Miercuri, 23 August 2006 - 05:43 AM Aleg.RO: Ministrul Atanasiu a dat "buna ziua" comisiei speciale de la Cotroceni

Publicat de: Teodora Georgescu

curentul

Un sfert de ora! Atat a durat cea de-a doua audiere a ministrului apararii, Teodor Atanasiu, de catre comisia speciala de la Cotroceni . Audierea sa nu a adus nimic nou, comisia urmand sa dea un verdict in zilele urmatoare.

Comisia speciala de la Cotroceni nu are competente in ceea ce priveste anchetarea celor care se prezinta in fata ei, ci doar ii audiaza pe ministrii impotriva carora au fost formulate plangeri la Parchet. Comisia insa recomanda sefului statului daca sa admita sau nu inceperea urmaririi penale in cazul analizat. In baza raportului pe care comisia il va face, Traian Basescu va decide daca impotriva lui Teodor Atanasiu poate incepe urmarirea penala. Decizia lui Basescu insa poate fi diferita de recomandarea comisiei.

Definitivarea raportului

De altfel, audierea de ieri a lui Atanasiu a fost si ultima. Consilierul prezidential pe probleme juridice, Ștefan Deaconu, care coordoneaza comisia de la Cotroceni, a declarat ieri ca nu mai este necesara revenirea lui Atanasiu in fata comisiei si ca aceasta lucreaza la definitivarea raportului. Desi nu exista un termen pentru finalizarea raportului, surse din cadrul comisiei ne-au declarat ca acesta va fi definitivat cel tarziu miercuri seara sau joi dimineata, dupa care presedintele Traian Basescu il va face public.

Basescu a cerut activarea comisiei speciale de la Cotroceni la inceputul lunii iulie, cand Parchetul General a trimis o sesizare in legatura cu doua plangeri penale formulate impotriva ministrului sub acuzatia de comunicare de informatii false si abuz de functie. Cele doua plangeri penale au fost formulate de catre consilierul prezidential Adriana Saftoiu si pesedistul Eugen Bejinariu. Adriana Saftoiu il acuza pe ministrul Atanasiu de comunicare de informatii false si abuz in serviciu. La randul sau, deputatul PSD Eugen Bejinariu il acuza pe ministrul liberal de faptul ca ar fi folosit electoral propunerea vizand retragerea trupelor din Irak, propunere care, la momentul in care a fost facuta si "imbratisata" de catre premierul Tariceanu, a declansat un adevarat razboi intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria.

La mana lui Basescu

Atanasiu a mai aparut in fata comisiei, la sfarsitul lunii iulie. Atunci insa, el s-a plans ca Parchetul nu a facut nicio cercetare pentru a vedea daca exista sau nu dovezi care sa ateste vinovatia sa, toate materialele trimise comisiei de la presedintie fiind cele doua plangeri si articolele din ziare. Atanasiu a lasat sa se inteleaga, la acel moment, ca totul este o razbunare a presedintelui Traian Basescu din cauza propunerii facute, de retragere a trupelor din Irak.

In cazul in care Traian Basescu va da unda verde pentru inceperea urmarii penale impotriva ministrului liberal al apararii, Teodor Atanasiu, acesta din urma poate fi suspendat din functie de catre seful statului, pe durata urmaririi penale. Conform articolului 109 din Constitutia Romaniei, "numai Camera Deputatilor, Senatul si presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie".


(385 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Teodora Georgescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Ministrul Atanasiu a dat "buna ziua" comisiei speciale de la Cotroceni | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 5.6385700702667 seconds.