Luni, 02 Aprilie 2007 - 06:22 AM Aleg.RO: Basescu a pierdut, intr-un an, 20% din incredere

Publicat de: ---

gardianul Imaginea lui Traian Basescu a suferit scaderi dramatice intr-un singur an – de la 60,5 la suta, in martie 2006, la 40,9 la suta in martie 2007, adica presedintele a pierdut din incredere 19,6% . Este cea mai radicala scadere in topul increderii acordate de populatie primilor patru politicieni: Traian Basescu, Theodor Stolojan,  Gigi Becali si Mircea Geoana. Acestea sunt cifrele oferite de ultima cercetare sociologica efectuata de INSOMAR in perioada 22-27 martie, pe un esantion de 1.358 de persoane. Theodor Stolojan a suferit pierderi de imagine doar un pic mai mici decat ale presedintelui – de aproape 19 procente – si a fost devansat de Gigi Becali, cotat astazi in increderea populatiei cu 32,7 la suta, la distanta de opt procente fata de Basescu. Trebuie remarcat insa ca aceasta cota de incredere nu reprezinta intentie de vot.

Nici activitatea presedintelui nu este multumitoare
Daca ne raportam insa la aprecierea cetatenilor fata de activitatea sefului statului, ajungem sa intelegem dezamagirea profunda a acestora fata de prestatia lui Traian Basescu: doar 10 la suta dintre alegatori se declara deplin multumiti de cel ales sa ne reprezinte. „Destul de multumiti“ se declara 38% dintre romani, in timp ce 42 la suta sunt „destul de nemultumiti“ sau „foarte nemultumiti“. Si la acest capitol, cifrele INSOMAR arata o scadere de 17 procente intr-un singur an. In schimb, guvernul condus de Tariceanu demonstreaza o erodare cu mult mai mica - mai putin de 10 procente. Certurile dintre palate l-au atins insa pe Tariceanu insusi: doar doi la suta dintre romani sunt „foarte multumiti“ de activitatea acestuia, in calitatea de prim-ministru al Romaniei. Aproape un sfert dintre romani se declara destul de multumiti de activitatea premierului, in timp ce aproximativ trei sferturi dintre alegatori sunt nemultumiti sau deplin nemultumiti de prestatia acestuia.

Alegatorii mai cred in Alianta moarta?
Pe de alta parte, cand vorbim despre intentia de vot, procentele calculate de operator mentioneaza o stare a populatiei independenta de atmosfera de alegeri: Alianta D.A. castiga 42 la suta dintre sufragii, cifra de care nu reuseste nimeni sa se apropie, in timpul votului efectiv. Pe de alta parte, 70 la suta dintre alegatorii Aliantei se indreapta spre PD, dupa divort, in timp ce doar 30 la suta aleg liberalii. Trebuie remarcat insa ca INSOMAR crediteaza cu 22 de procente intentie de vot in dreptul PSD, in crestere cu doua procente fata de ultimul sondaj dat publicitatii. Dintre partidele cu sanse de accedere in parlament, UDMR este la limita inferioara: 4,5 procente valide, in conditiile in care pragul electoral este de 5 procente. Conservatorii nu reusesc, orice ar face, sa treaca de marja de eroare, sa ajunga macar la 3 procente, intentie de vot – 1,7 la suta mentioneaza sondajul de opinie. Scaderea teribila a lui Teodor Stolojan a dus si la caderea partidului sau: daca, in urma cu doar trei luni, inca neinscris la tribunal, PLD se apropria de pragul necesar accederii in legislativ, acum nu mai aduna nici doua procente din voturi. Lia Bejan


(354 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Basescu a pierdut, intr-un an, 20% din incredere | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56857395172119 seconds.