Sâmbătă, 30 Septembrie 2006 - 09:34 AM Aleg.RO: Sange de francofoni: Salutul de final al gazdelor a fost in limba romana!

Publicat de: Tiberiu Szabo

gardianul Traian Basescu s-a adresat participantilor la conferinta de presa comuna tinuta la finalul Sommet-ului Francofoniei in limba romana si a fost singura personalitate din prezidiu care a avut nevoie de casti pentru traducere . Basescu nu a fost singurul oficial care a incalcat protocolul in acest fel: Stephen Harper, premierul Canadei, s-a adresat in discursul final in limba engleza, iar reprezentantul Marocului, Mohamed Benaissa, în prima zi a Sommet-ului, a transmis un salut in limba araba.
Basescu a declarat, ieri, ca subiectele crizelor din Transnistria si Balcanii de Vest au fost discutate intr-una din plenarele Reuniunii.

Cel de-al XI-lea Sommet al Organizatiei Internationale a Francofoniei s-a incheiat ieri. A ramas in urma impresia ca Bucurestiul are o cladire destul de incapatoare pentru orice eveniment de talie mondiala, insa sufera la capitolul organizare. Sommet-ul a insemnat aducerea Romaniei intr-un punct de vizibilitate maxima in presa de limba franceza, insa ramane de vazut ce beneficii politice vor decurge in mod direct. Pana la numararea bobocilor, urmeaza sa aflam deconturile din bani publici alocati acestui eveniment.

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, la încheierea celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, ca subiectele crizelor din Transnistria si Balcanii de Vest au fost discutate în a doua plenara. Basescu a precizat ca sommet-ul a avut doua teme: educatia si tehnologia informationala pentru educatie si situatiile de criza din tarile francofone, potrivit Mediafax. Referindu-se la cea de-a doua parte, el a precizat ca au fost discutate „conflictele din Africa, din Balcanii de Vest sau din Transnistria“.

In conferinta de presa de la finalul plenarelor, presedintele francez Jacques Chirac a subliniat importanta limbii franceze intr-o Uniune Europeana largita. In cursul reuniunii, Ciprul a primit unda verde pentru a deveni membru cu drepturi depline al Organizatiei Internationale a Francofoniei, dupa ce Romania si Bulgaria au primit confirmarea ca vor deveni membre ale UE de la 1 ianuarie 2007. Astfel, de anul viitor 14 din cele 27 de membre ale UE vor fi si membre ale OIF.

In declaratia finala a reuniunii, a carei publicare a fost intarziata datorita negocierilor, in prim-plan s-au aflat situatia din Africa si din Liban. Proiectul Declaratiei de la Bucuresti a fost structurat în trei parti: Francofonia catre o societate a cunoasterii, dimensiunea politica a Francofoniei, crizele din lumea francofona. Chirac s-a referit l-a situatia din Coasta de Fildes, stat divizat in urma unei lovituri de stat ratate, din 2002, in care Franta are 4.000 de militari. De asemenea, s-a discutat despre sprijinul acordat Libanului, stat care isi revine cu greu dupa conflictul dintre militiile Hezbollah si Israel, fiind supus si unei influente politice nefaste.

O viata, un destin
Abdou Diouf a fost reales, ieri, în functia de secretar general al Francofoniei, el fiind de altfel si singurul candidat la acest post. Basescu l-a felicitat pe Diouf pentru realegerea sa si a anuntat ca viitorul Sommet va fi în Quebec si va fi organizat in comun de autoritatile centrale si Guvernul provinciei. Diouf a fost presedinte al Senegalului, din 1981 pâna în 2000. De la pierderea alegerilor în fata lui Abdoulaye Wade, Abdou Diouf si sotia sa locuiesc în Franta.
La 20 octombrie 2002, el a fost ales secretar general al Organizatiei Internationale a Francofoniei, succedându-i egipteanului Boutros Boutros-Ghali. Alegerea secretarului general al Francofoniei figura în programul de vineri al Sommet-ului de la Bucuresti si s-a desfasurat într-o reuniune cu usile închise, care s-a prelungit.

Africa, venim!

Ministrul de externe a declarat ieri ca, prin Francofonie, Romaniei i s-a dat posibilitatea sa se exprime in teritorii fata de care politica externa româneasca mai curand „a stralucit prin absenta“. Ungureanu s-a referit la vechile relatii ale Romaniei in continentul african si la modul in care diplomatia romaneasca poate exercita „capacitatea de a influenta procese politice in mod indirect, nu doar direct“. Indirect, acolo unde resursele diplomatice si politice ale Romaniei nu razbat, a precizat ministrul, citat de postul public de radio.

„Bunaoara, in state care au avut legaturi comerciale, economice traditionale cu Romania si foarte pozitive altminteri pentru economia romaneasca. Sunt locuri in care cuvantul României razbate cu ecou“, a afirmat Ungureanu.
Ministrul a subliniat ca Organizatia Internationala a Francofoniei reuneste tarile care considera limba franceza drept intemeietoare a propriei culturi, deci „nu se reduce totul la un numitor comun lingvistic“.

In opinia lui Ungureanu, Romania, practic, a organizat in aceste zile o intalnire la nivel inalt a statelor care participa la o initiativa politica apta sa contribuie, prin declaratiile sale, la schimbarea in bine a peisajului politic global. „Or, aceasta este miza noastra“, a subliniat el. Presedintele Traian Basescu a declarat joi, dupa o intalnire cu presedintele Republicii Senegal, Abdoulaye Wade (foto), ca, in anul 2007, va acorda o atentie deosebita relatiilor cu statele din Africa.Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului a aratat ca Romania doreste sa reia in acest fel legaturile traditionale cu tarile de pe acest continent.
De asemenea, Traian Basescu si Abdoulaye Wade au apreciat intrarea pe piata senegaleza si chiar in intreaga piata vest-africana a autoturismului Renault Logan.

Apel catre sora mai mare

Ministrul de externe Mihai-Razvan Ungureanu (foto) a declarat ieri ca Romania nu s-a despartit niciodata de Franta, iar organizarea la Bucuresti a Sommet-ului Francofoniei dovedeste ca Romania are nu doar un aliat in Franta, ci un partener strategic foarte important. El a facut aceasta precizare in contextul unui articol aparut ieri in „Le Figaro“, in care se sustine ca, fata de acum un an, presedintele Traian Basescu „si-a reechilibrat discursul“. „Poate ca nu am fost intotdeauna la fel de expliciti, poate ca nu am reusit intotdeauna sa lasam impresia, altminteri construita pe realitati, ca Parisul reprezinta pentru noi una dintre capitalele esentiale din geografia politica in care este plasata Romania“, a spus Ungureanu.

In discutiile bilaterale cu partenerii francezi - la nivel de presedinte sau guvernamental - s-a discutat despre modalitatile de colaborare in ceea ce priveste subiectele politice de ordin regional care intereseaza in egala masura Romania, Franta, Uniunea Europeana, a adaugat el. „Ca este vorba de vecinatatea pontica sau ca este vorba de conflictele inghetate sau de relatia cu Federatia Rusa, toate aceste chestiuni pot fi discutate in ecuatia cu doi termeni: roman si francez“, a sustinut seful diplomatiei de la Bucuresti.
(T.S.)


(931 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Tiberiu Szabo


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Sange de francofoni: Salutul de final al gazdelor a fost in limba romana! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.74197387695312 seconds.