Sâmbătă, 05 Mai 2007 - 06:37 AM Aleg.RO: Un deputat PC vrea să micșoreze impozitul pe terenul extravilan

Publicat de: Paul PREDA

AMOS News Deputatul PC de Arad Lia Ardelean a depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților o propunere legislativă pentru modificarea alineatului (6) al articolului 258 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, transmite corespondentul AMOS News.
Inițiativa este menită să vină în sprijinul țăranilor care locuiesc în orașe și în apropierea orașelor, prin diminuarea impozitului terenului din extravilanul localităților folosit cu destinație agricolă.

Lia Ardelean a menționat că Legea 343/2006 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal a modificat Ordonanța de Urgență nr. 21/2006, prin dublarea coeficienților de corecție privind calculul impozitelor pe terenurile din extravilanul localităților.

„Prin această propunere legislativă doresc revenirea la coeficienții de corecție inițiali, întrucât productivitatea terenurilor amplasate în extravilanul localităților nu este influențată de forma unității administrative în raza căreia se află terenurile. Din această cauză, nu este corectă utilizarea coeficientului de corecție stabilit la art. 251, alin. (6) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, folosit pentru calculul impozitului pe clădiri. Modalitatea de calcul a impozitului pe terenurile amplasate în extravilanul localităților trebuie să țină cont de nivelul de rentabilitate al acestora și nici într-un caz de alte criterii”, a argumentat parlamentarul conservator în expunerea de motive a propunerii legislative.

Lia Ardelean a exemplificat că în județul Arad, pentru terenurile din extravilanul municipiului Arad coeficientul de corecție este de 2,4, iar pentru terenurile din extravilanul orașelor Chișineu-Criș, Curtici, Ineu, Lipova, Nădlac, Pâncota, Sebiș, Pecica și Sântana coeficientul de corecție este 2,3.

„Aplicând acești coeficienți de corecție, producătorii agricoli sunt discriminați și nu pot să facă față concurenței de pe piața agricolă. Argumentele potrivit cărora terenurile din extravilanul localităților de grad I, II și III au o valoare mai mare nu sunt fundamentate pe realitate, întrucât producția nu este influențată de valoarea terenului. Astfel, dacă proprietarii terenurilor vor să le vândă, ei plătesc impozit în funcție de valoarea terenului, iar cei care folosesc pământul exclusiv pentru producția agricolă nu pot plăti impozit în funcție de valoarea de piață a terenurilor”, a mai subliniat deputatul arădean.

În ceea ce privește influența propunerii legislative asupra bugetelor locale, Lia Ardelean a solicitat să se țină cont de faptul că este mult mai utilă folosirea terenurilor din extravilan pentru agricultură și, în plus, până la emiterea Ordonanței de Urgență 21/2006, impozitele pe terenurile din extravilanul localităților constituiau venituri la bugetul național. Scăderea impozitului pe terenurile din extravilanul localităților, prevăzută de această propunere legislativă, urmează să se aplice începând cu anul 2008, pentru a nu afecta bugetul pentru anul în curs.


(332 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Paul PREDA


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Un deputat PC vrea să micșoreze impozitul pe terenul extravilan | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53501796722412 seconds.