Marți, 03 Aprilie 2007 - 06:35 AM Aleg.RO: PD poate avea doi viceprimari de Bucuresti

Publicat de: Titus Liviu VULPE

Gândul Primarul Capitalei, Adriean Videanu, are sansa de a lucra cu doi viceprimari ai PD, daca ce actualul viceprimar Ludovic Orban va pleca pe postul de ministru in noul Cabinet . Conform reglementarilor actuale, in caz de vacantare a functiei de viceprimar, Consiliul municipal ia act de acest lucru si alege altul din randul consilierilor, prin vot secret, cu jumatate plus unu din numarul alesilor. La Bucuresti sunt in total 55 de consilieri alesi, dar nici o formatiune nu detine majoritatea, mai ales dupa ce Alianta PNL-PD va fi desfiintata si in instanta. Pana la infiintarea PLD, Alianta avea o majoritate confortabila, de 35 de consilieri din cei 55 alesi. if(typeof(ord)=="undefined")ord=Math.random()*10000000000000000; document.write('); Acum, insa, PD are 21 de consilieri (fata de 16, cat a avut imediat dupa votul din 2004), PNL a ramas cu 10 dupa plecarea a cinci membri la PLD, PSD a ramas cu 11 membri, PC are 4 membri, iar PRM 3, printre alesi numarandu-se si un independent. Videanu se poate baza, cel putin teoretic, pe votul celor 21 de pedisti, la care se adauga - pana la scoaterea lor din consiliu, in baza legii migratiei politice - cei cinci peledisti. Pana la majoritatea simpla, pentru a-si impune un viceprimar, Videanu mai are nevoie de sustinerea a doi consilieri. Fara a lua in calcul consilierul independent, voturile de care are nevoie Videanu pentru a-si impune viceprimarul ar putea veni de la PRM, PC. Asta, cu toate ca PSD, PC, PRM si PNL (despre care Ludovic Orban a spus ca va trece in opozitie la nivel local) ar forma usor o majoritate simpla, fara a lua in calcul eventuala sustinere a consilierului independent.

Numai ca, pentru a-si duce la capat proiectele de anvergura pe care le-a promis, Videanu are adesea nevoie de sustinerea a doua treimi din numarul consilierilor in functie, adica de 38 de voturi. Iar acest lucru presupune ca primarul general sa accepte destul de des sa faca un compromis cu unul dintre partidele din opozitie. Culmea este ca, de cele mai multe ori, cei care l-au sustinut pe Videanu au fost chiar reprezentantii partidului recunoscut pe scena politica ca "solutie imorala". Dar nici cu cele patru voturi in plus Videanu nu va putea obtine sustinerea consiliului pentru proiectele mai viu discutate.

De fapt, pentru Videanu ar fi fost mult mai buna, chiar si la ultima sedinta, varianta eliminarii membrilor PLD, asa cum prevede Legea impotriva migratiei politice. Astfel, el si-ar fi atras sprijinul PNL pentru toate proiectele. Iar dupa plecarea celor cinci si demararea procedurii lungi de judecata, numarul consilierilor ar fi ramas 50, iar doua treimi din totalul voturilor ar fi insemnat 34. Astfel, cu 21 de pedisti si 10 liberali, Videanu ar fi avut usor majoritatea simpla, iar cu voturile PC sau PRM ar fi ajuns chiar la a controla deciziile a doua treimi din consilierii bucuresteni ramasi in functie dupa plecarea peledistilor, atat cat ii trebuie pentru marile proiecte. Dar Videanu i-a pastrat pe peledisti, dovedind ca vrea scandal si lupta politica, in loc sa realizeze marile proiecte pentru oras. liviu.vulpe@gandul.info


(401 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Titus Liviu VULPE


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

PD poate avea doi viceprimari de Bucuresti | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70995593070984 seconds.