Marți, 03 Aprilie 2007 - 06:35 AM Aleg.RO: Basescu avertizeaza asupra rupturii dintre Legislativ si societatea romaneasca

Publicat de: Dan Ghetu

real_romaneasca     Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis ieri o scrisoare presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului in care atentioneaza Parlamentul Romaniei ca daca "va investi guvernul propus de catre fostul prim-ministru al Aliantei D .A., exista riscul unei rupturi grave intre forumul legislativ si societatea romaneasca".

"In temeiul articolului 80, alineatul 2, din Constitutia Romaniei, doresc sa-mi exercit functia de mediere intre stat si societate si sa va transmit urmatorul punct de vedere", si-a inceput Traian Basescu scrisoarea adresata deputatilor si senatorilor. "Imediat dupa alegerile din 2004, am desemnat un prim-ministru a carui sarcina a fost aceea de a construi un guvern legitim, pe temelia unei majoritati parlamentare clare. Acel prim-ministru reprezenta Alianta «Dreptate si Adevar», participanta la alegerile din 2004. Ca formatiune distincta, PNL nu s-a inscris de fapt in cursa electorala si nici nu a prezentat un candidat propriu la functia de prim-ministru", a explicat seful statului.

Electorul nu doreste o tara condusa de PNL-UDMR

Totodata, Basescu s-a referit la decizia premierul Calin Popescu-Tariceanu de a scoate PD din alianta D.A. "La 1 aprilie 2007, fostul prim-ministru al Aliantei «Dreptate si Adevar» a luat decizia unilaterala de a scoate din executiv ministrii Partidului Democrat", a spus Basescu, adaugand ca "prin aceasta masura, componenta politica a executivului a fost radical modificata, astfel incat legitimitatea democratica a noii formule de guvernare nu mai respecta vointa electoratului, asa cum a fost ea exprimata cu ocazia scrutinului din 2004". Pe de alta parte, presedintele a aratat ca "Guvernul care va fi propus spre investitura este compus din PNL si UDMR, doua formatiuni care detin, in actuala configuratie a Parlamentului Romaniei, numai 22% din numarul total de mandate. "Un executiv ultra-minoritar, PNL-UDMR, nu poate fi validat decat cu voturile actualei Opozitii, ceea ce va slabi coerenta actiunii guvernamentale, in conditiile in care partidele de Opozitie nu intentioneaza sa-si asume o noua majoritate parlamentara, alaturi de PNL si UDMR", le-a spus Basescu deputatilor si senatorilor.
"Din pacate, formula propusa nu rezolva problema majoritatii netransparente si fluctuante pe care am semnalat-o deja in consultarile cu partidele politice", a mai spus seful statului. El i-a atentionat in mod explicit pe alesi ca in cazul in care "Parlamentul Romaniei va investi guvernul propus de catre fostul prim-ministru al Aliantei D.A., exista riscul unei rupturi grave intre forumul legislativ si societatea romaneasca". "In actualul context, apreciez ca buna functionare a sistemului democratic poate fi asigurata fie prin asumarea transparenta a unei noi majoritati politice, fie prin intoarcerea cat mai grabnica la vointa suveran exprimata prin votul cetatenilor romani", a conchis presedintele Romaniei.


(410 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Realitatea Românească

· Alte știri de la Dan Ghetu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Realitatea Românească:

Basescu avertizeaza asupra rupturii dintre Legislativ si societatea romaneasca | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58033394813538 seconds.