Joi, 30 Noiembrie 2006 - 05:59 AM Aleg.RO: Senatul imparte secrete de stat in stanga si-n dreapta

Publicat de: ---

evenimentulzilei Senatorii si-au dat ieri votul pentru accesul presedintelui, premierului, ministrilor si parlamentarilor la informatii clasificate considerate secret de stat sau de serviciu fara a avea nevoie de un certificat ORNISS .

Demnitarii devin exceptii de la regula verificarii nominale severe inainte de acordarea certificatului, in conditiile in care unii dintre ei au picat anterior acest test. De la detalii privind operatiunile militare la activitatea serviciilor secrete, toate usile li se deschid de-acum alesilor, la gramada.

Vulnerabilitati

Propunerea a fost votata de Senat, cu un amendament venit din partea liberalei Norica Nicolai. Astfel, demnitarii ar urma „sa semneze un angajament de responsabilitate pentru divulgarea informatiilor la care au acces, iar fiecare institutie sa stabileasca o procedura de mentinere a acestor angajamente”, explica senatorul PNL.

Accesul inaltilor demnitari la informatii clasificate a fost acceptat in octombrie si la nivelul NATO, impunandu-se insa o conditie: „Sa nu existe vulnerabilitati”. Or, in forma votata ieri, Legea accesului la informatii clasificate implica inca „riscuri majore pentru securitate”, precum  scurgerea  de informatii catre serviciile straine, admite Norica Nicolai.

„Noi nu avem in momentul de fata o evaluare a persoanelor care isi pot asuma raspunderea utilizarii informatiilor clasificate, mai ales ca in legea CNSAS exista o lacuna semnificativa: niciodata nu ne-am preocupat de deconspirarea agentilor straini pe teritoriul Romaniei”, spune Nicolai.

Prezent la lucrari, directorul general al Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS), Marius Petrescu, a acceptat forma amendata a textului. „Nu cred ca exista riscuri atata  vreme cat exista institutii abilitate care au grija in dezvoltarea evenimentelor sa identifice tot ceea ce presupune vulnerabilitate si sa sesizeze institutiile respective”, sustine Petrescu.

Pe mana cui incape controlul?

In noua forma a legii primeaza increderea in demnitari. Toti trebuie sa aiba insa acest acces neingradit in numele „controlului parlamentar”, sustine democratul Costica Canacheu, autorul propunerii de modificare. „Parlamentarii au atributii de a controla, pe perioada mandatului, tot ce se intampla in Romania, de la servicii secrete pana la ultima institutie”, motiveaza Canacheu. Legea va fi trimisa Camerei Deputatilor spre adoptare.

Selectie

Conditii dure pentru acordul ORNISS

Portretul detinatorului certificatului ORNISS care permite accesul la informatii clasificate este foarte bine determinat. Pentru acordarea acestuia sunt facute verificari severe asupra caracterului, conduitei profesionale sau sociale, conceptiilor si mediului de viata ale solicitantului, dar si ale sotului/sotiei ori concubinului/ concubinei.

Consumul excesiv de alcool, eventualele boli fizice sau psihice care pot cauza deficiente de discernamant sau presiuni din partea rudelor elimina sansele obtinerii certificatului. La fel, complicitatea la acte de spionaj, terorism, tradare ori alte infractiuni contra sigurantei statului, antecedentele penale, dar si discrepantele intre veniturile declarate si nivelul de trai.

Democratul Costica Conacheu a fost cel care a propus modificarea legii protectiei informatiilor clasificate


(917 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Senatul imparte secrete de stat in stanga si-n dreapta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.73377895355225 seconds.