Miercuri, 09 Mai 2007 - 05:40 AM Aleg.RO: Basescu, despre adversarii sai politici: "Catalizator " Parchetul!"

Publicat de: ---

cronicaromana Dupa interviul acordat BBC, presedintele suspendat Traian Basescu a dezvaluit ieri, la o intalnire de la GDS, ca Parchetul incepe sa-si faca treaba in marile dosare de coruptie, situatie ce a catalizat coalitia PSD-PNL-PRM-PC-UDMR impotriva sa . Concret, Basescu a precizat ca vicepremierul Marko Bela i s-a plans ca este cercetat de Parchet in dosarul "poeziilor nescrise", la fel ca si ministrul Zsolt Nagy. In context, presedintele a pus reactia de acum a UDMR pe seama refuzului sau de a interveni in favoarea liderilor Uniunii. Mai mult, in cazul Nagy, presedintele suspendat a precizat ca l-a avertizat pe acesta ca, in cazul in care va fi pus sub urmarire penala, va emite decretul de suspendare. De asemenea, Basescu a explicat si atitudinea PRM, generata in opinia sa, de aprobarea "Raportului Tismaneanu".

Dupa interviul acordat BBC, presedintele Traian Basescu a dezvaluit, la o intalnire la care a participat la sediul GDS cu societatea civila, ca presedintele UDMR, Marko Bela, i s-a plans ca este cercetat de Parchet pentru dosarul poeziilor nescrise, iar seful suspendat al statului a refuzat sa intervina, demersul fiind reluat in cazul Nagy. Basescu a spus ca faptul ca a incercat, alaturi de fostul ministru al justitiei Monica Macovei, sa izoleze justitia de influenta politica a dus, cel mai probabil, la coalitia PSD-PNL-PC-UDMR-PRM si la "paradoxul unei uniuni intre PRM si UDMR" impotriva sa.
Presedintele suspendat a precizat ca cea mai mare surpriza a reprezentat-o atitudinea celor din UDMR, pe care i-a considerat intotdeauna "niste oameni politici de o anumita verticalitate". Basescu a pus reactia UDMR pe seama refuzului sau de a interveni in favoarea ministrului Zsolt Nagy sau pentru presedintele formatiunii Marko Bela atunci cand acestia au avut probleme cu Parchetul.
"La mine a venit domnul Marko Bela revoltat ca a fost chemat la Parchet pentru niste bani incasati in conditiile in care nu scrisese poeziile sau cartea pe care trebuia sa o scrie. S-a plans pentru acest lucru si i-am spus "Domnule presedinte, imi pare rau, nu pot sa sun nicaieri, asta e legea. Am convingerea ca verticalitatea dumneavoastra va fi cea care va fi dovedita in fata procurorului si nu veti avea nici un fel de problema. Dar nu va plangeti ca este haituit UDMR"", a spus Traian Basescu. "Aceeasi placa am auzit-o si legat de ministrul Zsolt Nagy, cu care am si avut discutii. Dar Marko Bela a tinut sa-mi spuna ca faptul ca Zolt Nagy e suspectat de procurori este un atac la UDMR si ca va avea un ecou negativ in Europa. Eu am spus atunci si la intalnirea cu partidele ca il creditez total pe Zolt Nagy ca fiind nevinovat, dar am avertizat ca, in momentul in care va fi pus sub urmarire penala oficial, voi emite decretul de suspendare", a adaugat Traian Basescu.
Marko Bela este cercetat de DNA pentru ca a primit de la o editura 900 de milioane de lei vechi fara sa fi scris vreo carte, in timp ce Zsolt Nagy a fost pus sub urmarire penala oficial la finele lunii aprilie, dupa suspendarea lui Traian Basescu. Presedintele interimar, Nicolae Vacaroiu, a anuntat ca nu-l va suspenda din functia de ministru pe reprezentantul UDMR, decat in masura in care vor aparea probe noi la dosar. Traian Basescu a precizat ca "aceeasi placa", prin care se afirma ca cercetarea ministrilor UDMR ar avea un ecou negativ in Europa, a auzit-o si in cazul lui Nagy Zsolt."I-am spus ca il creditez total pe Zsolt Nagy ca e nevinovat, dar l-am avertizat ca, daca este pus sub urmarire penala, emit decret de suspendare din functie", a afirmat presedintele suspendat. El a apreciat, referindu-se la pozitia maghiarilor privind suspendarea presedintelui, ca astfel de elemente "au facut ca UDMR sa aiba o atitudine anormala". Referindu-se la schimbarea de atitudine a PRM, Traian Basescu a precizat ca aceasta a survenit dupa prezentarea Raportului Tismaneanu in Parlament, raport care a incriminat dur comunismul. Mai mult, Basescu este convins ca noua coalitie formata in Parlament PSD-PRM-PNL-PC-UDMR a fost generata de faptul ca Parchetele isi fac... treaba, acesta fiind ce mai important catalizator al luptei duse impotriva sa. Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca dispozitia data de Tudor Chiuariu, de a-l ancheta pe seful sectiei a II a de la DNA,este un gest menit sa reinstaleze controlul politic asupra justitiei si
si-a exprimat speranta ca CSM va aviza negativ propunerea de inlocuire a acestuia din functie. Presedintele Traian Basescu a opinat ca dispunerea de catre ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a unei anchete a CSM impotriva sefului Sectiei a II-a a DNA, Doru Þulus, este un gest menit sa reinstaleze controlul politic asupra justitiei si si-a exprimat speranta ca CSM va aviza negativ propunerea de inlocuire a sa din functie. "Am si vazut ca ministrul Justitiei a propus CSM anchetarea procurorului care a dispus anchetarea firmei Grivco sau anchetarea baronului de Gorj, Morega, in cazul bani pentru PNL. Pot sa va spun ca acesta a fost obiectivul major al celor care au dorit suspendarea mea: capacitatea de a repune sub control justitia", a declarat Basescu, la o intalnire cu intelectualii la sediul GDS. Presedintele suspendat a mai sustinut ca, in mod normal, propunerea de anchetare de catre CSM a activitatii procurorului respectiv se face dupa efectuarea unui raport de audit, care in acest caz lipseste. Presedintele Traian Basescu a mai opinat ca decizia CCR care a acceptat modificarea legii referendumului in versiunea PSD este inadmisibila, interpretabila dupa bunul plac al Parlamentului si s-a aratat revoltat ca in Romania si un primar poate fi demis mai greu ca un presedinte.
Traian Basescu a sustinut ca decizia Curtii Constitutionale este inadmisibila si ca judecatorii, cel mai probabil, au mers pe principiul "sa vedem ce va fi negociat la Parlament, sa ne spuna din nou dl. Hrebenciuc ce sa facem in continuare".
Presedintele suspendat a mai adaugat ca nici in acest moment nu se stie care sunt consecintele acestei decizii. "Nimeni nu stie, e un secret ce va adopta Curtea Constitutionala sau Parlamentul, pentru ca au creat solutii pentru orice interpretare. Au facut niste conditii pentru validare, altele pentru demitere. Nu mai vorbesc de cele 22 de milioane de romani care sunt dispretuiti pur si simplu", a afirmat seful statului. ªeful statului a criticat dur modul in care PSD intelege sa-si desfasoare campania pentru referendum.El a adaugat ca ceea ce face PSD acum este o dovada a primitivismului politic specific anilor 90.
Presedintele Traian Basescu a prezentat ,marti, trei solutii postreferendum: modernizarea clasei politice prin patru cicluri electorale, declansarea de anticipate dupa referendum sau formarea unei noi majoritati si a sustinut ca nu va renunta la obiectivele sale, pentru ca ar fi "o tradare".ªeful suspendat al statului a sustinut ca Romania nu poate fi schimbata intr-o zi, ca nu poate fi schimbata nici pe 19, ziua referendumului, dar ca aceste zile sunt definitorii pentru viitorul Romaniei. Traian Basescu a afirmat ca el vede trei solutii posibile pentru Romania, pe care nu si le permite sa le neglijeze.Prima solutie, pe care el a considerat-o cel mai posibila, este ca insusi romanii sa contribuie la modernizarea clasei politice prin patru "trepte" care reprezinta momente electorale: referendumul, alegerile pentru PE, alegerile locale in primavara lui 2008 si alegerile legislative.Celelalte solutii deriva din rezultatele referendumului: adica parlamentarii sa cada de acord sa mearga in anticipate, sau, daca nu, sa formeze o noua majoritate pentru atingerea unor obiective precum vot uninominal sau o noua Constitutie.In oricare din cele trei solutii, el ca presedinte nu va negocia interesele Romaniei, a sustinut Basescu. "Cedarea, negocierea obiectivelor modernizarii este ceea ce pentru un presedinte poate fi numit tradare, tradarea interesului national", a conchis Basescu.Presedintele suspendat Traian Basescu a adaugat ieri ca, in cursul diminetii, avea in contul de campanie 4 miliarde de lei si peste 50.000 de euro. Mai mult, seful statului s-a aratat revoltat de faptul ca fiecare declaratie publica a sa este rastalmacita in ziare si televiziuni de analisti "de serviciu" si ca densitatea acestora e mai mare decat a porumbului cultivat in Romania.


(296 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Basescu, despre adversarii sai politici: "Catalizator " Parchetul!" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56072998046875 seconds.