Joi, 30 Noiembrie 2006 - 05:59 AM Aleg.RO: Băsescu: NATO intenționează realizarea unui parteneriat global

Publicat de: Alina FECHETE

AMOS News Președintele României, Traian Băsescu, a declarat, miercuri, pe aeroportul Henry Coandă, la întoarcerea de la Riga, că summit-ul a fost unul deosebit de important fiind adoptat un document care cuprinde strategia Alianței Nord-Atlantice pentru următorii 10 ani. Actul cuprinde intențiile de a invita mai multe state foste comuniste din europa să devină membre NATO după summit-ul din 2008, dar și pe cea de a realiza un parteneriat global, care să cuprindă parteneriate cu Coreea de Sud, Japonia, Australia și Noua Zeelandă. Traian Băsescu a subliniat că discuțiile au fost canalizate pe două direcții. Pe de o parte, masarea de trupe în Afganistan pentru a permite obținerea unei victorii în lupta cu terorismul din regiune.

"Un eșec al NATO în Afganistan ar avea efecte serioase asupra credibilității NATO", a subliniat Băsescu, care a apreciat că cetățenii statelor membre ale alianței ar putea genera "semne de întrebare" privind eficiența în lupta anti teroristă. De semenea, liderii alianței au apreciat că este necesară formarea unor unități de intrervenție pentru Balcani, care să poată fi utilizate la nevoie.

Cea de a doua direcție a discuțiilor a abordat problematica adaptarea Alianței Nord Atantice la realitățile momentului și transformarea acesteia.

Traian Băsescu a subliniat că strategia pentru următorii 10 ani a NATO prevede "o gamă largă de acțiuni", dar a dorit să se refere la cele care sunt comune politicii externe a României și care au fost introduse în strategie ca efect al unor "inițiative" românești, lansate în ultimii doi ani.

Președintele României a declrat că cea mai importantă inițiativă a planului de tranformare a NATO este aceea de a nu se limita la proprii membrii, ci de a realiza un parteneriat global, alcătuit din parteneriate individuale.

Băsescu a relatat că astfel de parteneriate ar putea fi realizate cu Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă. "Două din cele patru sunt state pe care România le-a declarat ca fiind prioritare: Japonia și Coreea de Sud", a subliniat Traian Băsescu.

De asemenea, președintele României a remarcat parteneriatele pentru pace care urmează a fi propuse în scurt timp statelor Muntenegru, Bosnia - Herțegovina, Serbia. O abordare nouă cu privire la Serbia este că nu i se mai impune condiția predării generalului Radko Mladici. Băsescu afirmă că Serbia "nu poate fi abandonată" pentru că este un stat "cheie".

Președintele Româniai a mai declarat că se are în vedere invitarea unor state ca Albania, Croația și Macedonia, din Barcanii de Vest, să devină state membre, după summit-ul din 2008.


(728 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Alina FECHETE


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Băsescu: NATO intenționează realizarea unui parteneriat global | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.80885004997253 seconds.