Joi, 24 August 2006 - 06:01 AM Aleg.RO: Informatorul Marian Oprisan era platit de Securitate in pulovere

Publicat de: Raluca DUMITRIU

Gândul "Marian Oprisan dadea informatii la Securitate despre reprezentantii firmelor germane si italiene care veneau sa semneze contracte cu fabrica de confectii din Focsani la care acesta lucra", sustine fostul ofiter de Securitate Doru Lungu, nimeni altul decat cel care l-a recrutat pe presedintele Consiliului Judetean Vrancea in 1989 .

Lungu ne-a declarat ca l-a convins foarte usor pe Oprisan sa devina informator. Numele conspirativ al baronului PSD de Vrancea a fost "Alin". "L-am ales de comun acord", a povestit fostul ofiter de Securitate. El si-a amintit ca pe parcursul anului in care s-a "ocupat" de Oprisan l-a platit de "vreo doua ori". document.write( ' );

"Ii dadeam 200-300 de lei, iar in loc de bani ii mai ofeream uneori un pulover. Nu mai stiu ce marime era. Oprisan era mult mai slab ca acum", a adaugat Doru Lungu. Acesta a mai spus ca avea probleme cu actualul presedinte al Consiliului Vrancea cand trebuia sa scrie notele cu informatii: "Scria doar cu greseli gramaticale, cu s-au legat si asa mai departe". Fostul ofiter de Securitate sustine ca si mama lui Oprisan a fost colaboratoare. "Pe ea o cheama Lucica Oprisan, iar numele conspirativ era «Maria». Lucra la aceeasi intreprindere cu Marian Oprisan", a precizat Doru Lungu.

Fostul ofiter de Securitate a spus ca, din 2003, a facut "mai multe demersuri", dar baronul PSD a obtinut de la CNSAS adeverinta care atesta ca nu a colaborat cu Securitatea.

Deputatul PNL Nini Sapunaru a trimis, ieri, CNSAS, o declaratie a lui Doru Lungu, in care sunt precizate relatiile lui Oprisan cu Securitatea. Liberalul solicita astfel verificarea datelor prezentate de fostul ofiter.

In replica, Marian Oprisan a declarat ca nu a facut politie politica si nici nu a dat vreo nota la Securitate, ci doar a inaintat rapoarte catre seful sau de serviciu, in perioada in care lucra la fabrica de confectii Focsani. "Trebuia sa spun ca respectivul camion era sigilat, ca nu a urcat nimeni in el si asa mai departe", a aratat el. Oprisan a confirmat ca Doru Lungu lucra, inainte de Revolutia din 1989, in Securitate, ca ofiter de obiectiv al fabricii de confectii. "La Revolutie, pe la pranz,Lungu a vrut sa opreasca statia de radioficare a fabricii, asa incat muncitorii sa nu auda ca Ceausescu era dat jos. Dar eu, impreuna cu alti doi colegi, i-am aplicat o corectie, niste suturi bine plasate", a povestit Oprisan. El a solicitat CNSAS publicarea dosarului sau de Securitate, "daca acesta exista". raluca.dumitriu@gandul.info


(401 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Raluca DUMITRIU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Informatorul Marian Oprisan era platit de Securitate in pulovere | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.97612810134888 seconds.