Marți, 08 Mai 2007 - 05:40 AM Aleg.RO: Basescu: Nu am date despre implicarea lui Kondyakov in suspendarea mea

Publicat de: ---

Cotidianul

 Intrebat daca are date conform carora Alexandr Kondyakov s-ar fi implicat in suspendarea sa, Basescu a raspuns: "Nu si nu ma intereseaza subiectul decit ca observatie, pentru ca a fost o intrebare de la Romania Libera despre unele afirmatii ale lui Ioan Talpes sau de o eventuala implicare a unor ...".

Reporterul BBC a insistat: "Ati vorbit de forte interesate de destabilizarea Rominiei", la care Basescu a raspuns: "Sigur, si va asigur ca avem de ce sa fim atenti la acest subiect, avem toate motivele sa dam atentie subiectului stabilitatii Rominiei si al unor interese externe".

Intrebat daca Kondyakov ar putea fi implicat in structuri cu astfel de interese, Basescu a raspuns: "Cred ca e prea mic"

Basescu a declarat, saptamina trecuta, pentru "Romania Libera", ca exista afirmatii despre structuri externe interesate in destabilizarea Rominiei si ca este interesant daca, inainte de votul de suspendare, ”un domn foarte important, Kondyakov”, s-a intilnit cu politicieni romini.

Intrebat daca in confruntarea politica interna au intervenit si forte externe, Basescu a raspuns: "Exista afirmatii despre structuri externe care au fost interesate in destabilizarea Rominiei si mentinerea ei intr-o zona gri, chiar daca devenise membra NATO si UE".

El a sustinut ca afirmatiile in acest sens ale fostului sef al SIE, Ioan Talpes, trebuie privite cu multa atentie. ”

"Este interesant, de asemenea, daca a fost vreo vizita a unui domn foarte important, Kondyakov, cu vreo doua-trei zile inainte de votul de suspendare dat de Parlament. Poate politicienii cu care s-a intilnit pot spune mai multe", a spus Basescu.

Ulterior, purtatorul de cuvint al Guvernului, Camelia Spataru a confirmat ca premierul Calin Popescu Tariceanu s-a intilnit cu Kondyakov, in luna aprilie.

Omul de afaceri Alexander Kondyakov a declarat pentru BBC ca a fost in Romania pe 11 si 12 aprilie in interesul companiei pe care o reprezinta si ca a discutat cu multi oficiali, insa nu despre suspendarea lui Traian Basescu, asa cum sustine acesta, afirmind ca exista un interes pentru Romania al unor magnati rusi, precum Oleg Deripaska sau Igor Ziuzin. Firma JSC Russian Machines, membra a grupului Basic Element, controlat de miliardarul rus Oleg Deripaska s-a aratat interesata de privatizarea Automobile Craiova, termenul de depunere a ofertelor fiind 5 iulie. Grupul Mechel, al lui Igor Ziuzin, a preluat Combinatul de Oteluri Speciale Tirgoviste si Industria Sirmei Cimpia Turzii.

"Am inceput sa avem contacte cu Romania acum citiva ani, cind am inteles ca ar exista o reala posibilitate de a participa la crearea unei relatii bune, din punct de vedere economic, intre Romania si Rusia, intre companiile ruse si cele romine. Am decis deci sa ajutam acest proces, acesta a fost principalul scop pentru care am devenit parteneri", a precizat Kondyakov.

El a mentionat ca cea mai recenta vizita a sa in Romania a fost una neoficiala, in interesul companiei pe care o reprezinta, Novocom.

"Am discutat aceleasi chestiuni legate de prospectarea posibilitatilor de a face posibile noi proiecte economice intre Romania si Rusia si intre companiile interesate din cele doua tari. Am discutat si cu mai multi oficiali - vrem sa gasim cai pentru proiecte viabile si in beneficiul ambelor parti. Incercam sa gasim parteneri aici pentru proiectele noastre", a mentionat Kondyakov.

Conform BBC, el nu a precizat despre ce proiecte este vorba, dar a spus ca exista un interes pentru Romania al unor magnati rusi, precum Oleg Deripaska sau Igor Ziuzin.

Premierul Tariceanu a declarat, luni, ca s-a intilnit cu Alexandr Kondyakov in contextul incercarilor sale de a asigura Rominiei conditii favorabile in relatiile economice cu Rusia, principal furnizor de energie al tarii, si nu pentru a beneficia de servicii de consultanta.

Tariceanu a precizat ca Romania are o optiune clara occidentala si euro-atlantica, pe care el personal a sustinut-o de la momentul intrarii in politica, dar acest lucru nu trebuie sa insemne ca relatiile cu Rusia trebuie sa fie tensionate si proaste.

"Se incearca acreditarea unei teorii a conspiratiei. In regimurile totalitare, este un subiect frecvent. In perioada antebelica, conspiratia invocata era cea iudeo-masonica. In perioada comunista am auzit de conspiratia imperialista. Acum auzim de alte tipuri de conspiratie si mi se pare jalnic modul in care un anumit politician romin incearca sa cistige popularitate", a spus Tariceanu.

El a declarat ca va folosi orice posibilitate pentru ca relatiile cu Rusia sa fie ameliorate, iar Romania sa nu ramina tara care plateste cel mai mare pret la gaze, aratind ca, uneori, in tara exista "pusee antirusesti".


(424 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Basescu: Nu am date despre implicarea lui Kondyakov in suspendarea mea | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5651171207428 seconds.