Sâmbătă, 28 Octombrie 2006 - 06:18 AM Aleg.RO: Tariceanu, in teapa lui Basescu

Publicat de: ---

adevarul

Poate ca propunerea ca Varujan Vosganian sa fie numit comisar european nu a fost cea mai mare gafa din ultimii doi ani a premierului Tariceanu, dar are mari sanse sa fie picatura care sa determine revolta membrilor PNL impotriva sefului lor . Tariceanu a jucat prost inca din momentul in care i-a cedat lui Basescu  consistentul post de ministru al apararii, în schimbul unei ipotetice functii de comisar la Bruxelles. Printre numeroasele implicatii ale acestui troc a fost si semnalul dat cadrelor PNL, care au înteles ca partidul nu-i poate apara în cazul unui conflict cu seful statului. Liberalii se vor gândi, de acum, de doua ori înainte de a accepta un post care i-ar putea aduce în coliziune cu Basescu.
Acum, daca Bruxelles-ul respinge candidatura lui Vosganian, iar locul acestuia este luat de democrata Anca Boagiu, întreaga afacere se va transforma într-o catastrofa pentru presedintele PNL, care, oricum, nu are un palmares prea stralucit.
De doi ani, sub conducerea sa, partidul a coborât constant în sondaje, în timp ce partenerii de guvernare, democratii presedintelui Basescu, au ajuns la o popularitate fara precedent. Situatia s-a agravat în ultimele saptamâni, de când Theodor Stolojan si-a creat propria platforma liberala, care s-ar putea transforma într-un partid care sa fure voturile PNL.
În doar doua saptamâni, mai multi parlamentari liberali au fugit în tabara lui Stolojan.
Decizia presedintelui PNL de a trimite la Bruxelles un fost merceolog la fabrica de spirt-drojdie din Bragadiru care, pâna în 2003, a condus un partidulet de 2%, finantat de Sorin Ovidiu Vântu, este o insulta pentru veteranii partidului. Dar daca acest candidat mai este si respins, ei vor considera ca Tariceanu i-a facut de râs în fata întregii tari si a oficialilor europeni. Un grup dur, din care fac parte Crin Antonescu, Ludovic Orban si Dan Radu Rusanu, a început deja sa-i conteste presedintelui PNL capacitatea de a gestiona, în interesul partidului, razboiul cu PD si cu Traian Basescu.
Ceea ce este de neînteles este de ce s-a decis premierul sa intre în aceasta aventura, ignorând faptul ca Bruxelles-ul dorea un comisar cu experienta ministeriala si, de preferinta, de orientare populara. Raspunsul cel mai simplu ar fi ca Basescu l-a pacalit, pur si simplu, pe Tariceanu. seful statului, în primul rând prin functia pe care o are si în al doilea rând prin îndelungata sa experienta politica, are o imensa capacitate de persuasiune. Asa ca, miercuri dimineata, când presedintele României s-a deplasat la Palatul Victoria fluturând solutia de compromis, premierul a crezut ca a facut o afacere buna. Pâna sa analizeze mai bine, se batuse palma si în CNC-ul Aliantei, Atanasiu demisionase, iar Basescu emisese decretele de înlocuire a conducerii Ministerului Apararii. Este foarte posibil ca, la discutia cu premierul, Basescu sa se fi aratat chiar încântat de propunerea ca Vosganian sa ajunga comisar european, stiind ca acesta îsi va rupe gâtul în fata oficialilor europeni.
Un raspuns mai sofisticat ar fi acela ca liderul PNL a vrut sa-i faca pe plac presedintelui României, sperând ca se vor împaca. Pare oarecum de neînteles faptul ca, dupa ce seful statului l-a calcat în picioare si l-a umilit în public de nenumarate ori, tot premierul este cel care cauta iertarea. Tariceanu nu a îndraznit sa intre într-o confruntare directa cu Basescu nici macar atunci când acesta a spus ca regreta ca l-a numit prim-ministru. Aceasta lipsa de curaj nu tine doar de caracterul premierului - un om pentru care confortul personal pare a fi cel mai important lucru -, ci si de dorinta sa fierbinte de a-si pastra, cu pretul oricarui compromis, postul, macar pâna în 2008. În orice caz, cei care credeau ca promisiunea electorala a lui Basescu, ca va pune tepe în Piata Victoriei, va ramâne o vorba în vânt se pare ca s-au înselat. Tariceanu este primul pe care Basescu l-a si tepuit, chiar în aceasta piata.  


(661 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Tariceanu, in teapa lui Basescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.97155404090881 seconds.