Joi, 19 Octombrie 2006 - 06:18 AM Aleg.RO: Traian Băsescu, la conferința privind controlul activităților serviciilor de informații din cadrul UE

Publicat de: ---

AMOS News Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a participat miercuri, 18 octombrie, la Palatul Parlamentului, la Conferinta Comisiilor Parlamentare pentru controlul activitatilor serviciilor de informatii si de securitate din cadrul Uniunii Europene. Presedintele Basescu a aratat in deschiderea alocutiunii sale, ca trecerea de la comunism la democratie a presupus un proces de trazitie extrem de dificil care se incheie odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Acest proces a impus automat si trasformarea structurilor de informatii, atat a celor ce vizau spatiu extern, cat si a celor interne. Aceasta schimbare a fost necesara, a afirmat seful statului, in primul rand, pentru ca serviciile de informatii romanesti sa fie aduse la standardele la care se aflau statele din familia din care si Romania face parte acum.

Seful statului a precizat ca dificultatea cea mai mare, in desfasurarea acestui proces de reforma, a constat in mentalitatea oamenilor care trebuiau sa il aplice. A fost un proces deloc usor, a adaugat Presedintele, la finalul caruia Romania are capacitatea de a coopera eficient cu statele membre NATO si UE.

Principala problema a actualelor servicii de informatii, a apreciat Presedintele tarii, este imaginea de continuator al structurilor comuniste. Seful statului a dat exemplul Serviciului Roman de Informatii unde, desi in prezent doar 4,5% din ofiteri provin din fostele servicii ale Securitatii, exista inca perceptia ca SRI este continuatorul fostei Securitati. Aceasta problema de imagine este generata, intr-o oarecare masura, si de imposibilitatea serviciilor de a lucra in mod trasparent, a adaugat Presedintele.

Pe de alta parte, a evidentiat seful statului, in ciuda acestei imagini nefavorabile, „comparand eficienta serviciilor de informatii romanesti si obiectivele lor, putem spune ca ele au reusit sa se integreze in structurile euroatlantice cu cativa ani inaintea tarii”.

In aceste conditii, a aratat Presedintele, ne aflam in fata unei contradictii intre performanta pe plan extern a serviciilor de informatii si perceptia pe care cetatenii romani o au asupra lor. “Intrebarea fundamentala pe care si-o pune orice politician si in mod deosebit politicienii din comisiile care supravegheaza activitatea acestor servicii, este cum punem in acord perceptia cu realitatea. Este o intrebare pe care mi-o pun si eu si careia as vrea sa-i dau un raspuns. Din pacate, nu-l am”, a subliniat seful statului.

O alta categorie de cerinte la care serviciile romanesti trebuie sa raspunda vizeaza nevoile de securitate ale Romaniei si ale aliatilor tarii noastre in calitatea sa de membru al NATO si, de la 1 ianuarie 2007, de membru al Uniunii Europene. Presedintele Traian Basescu a aratat ca, desi in prezent nu exista amenintari militare directe la adresa tarii noastre, Romania se confrunta totusi cu problematica ridicata de prezenta militara in teatre de operatiuni din Balcanii de Vest, Irak, Afgansitan si chiar Africa.


De asemenea, a mai aratat Presedintele, din punct de vedere militar, singurele riscuri, care nu sunt amenintari directe asupra teritoriului Romaniei, sunt situatiile conflictuale de la frontierele Romaniei: catre sud, Balcanii de Vest, catre est, conflictul inghetat din Transnistria. Presedintele Basescu a spus ca acestea sunt doar amenintari de stabilitate regionala din punct de vedere militar.

Seful statului a subliniat, de asemenea, faptul ca riscurile militare reduse sunt contrabalansate de amenintarile asimetrice care sunt o realitate nu doar pentru Romania si pentru regiunea Marii Negre, ci si pentru intreaga Europa. Aceste amenintari precum terorismul international, traficul de droguri, traficul ilegal de armament, traficul ilegal de fiinte umane, nu pot fi contracarate cu forta militara, ci revin, in principal, in sarcina structurilor de informatii si a celorlalte institutii ale statului care au responsabilitati in lupta impotriva amenintarilor asimetrice.

In acest context, a afirmat Presedintele, legislatia trebuie sa reflecte, pe de o parte, respectul pentru drepturile omului, dar pe de alta parte trebuie sa permita serviciilor de informatii sa isi atinga obiectivul principal, acela de a-si proteja cetateanul si de a combate amenintarile asimetrice. „Aici este cheia inteligentei parlamentare si, in mod deosebit, a comisiilor de supraveghere a serviciilor de informatii” , a afirmat seful statului.

Totodata, presedintele tarii a subliniat ca principala misiune a comisiilor de supraveghere a serviciilor de informatii este sa vegheze la respectarea libertatilor cetatenilor cinstiti, neimplicati in acte care pot afecta securitatea nationala. In opinia sefului statului, prima si cea mai importanta solutie pentru un control parlamentar eficient este legata de increderea serviciilor de informatii in comisie si increderea comisiei parlamentare in servicii.

In acelasi timp, Presedintele a aratat ca serviciile de informatii trebuie sa aiba garantia ca discutarea deschisa a problemelor, a actiunilor legate de securitatea nationala, nu genereaza efectul de scurgere a informatiilor din comisii. “Asta inseamna ca legea care vizeaza controlul serviciilor de informatii trebuie sa creeze obligatii pentru membrii comisiilor de supraveghere a serviciilor de informatii in pastrarea secretelor operative. Un alt mijloc, dincolo de incredere, este controlul resurselor financiare si alocarea acestor resurse de catre servicii”, a declarat Presedintele. O alta solutie de control a activitatii serviciilor mentionata de seful statului a fost urmarirea indeplinirii programului fiecarui serviciu, asa cum a fost stabilit de CSAT. “Cred ca aceste trei elemente - incredere, controlul resursei financiare si urmarirea programului fiecarui serviciu asa cum a fost el stabilit de CSAT -, pot da Parlamentului si cetatenilor confortul ca serviciile de informatii nu sunt scapate de sub control”, a spus presedintele Romaniei.

De asemenea, presedintele Basescu a semnalat faptul ca utilizarea eficienta a informatiilor este legata de nevoia de analiza a informatiilor provenite de la toate serviciile. “In Romania am avut aceasta problema cand factorii de decizie primeau dimineata un volum consistent de materiale provenite de la serviciile de informatii, sigur, pe fiecare palier de decizie politica. Era un mod dificil de analiza a informatiilor pentru orice demnitar, inclusiv pentru presedintele Romaniei”, a apreciat Presedintele, amintind ca pentru a nu se mai intampina aceasta situatie a creat un grup de analiza in subordinea CSAT format din analisti de la toate serviciile de informatii.

In context, Presedintele a aratat ca acest grup numara, in momentul de fata, aproximativ 40 de analisti, care analizeaza informatiile provenite de la serviciul Armatei, de la SRI, SIE si de la Politie, informatii pe care le sintetizeaza intr-un document care se distribuie la prima ora factorilor decidenti. “I-am spus noi, poate putin exagerat, Comunitatea de Informatii. Ea este de fapt o structura de analiza, formata din analisti detasati de la toate serviciile interesate si care prezinta factorilor decidenti o informatie sintetizata”, a afirmat presedintele tarii. Totodata, seful statului a declarat ca aceasta structura mareste nivelul de acuratete al informatiei data decidentilor si probabil, in timp, UE va trebui sa isi creeze o Comunitate de Informatii proprie, in care statele membre sa furnizeze informatii legate de riscurile asimetrice. “In momentul de fata informatia circula dificil si doar pe baze bilaterale intre serviciile de informatii din Europa. Sunt cooperari strict punctuale, care inceteaza odata atins obiectivul si se revitalizeaza cu alte ocazii. Credem noi ca la nivelul UE trebuie creata o comunitate de informatii, in mod deosebit, pentru transferul rapid si analiza centralizata a informatiilor legate de terorism, a informatiilor legate de traficul de stupefiante, de fiinte umane si de traficul ilegal de armament”, a afirmat seful statului.

Presedintele Basescu a atras atentia asupra necesitatii ca serviciile de informatii sa raspunda nevoii publice de a fi transparente: “Sigur, nu putem face dintr-un serviciu de informatii o structura de genul Ministerului Culturii, in care sa ducem piesele pe scena si sa le jucam. Serviciile de informatii au nivelul lor de discretie pentru a nu-si compromite operatiunile. Si totusi, trebuie gasita formula pe care serviciile romanesti de informatii nu au gasit-o inca, in care comunicarea cu publicul, cu mass-media sa aiba un nivel care sa dea incredere si populatiei”. In acest sens, seful statului a aratat ca nu va fi suficient numai un control parlamentar consistent, ci si identificarea formulelor de comunicare prin care serviciile romanesti de informatii sa creeze cetatenilor Romaniei sentimentul ca lucreaza pentru a proteja siguranta fiecarui cetatean roman.

Presedintele Basescu s-a referit, totodata, si la nevoia crearii legislatiei necesare serviciilor de informatii. Comisiile parlamentare, a spus seful statului, sunt acelea care trebuie sa sesizeze primele necesitatile de modificare a legislatiei care vizeaza serviciile de informatii, functie de modificarea riscurilor. “Cred ca aceste comisii parlamentare ar trebui sa fie motorul de tinere continua in actualitate a legislatiei, pentru ca nicio amenintare asimetrica nu ramane constanta, din punct de vedere al intensitatii, al prioritatilor, al traseelor si din punct de vedere al volumelor de activitate pe teritoriul Romaniei sau pe teritoriul oricarui alt stat membru al UE”, a declarat Presedintele.

In incheiere, presedintele Basescu a afirmat ca in Romania singura structura de control a serviciilor de informatii sunt comisiile de specialitate, exprimandu-si speranta ca, in noua legislatie, acestea “vor avea create parghiile de control minutios, la limita evitarii oricarui risc de scapare de sub control a serviciilor de informatii, iar in egala masura si responsabilitatea controlului parlamentar in numele Parlamentului si al cetatenilor”.


(429 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Traian Băsescu, la conferința privind controlul activităților serviciilor de informații din cadrul UE | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.82579183578491 seconds.