Joi, 31 August 2006 - 05:38 AM Aleg.RO: Dilema lui Videanu: Cum sa cheltuiasca banii europeni fara sa deranjeze cÄrciumarii?

Publicat de: Dan L. Brumar

gardianul Primaria Capitalei va cheltui peste 12 milioane de euro pentru ecologizarea parcurilor, dupa ce ani de-a randul le-a lasat de izbeliste . Pentru implementarea proiectului, Primaria trebuia sa le curete intai de carciumile ilegale, dar nu a facut-o.

Municipalitatea s-a trezit in al doisprezecelea ceas ca trebuie sa utilizeze banii europeni alocati pentru ecologizarea parcurilor bucurestene, dupa ce ani de-a randul le-a lasat de izbeliste. Pentru implementarea proiectului, Primaria trebuia sa curete parcurile de carciumile ilegale.

Pentru a nu pierde finantarea nerambursabila de 5 milioane euro, Primaria Capitalei trebuia sa creeze toate conditiile pentru demararea proiectului de ecologizare si dezvoltare a potentialului turistic al parcurilor bucurestene, inclusiv demolarea tuturor teraselor si carciumilor care s-au extins ilegal pe domeniul public. Mai mult, municipalitatea s-a angajat sa reamenajeze spatiile eliberate de constructii si sa supuna restaurantele unui nou proces de autorizare. Numai ca acest lucru nu s-a intamplat inca, deoarece marea campanie, a edilului Capitalei, de curatire a malurilor lacurilor de terasele neautorizate s-a impotmolit inainte de a incepe. Oamenii primariei au reusit performanta ca in doua luni sa darame doar sapte constructii de acest gen, in timp ce numarul teraselor aflate in ilegalitate se apropie de 30. Pentru 2006, in vizorul autoritatilor se afla parcurile Cismigiu, Herastrau, Carol si Tineretului care urmeaza sa suporte lucrari de reabilitare a sistemelor de irigatii, iluminat, a retelelor de alei, a vegetatiei, de curatire a lacurilor, dar si lucrari de conservare a monumentelor istorice din parcuri, a bibliotecilor si pavilioanelor expozitionale si de reabilitare a locurilor de joaca pentru copii.

Lucrarile se lasa asteptate
Desi municipalitatea trebuia sa organizeze, inca din aceasta luna, licitatia pentru desemnarea firmelor care vor executa amplele lucrari de reabilitare a “plamanilor” Capitalei, procedura se va amana din cauza ca proiectul abia a fost pus pe masa consilierilor generali pentru dezbatere si sesiunea de vot. Primaria a reusit, insa, sa atribuie, la inceputul anului, contractele de consultanta si proiectare tehnica pentru investitiile care urmeaza sa fie efectuate in cele patru parcuri. Firmele desemnate de municipalitate, prin licitatie publica, sunt SC Consitrans SRL, pentru Parcul Carol si SC Romair Consulting SRL, pentru parcurile Herastrau, Cismigiu si Tineretului, pentru care au primit, in total, peste 2,4 milioane RON fara TVA. La sumele cheltuite pana acum de Primarie pentru proiectare se mai adauga peste 6,5 milioane euro din bugetul capitalei, 1,6 milioane euro fonduri de la bugetul statului si 5 milioane euro fonduri Phare.


(690 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Dan L. Brumar


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Dilema lui Videanu: Cum sa cheltuiasca banii europeni fara sa deranjeze cÄrciumarii? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57416391372681 seconds.