Luni, 30 Octombrie 2006 - 05:41 AM Aleg.RO: Armistitiu intre Cotroceni si Victoria

Publicat de: Ion Navalici

real_romaneasca     Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu au cazut de acord ieri-dimineata ca noul candidat la functia de comisar european, dupa retragerea lui Varujan Vosganian, sa fie Leonard Orban . Propunerea va fi agreata de Bruxelles, avand in vedere ca acesta este implicat inca din 2001, ca negociator-sef adjunct, in procesul de integrare.

Confuzia si misterul legate de nominalizarea candidatului roman pentru functia de comisar european au continuat sa bulverseze clasa politica si opinia publica romaneasca la sfarsitul saptamanii trecute. Sambata dupa-amiaza, Delegatia Permanenta a PNL s-a incheiat cu decizia ca Varujan Vosganian sa fie sustinut in continuare pentru functia de comisar european. Premierul Calin Popescu-Tariceanu chiar declara ca informatiile conform carora presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, ar fi respins candidatura liberalului Vosganian sunt „simple speculatii“. „Eu nu am astfel de informatii. Sunt convins ca nu exista o astfel de informatie daca eu nu o am“, a declarat Tariceanu. El a adaugat ca „procedurile cu Comisia Europeana sunt in curs“.
Drept urmare, nimeni nu mai credea ca ar putea interveni vreo schimbare pe plan intern si era asteptata o reactie oficiala de la Bruxelles pentru limpezirea situatiei. Semnalul a venit la nici doua ore de la incheierea lucrarilor Delegatiei Permanente a PNL, dar nu de la Bruxelles, ci chiar de la Varujan Vosganian. Acesta, intr-o declaratie publica a anuntat ca a solicitat premierului Tariceanu sa retraga candidatura sa. „In contrast cu lipsa de responsabilitate a celor care au condus acest val de denigrari si acuzatii mincinoase la adresa mea, doresc sa-mi dovedesc inca o data responsabilitatea, motiv pentru care am solicitat primului ministru retragerea candidaturii mele“, a declarat Vosganian.

Basescu a stiut primul

Retragerea lui Vosganian este o alta lovitura de teatru, dupa cea legata de trocul incheiat de Tariceanu si presedintele Traian Basescu la Palatul Victoria. Timpul de doar o ora si jumatate de la decizia liberalilor de a-l sustine in continuare pe Vosganian si retragerea acestuia este prea scurt pentru ca ea sa fi fost dictata oficial de la Bruxelles. In acest sens, semnificativa este declaratia unui oficial european, citata de Mediafax: „Daca Barroso nu l-ar fi vrut, ar fi spus acest lucru pentru ca Bucurestiul sa faca o alta alegere“.
Cert este ca presedintele Basescu stia de retragerea lui Vosganian cu mult inaintea celui in cauza si a tuturor liberalilor.
In timp ce liberalii, in frunte cu premierul Taricea-nu, strangeau randurile in jurul lui Vosganian, Basescu declara, pentru un interviu pe care i-l acorda lui Marius Tuca, lucruri cel putin ciudate, care demonstreaza ca el cunostea deznodamantul cu mult inainte de a se produce. „Eu cred ca desemnarea lui Varujan Vosganian a fost un esec. Ma voi implica, pentru ca Romania nu-si mai poate permite inca un esec in desemnarea comisarului“, l-a citat Marius Tuca pe presedintele Basescu.

Explicatie in doi peri

Premierul Tariceanu, intr-un interviu acordat ieri Agentiei Mediafax, explica destul de vag cum s-a ajuns la retragerea candidaturii lui Vosganian la un timp atat de scurt de la mesajul de sustinere dat de Delegatia Permanenta a PNL. „Am hotarat impreuna (cu Vosganian – n.r.). Declaratiile sale publice deranjasera foarte mult oficialii europeni. Acestia ne cerusera in mod expres ca Varujan Vosganian sa evite orice interventii publice pana la un rezultat final. Din pacate, insistenta presei si faptul ca a simtit nevoia de a raspunde acuzatiilor urmau sa alimenteze un nou ciclu mediatic, marcat de transferarea problemei in mass-media europeana. Din acest motiv, de comun acord cu Varujan Vosganian, am decis sa propunem un nou candidat pentru functia de comisar european. Mi-a parut rau, dar era singura solutie“, a declarat Tariceanu.

Deznodamant... asteptat

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu au avut ieri dimineata o intalnire in care au stabilit noua propunere pentru postul de comisar european, care a fost trimisa apoi de seful Executivului la Bruxelles. Potrivit Mediafax, purtatorul de cuvant al Administratiei prezidentiale, Adriana Saftoiu, a precizat ca intalnirea dintre Basescu si Tariceanu a durat aproximativ o ora. Presedintele si premierul au cazut de acord ca noul candidat sa fie secretarul de stat in MIE Leonard Orban.


(760 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Realitatea Românească

· Alte știri de la Ion Navalici


Azi: Cea mai citită știre din sursa Realitatea Românească:

Armistitiu intre Cotroceni si Victoria | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 8.6141629219055 seconds.