterului de securitate, ci prodecanului si numai despre studenti straini, nu si despre colegi de serviciu. Ieri, in fata evidentelor contrarii, aceasta a dat vina pe lipsa memoriei.

"Nu-mi aduc aminte. Eu eram atunci intr-un divort. Eram asa de concentrata pe problemele personale...", spune Musca. Deputatul nu-si aminteste nici macar cine i le-a cerut. Totusi, aparitia noilor probe o determina pe Mona Musca sa fie mai precauta. Aceasta nu a negat ca ar mai putea fi si alte note scrise de mana ei, chit ca nu-si mai aminteste de niciuna.

Nu este prima oara cand memoria ii joaca feste Monei Musca. Cu o zi inainte sa-si faca public dosarul, care continea si un angajament cu Securitatea, aceasta declara pentru "Evenimentul zilei" ca nu-si aminteste sa fi semnat asa ceva.

Dinescu: "Nu era politie politica"

"Nu erau de politie politica, erau niste note colegiale", a comentat ieri Mircea Dinescu, membru CNSAS, cu privire la notele informative proaspat- descoperite. "Cele doua note se aflau in dosare colaterale, am cautat in computer cu numele sursei si am gasit dosarele a doua persoane", spune el.

Cat despre cele 15 note despre studentii straini pe care le mentioneaza dosarul de retea al Monei Musca, urma lor a fost pierduta, cu toate ca se cunoaste numele celor urmariti.

Surse CNSAS spun ca pentru descoperirea lor este nevoie si de data nasterii, informatie greu de gasit daca fostii studenti nu au obtinut intre timp cetatenie romana sau daca sunt in prezent agenti ai serviciilor secrete.

Avertisment

PPE cere publicarea dosarelor

Presedintele PPE, Wilfried Martens, a declarat, pentru Realitatea TV, ca Romania ar trebui sa solutioneze problema desecretizarii dosarelor, altfel este pusa in pericol credibilitatea sa in procesul de integrare. "Umbra Securitatii planeaza inca asupra Romaniei si exista o singura metoda ca romanii sa scape de ea: sa faca dosarele publice. Trebuie sa ridicam aceste indoieli care planeaza asupra acestei tari."

 

 

Pelerinaj la CNSAS

Politicienii mai asteapta doua saptamani

Si alti politicieni au trecut ieri pe la CNSAS, pentru a-si vedea dosarele. Colegiul nu se va pronunta inca, asteptand, in termen de doua saptamani, un raspuns scris de la toate institutiile detinatoare de dosare ca au predat toata documentatia in cazurile respective. CNSAS a decis ieri sa revina la sistemul de vot cu abtineri in locul celui doar cu da sau nu.

DOSAR ANTITERO. Dupa trei ore la CNSAS, deputatul PD Cristian Radulescu a iesit declarand ca nu are nici angajament, nici nume de cod, nici note si ca are "un dosar mai special". Acesta contine "niste note ale unui ofiter de lupta antitero referitoare la un cetatean arab", pe care l-a avut coleg de camera in studentie. Radulescu a precizat ca a furnizat respectivele informatii, pe parcursul unor conversatii cu ofiterul respectiv, pentru ca i s-a atras atentia ca respectivul coleg era liderul unei organizatii teroriste.

El spune ca a crezut explicatiile, pentru ca respectivul, desi repetent, primea bursa de la statul sau si era si liderul conationalilor sai. Radulescu a refuzat sa faca public numele colegului sau al organizatiei teroriste, spunand ca acesta "este acum ori un oficial al tarii lui, ori in continuare agent al acestei organizatii teroriste". Mircea Dinescu, membru CNSAS, a declarat si el ca dosarul lui Radulescu este unul de antiterorism, si nu de politie politica.

COMPLOT. Senatorul PC Radu Terinte a venit sa-si vada dosarul, desi nu a fost invitat inca la audieri. El spune ca a gasit la CNSAS "o foaie goala", desi recunoaste ca a dat in studentie o declaratie despre colegii arabi. "Aveau informatii ca faceau parte dintr-o organizatie terorista care planuia asasinarea presedintelui egiptean", explica senatorul.

TREI DECLARATII. Senatorul UDMR Sogor Csaba le-a vorbit membrilor Colegiului despre cele trei declaratii pe care le-a dat cu privire la relatia cu pastorul Laszlo Tökes. El spune ca nu va demisiona din parlament, indiferent de decizia CNSAS.

ABSENTA. De la audieri a lipsit ieri doar fostul ministru al justitiei, senatorul PSD Rodica Stanoiu. Ea va fi reprogramata, intrucat CNSAS nu se grabeste cu verdictele.  (Anca Simina)

 

 

CSM

Somatie pentru Bejinaru

Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Viorica Costiniu, i-a cerut ieri demisia din CSM a judecatoarei Florica Bejinaru, singurul membru ales in acest for despre care s-a dovedit ca a colaborat cu Securitatea.

"As vrea sa mi se arate un singur judecator care sa fi scris in CV ca a colaborat cu Securitatea. Si ce ar fi trebuit sa mai scriu in CV? Ca am un amant? Ca am fost fata mare cand m-am maritat?" a replicat Bejinaru. Daca am gresit odata, acum foarte mult timp, nu am sa permit nimanui sa-mi conteste calitatile si meritele profesionale", a ripostat aceasta. (Narcis Iordache)

Mona Musca


(409 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Mona cea viteaza: trei minciuni dintr-o lovitura | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 4.9237840175629 seconds.