Sâmbătă, 31 Martie 2007 - 08:37 AM Aleg.RO: EDITORIALUL EVZ: Basescu si toboganul cocosat

Publicat de: ---

evenimentulzilei Calin Hera: "Imaginea atasata lui Basescu, aceea de nas al crizelor, devine, treptat, mai puternica decat cea de Popeye, inamicul coruptiei" .

Cifrele sunt clare, au rol de concluzie si spun fara dubiu adevarurile intuite: lui Traian Basescu i-a daunat razboiul cu toata lumea. Imaginea care i s-a atasat, de nas al crizelor si personaj alaturi de care nimeni nu poate rezista prea mult timp, devine, treptat, mai puternica decat cea de Popeye, inamicul coruptiei. La o analiza pragmatica nici nu mai conteaza daca „tinta a fost buna, dar drumul incorect”, cum zicea, in „Romania libera”, Adriana Saftoiu („sotia politica” ce tocmai l-a parasit). Conteaza doar ca Traian Basescu a pierdut in trei luni 17 procente la capitolul „incredere” (conform ultimului sondaj IMAS).

Rau pentru Basescu nu e c-a ajuns la cota 41% (inca e bine), ci contextul si trendul. Desenati un grafic folosind reperele ianuarie - 58, februarie - 51, martie - 41 si veti avea imaginea unui tobogan cocosat pe care, presupun, n-ati avea curaj sa va lasati copiii. Contextul? Presedintele risca sa fie suspendat din functie, iar la un eventual referendum ar trebui sa transpire pentru a fi confirmat in functie.

Adevaratul semnal de alarma pentru noi toti ceilalti, este tot acolo, pe lista increderii. Iata: Gigi Becali, Theodor Stolojan, Mona Musca, Mircea Geoana, Calin Popescu-Tariceanu, Victor Ponta, Emil Boc, Corneliu Vadim Tudor si Adrian Cioroianu, ca sa-i pomenim pe primii zece. Stim, increderea nu inseamna automat intentii de vot, iar pana la votul propriu-zis e cale lunga, inclusiv o ecuatie in care capacitatea de mobilizare a alegatorilor joaca un rol important.

Totusi, simplul fapt ca pe locul doi, la doua procente de premiantul clasei, se afla Gigi Becali e un amanunt care are darul de a da fiori oricarui om cu capul pe umeri. Combinatia sacul cu bani · Steaua · cruci mari facute cu dreapta, de fata cu ziaristii · cativa consilieri priceputi · charisma celui care stie cum se mulge o oaie pare, in anul 2007, formula ideala pentru un prezidentiabil cert. Ca om politic, Gigi Becali e un pericol real, fie si numai fiindca el si democratia reprezinta doua linii paralele.

Umflat cu pompa ani in sir, Theodor Stolojan poate fi cel mult un „iepure”, iar Mona Musca, aflata pe pozitia a patra, e doar un accident, o inertie. Practic, doar Mircea Geoana si Calin Popescu-Tariceanu ar putea fi candidati credibili si cu sanse de luat in seama. Liderul PSD e prea dependent insa de certurile din Alianta si de baronii cu gulere albe din propriul partid; in acest moment, nu se mai poate lauda nici macar cu imaginea de lider al opozitiei, din cauza lui Dan Voiculescu. Tariceanu a crescut enorm ca forta, desi cade in continuare in sondaje. Oricum, toata lumea s-a obisnuit cu ideea ca prietenia

Tariceanu-Patriciu e un lucru prea rau pentru ca liderul PNL sa poata spera la Cotroceni, cu tot sprijinul de specialitate. Dinspre liberali, Adrian Cioroianu, de exemplu, are un potential de crestere mai mare. Ce rezulta de aici? Ca, in Romania, alternativa previzibila e trista. Eu cred ca toate partidele importante trebuie sa caute serios. Altfel, vom fi condamnati la Traian Basescu. Ceea ce, poate, n-ar fi rau. Dar preferabil e ca si tinta sa fie buna, si drumul corect.

Calin Hera


(684 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

EDITORIALUL EVZ: Basescu si toboganul cocosat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.73616194725037 seconds.