Miercuri, 30 August 2006 - 05:46 AM Aleg.RO: Basescu, intre acuzatia ca a vazut dosarele preotilor si lauda ca le-a desecretizat

Publicat de: Dana Carabelea

curentul

Scoaterea dosarelor inaltilor prelati de la categoria de siguranta nationala, anuntata de presedintele Traian Basescu, a declansat o adevarata avalansa de pareri . Dincolo de faptul ca a dat unda verde deconspirarii preotilor, Traian Basescu si-a exprimat parerea legata de aceste dosare, afirmand ca cei mai multi dintre capii Bisericii au avut dosare de urmarire. Basescu a vorbit ca si cum ar fi rasfoit dosarele, ceea ce le-ar putea alimenta banuielile carcotasilor, cum ca seful statului decide ce dosar iese la iveala si ce ramane pastrat ca secret de stat. Sigur, presedintele nu poate fi acuzat de rea-vointa, mai ales ca argumentele sale privind desecretizarea marilor ierarhi au fost pertinente. In conditiile in care mai-marii din clerul roman au facut inchisoare in perioada comunista, este de inteles de ce acestia ar fi avut dosare de urmarire.

Insa unii analisti politici nu vor sa-l ierte pe Basescu, ba chiar il acuza ca a incalcat flagrant legea, dandu-si drumul la gura.

Cel mai vehement impotriva sefului statului a fost analistul Valentin Stan. Pe aceeasi lungime de unda cu acesta se afla si vicepresedintele PSD, Ilie Sarbu, de formatie preot. In schimb, reprezentantii CNSAS, cei care se pregatesc sa primeasca dosarele desecretizate ale preotilor, ne-au declarat ca trebuie privita partea plina a paharului si ca important este ca s-a facut primul pas spre limpezirea lucrurilor si in aceasta zona.

Valentin Stan vede o insulta la adresa romanilor

"Deci presedintele Romaniei stie ce fel de dosare sunt dosarele marilor ierarhi? Presedintele Romaniei a avut acces la dosare si stie ce spun ele? Și, in plus, face informari catre publicul roman in dispretul articolului 24 din legea cu privire la deconspiratia Securitatii ca politie politica si care spune foarte clar ca nu ai voie sa dai niciun fel de informatii despre dosar?", s-a revoltat analistul politic Valentin Stan, intr-o emisiune televizata. Cunoscut pentru criticile sale la adresa sefului statului, analistul a amendat imediat greseala lui Basescu, care s-a dovedit un pic mai slobod de gura. "Este o insulta la adresa poporului roman. Prin asta se demonstreaza ca Traian Basescu ori are acces la dosare, ceea ce transforma Romania nu intr-un stat politienesc, ci intr-o tara de dictatura absoluta care nu are nimic de a face cu democratia, ori, daca domnia sa fabuleaza, ramane incalcarea grava a legii care il deposedeaza de demnitatea de sef al statului", a declarat Valentin Stan.

Ilie Sarbu: Basescu incalca flagrant legea

Vicepresedintele PSD, Ilie Sarbu, l-a criticat dur pe seful statului pentru declaratiile facute si l-a acuzat ca, prin faptul ca a lasat sa se inteleaga ca stie continutul dosarelor preotilor, a dovedit ca nu pune pret pe buchia legii. "Domnul presedinte a spus ca stie ce se afla in dosarele preotilor si asta ne-a deranjat, pentru ca incalca flagrant legea", a spus Sarbu. Acesta a adaugat ca, prin aprecierile hazardate, Basescu a confirmat singur ca are control asupra modului de desecretizare a dosarelor. "Nu poti sa spui ca cunosti ce se afla in dosarele preotilor, pentru ca inseamna ca cunosti si ce se afla in celelalte dosare si atunci nu ne mai miram de ce apar pe sarite dosarele", a mai spus vicepresedintele social-democrat.

Turianu: "N-am prea auzit de un popa spion"

CNSAS a vazut partea buna a propunerii prin care presedintele Traian Basescu a decis desecretizarea dosarelor de Securitate ale inaltilor ierarhi si ale sefilor de culte religioase. Asa ca membrii Colegiului s-au reunit, ieri, intr-o sedinta, unde au dezbatut propunerea de declasificare a dosarelor preotilor, trecuti tocmai la litera "t" a Legii Ticu.

Membrul Colegiului CNSAS Corneliu Turianu i-a luat apararea presedintelui Traian Basescu. "Nu cred ca a vazut dosarele. Cred ca a presupus ca nu exista prea multi preoti care sa fi turnat la Securitate, ci sunt mai multi cei care au fost urmariti. Și, sincer, n-am prea auzit de astfel de preoti spioni", ne-a declarat Turianu. El si-a sustinut afirmatiile, explicand ca, in perioada comunista, "toata fruntea clerului roman a umplut inchisorile".

Ticu Dumitrescu vrea sa vada partea plina a paharului

Membrul CNSAS Constantin Ticu Dumitrescu a refuzat sa comenteze asigurarea facuta de presedintele Traian Basescu, cum ca majoritatea dosarelor inaltilor ierarhi, aflate pana acum la categoria de siguranta nationala, sunt de urmarire. "Spre deosebire de ceilalti presedinti, Basescu merge pana la capat, asa cum a promis. De ce a facut-o, ce substrat are la baza... nu ma intereseaza", a continuat membrul CNSAS, hotarat sa se concentreze numai asupra desecretizarilor.

Ne-a oferit o "informatie de sinteza"

Analistul politic Dan Pavel ne-a declarat ca declaratiile facute de presedintele Basescu au avut ca scop "indulcirea" socului de pe urma pronuntarii sale asupra acestei "deschideri" a dosarelor inaltilor ierarhi. Analistul ne-a explicat ca, cel mai probabil, "se stia deja ce contin dosarele" inainte de a se anunta declasificarea lor. "Presedintele Basescu a furnizat si el o informatie de sinteza pe care a primit-o de la serviciile secrete, dar asta nu inseamna ca s-a uitat personal prin dosare", ne-a declarat analistul politic.


(701 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Dana Carabelea


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Basescu, intre acuzatia ca a vazut dosarele preotilor si lauda ca le-a desecretizat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54520297050476 seconds.