Vineri, 15 Decembrie 2006 - 06:43 AM Aleg.RO: Basescu dezbina elitele stiintifice

Publicat de: ---

evenimentulzilei Infiintarea Comisiei prezidentiale pentru analiza si elaborarea politicilor din educatie si cercetare a nascut o serie de polemici intre oamenii de stiinta .

Daca unii au salutat initiativa, altii s-au aratat sceptici, considerand ca infiintarea unui astfel de organism nu va reusi sa puna in practica reformele necesare in domeniul educatiei si al cercetarii. Comunicatul Presedintiei referitor la acest eveniment il puteti citi la aici.

"Exista o masa critica de oameni pregatiti"EVZ a realizat un sondaj printre oamenii de stiinta referitor la aparitia acestei comisii.Daniel Funeriu, cercetator la Universitatea Tehnica din Munchen si vicepresedintele comisiei: "A face parte din aceasta comisie prezidentiala este o onoare, dar mai ales o responsabilitate. Responsabilitatea de a propune presedintiei politici educationale bazate pe o analiza tehnica de inalta tinuta si de a veni cu solutii care sa realizeze pregatirea educationala, astfel incit tanarul roman sa poata raspunde cu succes la provocarile pe care i le va prezenta viitorul. Ma bucur ca a fost sesizat de administratia prezidentiala faptul ca s-a creat o masa critica de oameni, pregatiti atat in tara, cat si in strainatate, capabili sa structureze in jurul lor un sistem educational modern, progresist si mai ales coerent. In mod ideal, as dori sa-i vad pe toti actorii din educatie solidari in jurul nostru pentru ca, in fond, este vorba de viitorul natiunii".Sergiu Moroianu, profesor la Scoala Normala Superioara si doctor la Massachusetts Institute of Technology: "Mircea Miclea este acum mai degraba o figura politica, decat stiintifica si de aceea nu ar trebui sa ne legam atat de publicatiile sale stiintifice. Trebuie facuta diferenta intre politica stiintei si stiinta. Persoanele cele mai active stiintific nu vor accepta usor sa piarda vremea cu comisii. Daniel Funeriu, Dragos Ciuparu, Razvan Florian sunt deja prea buni pentru treaba asta. Eu as cere ca oamenii care spun ceva despre cercetare sa aiba ei insisi un numar minim de articole de cercetare potrivit cu functia lor: pentru conferentiari, 4 articole ISI (recunoscute de comunitatea stiintifica internationala), din care doua in primele 50% reviste ISI in domeniu, conform factorului de impact; pentru profesori, 8 articole ISI din care 4 in primele 50% reviste".

"Pe termen lung efectul va fi zero"

Eugen Brailoiu, Temple University, Philadelphia: "Rezultatele acestei comisii vor fi zero. Chiar daca multe masuri ar putea fi bune, pe termen lung efectul va fi zero. Ministrii si comisiile se schimba. Si iar o sa vedem tot felul de acuze gen Marga-Andronescu, Andronescu-Marga, Marga-Miclea si Miclea-Marga. Si iar comisii, si iar <idei noi>. Ca vorba aia, de 17 ani suntem intr-un etern model suedez. Cel mai simplu este sa importam un pachet de legi de la un stat USA, UK, Germania, Japonia - unde  lucrurile functioneaza. Mentionez, copiat si aplicat cuvant cu cuvant, nu traduceri a la Romania".Valentin Cotarta, expert independent al Comisiei Europene: "Comisia este necesara si utila. Oamenii insa sunt experti in scientometrie, adica in masurarea efectelor stiintei si educatiei. Unii sunt foarte buni profesionisti in domeniul lor de activitate, iar altii au esuat in politici proaste din 1990 pana in prezent. Ori pentru mine, care lucrez direct cu Comisia Europeana, cu oamenii din diferite tari care se ocupa de politici si strategii, un lucru imi este clar - nu oamenii care sunt foarte buni in stiinta pot face strategii, politici si management. Din simplul motiv ca una este una, alta este alta. Aceasta imi este mie indoiala, pentru ca pe majoritatea ii cunosc. Nu neaparat pentru ca ai fost la un stagiu sau la o scoala in SUA sau Europa inseamna ca <ai si vazut si inteles> toata infrastructura organizationala si de management care fac performanta acea scoala".Comisia - scoasa la extemporal

Razvan Florian, secretarul comisiei si fondator al Centrului de Cercetari Cognitive si Neurale, Cluj-Napoca: "Voi incerca sa fac aceleasi lucruri pe care le-am incercat si prin ceea ce am facut in Asociatia Ad Astra - sprijinirea unor masuri de reforma reala a sistemului cercetarii din Romania, astfel incat oamenii de stiinta romani de valoare sa nu mai trebuiasca sa plece in strainatate pentru a-si face meseria in conditii normale. O conditie necesara pentru asta este un sistem obiectiv, conform cu standardele internationale, de evaluare a cercetarii, prin care sa fie recompensati si sa beneficieze de fonduri acele persoane si institutii care produc cunostiinte si tehnologii, si nu cele care produc doar maculatura si rapoarte formale. Revenirea in tara a unei parti a elitelor stiintifice si alocarea fondurilor in functie de performantele reale ar crea premizele ca economia Romaniei sa nu mai fie bazata pe forta de munca ieftina si exploatarea bruta a resurselor naturale, ci sa fie bazata pe cunoastere, produse si servicii cu inalta valoare adaugata".Marian Apostol, cercetator la Universitatea de Fizica Atomica, Bucuresti: "As ruga distinsa Comisie sa-mi permita, in spiritul competitivitatii, de a le face aici o modesta propunere. Sa aiba amabilitatea de a accepta o lucrare de control, un test cu tema: <Identificati trei mari probleme ale cercetarii in Romania si cel putin una dintre problemele majore ale invatamantului>. In spiritul traditional al profesiei noastre, al competitivitatii si excelentei, cu deplina colegialitate, cred ca nu voi fi refuzat in aceasta provocare prieteneasca".

"Amestecam guvernul cu presedintia?"

Gigel Militaru, profesor la Facultatea de Matematica din Universitatea Bucuresti: "Domnul Miclea a mai avut odata ocazia sa faca reforma si a gresit-o. Mai incercam odata: poate ii iese acum. Din dealul Cotrocenilor. Sper ca membrii acestei nobile comisie au citit Constitutia Romaniei inainte de a accepta sa faca parte din asa ceva. Pentru ca politicile educationale din Romania, din cate stiu eu, le face guvernul si nu institutia prezidentiala. Sau amestecam presedintia cu guvernul intr-o salbatica splendoare? Poate ca unii oameni sunt doar fripturisti, stiu si accepta orice, ca da bine la orgoliul lor, chiar daca propunerea poate sa fie pur demagogica". Eugen Stamate, Risoe National Laboratory: "Eu cred ca infiintarea acestei comisii prezidentiale este pozitiva, ea neurmarind sa se suprapuna cu actul guvernamental, ci doar sa ofere institutiei prezidentiale o anumita pertinenta in abordarea problemelor privind cercetarea si invatamantul superior. Pana aici toate bune, sper insa ca membrii comisiei isi asuma si riscul de a bulversa din nou societatea civica prin reprezentarea neechilibrata pe care o afiseaza sau prezenta nejustifica a unor persoane. Numarul de aticole ISI are o relevanta secundara in fondul acestei discutii. Factorii cei mai importanti mi se par o experienta rezultata din implicare efectiva atat in cercetare, cat si managementul acesteia, o buna informare, bune intentii, credibilitate publica, capacitatea de a fi eficient si constructiv. Fiind departe de a ma considera o persoana cu atatea calitati, declin orice speculatie de a fi interesat in a ma implica intr-o astfel de comisie". In urma cu doua saptamani, seful statului s-a intalnit cu elitele la Palatul Cotroceni

"Romanii care ne lipsesc" - gasiti de presedinte

De data aceasta, membrii comisiei nu sunt tehnocrati, ci profesori sau cercetatori. Au existat voci care au contestat competenta stiintifica a acestora. Doi dintre membrii comisiei - Daniel Funeriu si Dragos Ciuparu - sunt, din acest punct de vedere, dincolo de orice suspiciune, fiecare avand articole publicate in cele mai importante reviste de specialitate.Ei au fost prezentati de "Evenimentul zilei" in cadrul campaniei "Romanii care ne lipsesc". Comisia are ca obiective realizarea unei analize a starii actuale a educatiei si cercetarii. La intalnirea de constituire, presedintele Traian Basescu a creionat acest demers: "Comisia ne-ar putea da sansa de a ne descoperi elitele, care acum ori stau ascunse pentru ca nu vor, nu sunt stimulate sa contribuie la optimizarea actului de conducere politica, ori li se pare ca orice ar face nu se intampla nimic, ori au sentimentul ca nu sunt utile". Deocamdata, comisia nu a elaborat niciun proiect si nu a propus solutii concrete, urmand  sa lucreze efectiv in cateva saptamani.Dupa ce ani intregi educatia si stiinta au lipsit de pe lista cu prioritati a politicienilor, este de inteles ca aceasta initiativa a presedintiei a starnit reactii diverse.Membrii comisieiPresedinte al comisiei a fost desemnat Mircea Miclea, profesor la Universitatea "Babes Bolyai" din Cluj-Napoca si fost ministru al Invatamantului. De asemenea, comisia are doi vicepresedinti, Daniel David, vicepresedinte stiintific al Consiliului Stiintific, Universitatea "Babes Bolyai", si Daniel Funeriu, cercetator la Univeristatea Tehnica din Munchen, precum si un secretar, Razvan Valentin Florian, director executiv al Asociatiei Ad Astra. Comisia mai cuprinde urmatorii membrii: Dorel Banabic, profesor la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Tudor Luchian, conferentiar la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Dragos Ciuparu, profesor la Universitatea Petrol-Gaze Ploiesti, Romita Iucu, prorector la Universitatea din Bucuresti, Petre T. Frangopol, consilier la Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior, Mihai Ionac, profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes", din Timisoara, Lazar Vlasceanu, profesor la Universitatea Bucuresti, Cezar Barzea, profesor la Institutul de Stiinte ale Educatiei.

Daniel Funeriu a fost prezentat in EVZ drept "Romanul care a uimit Europa"


(1599 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Basescu dezbina elitele stiintifice | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.